Salariul de baza minim al angajatilor din sectorul bugetar va fi, potrivit noii Legi privind salarizarea bugetarilor, de doua milioane de lei, iar cel maxim de 36 milioane de lei, a declarat, ieri, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu. El considera ca actualul sistem de salarizare a bugetarilor este -extrem de ravasit-, deoarece se realizeaza printr-un numar -nepermis de mare- de acte normative, incalcandu-se, astfel, principiul transparentei.
In viziunea MMSS, problema poate fi rezolvata prin aparitia unui singur act normativ care sa reglementeze clar modul de salarizare si care sa aduca un plus de disciplina financiara si de solidaritate sociala, simplificand cat mai mult posibil legislatia in domeniu.
Totodata, prin noua lege, care ar urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2002, se va stabili o grila de salarizare diferentiata pe 61 de niveluri, spre deosebire de actualul sistem, diferentiat pe mai mult de 400 de niveluri, reducere care se realizeaza prin cumularea functiilor similare din mai multe domenii de activitate. Noul sistem ar trebui sa asigure o diferenta de cel putin 100.000 de lei intre doua niveluri, iar raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza de va micsora de la 20 la 18, intre cele doua valori salariile de baza urmand a fi diferentiate pe functii si tinand cont de anumite criterii, cum ar gradul de pregatire. -Partea fixa- – respectiv salariul de baza – va putea fi completata si cu o -parte mobila-, reprezentand sporuri, premii sau alte bonificatii.
In momentul de fata, MMSS asteapta aprobarea bugetului de stat, urmand ca, in functie de rezultatul discutiilor cu reprezentantii ministerelor, ai sindicatelor si ai patronatelor, sa poata pune in aplicare, de la 1 ianuare 2002, noua lege printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului. -Oricum, prin introducerea noului sistem, nici o categorie de bugetari nu va pierde nimic la salariu-, a mai precizat ministrul muncii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane