Home Social Criza paturilor din spitale, rezolvată de Ministerul Sănătății

Criza paturilor din spitale, rezolvată de Ministerul Sănătății

DISTRIBUIŢI

Pacienții vor fi tratați, indiferent de județul din care vin, în paturi, în regim de spitalizare comună, defalcat de numărul bolnavilor care au domiciliul în județul respectiv. Și asta pentru că ministrul Sănătății, Cseke Attila, a aprobat ordinul privind detalierea pe județe a numărului total de paturi din unitățile sanitare publice și private, pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești din fonduri publice. De asemenea, s-a ținut cont de numărul populației din județ, dar și de ponderea de dezvoltare pentru județele cu facultate sau universitate de medicină.
„Pentru calcularea numărului de paturi am utilizat reguli identice, ținånd cont de obiceiurile și drepturile pacienților de a alege liber și neîngrădit medicul sau unitatea în care dorește să fie tratat“, a declarat Cseke Attila, citat într-un  comunicatul MS.
În urma aplicării Planului Național de Paturi, în 28 de județe și municipiul București, numărul de paturi contractate este în scădere față de 2010. „Prin aplicarea, în fiecare an, a unui număr de paturi aprobate pentru contractare vom asigura și o predictibilitate în sistem. Atåt casele de asigurări de sănătate, cåt și managementul unităților sanitare vor cunoaște, din timp direcția de dezvoltare a sistemului“, a adăugat ministrul Sănătății.
Guvernul a decis desființarea a peste 11.500 paturi din sectorul sanitar, în intervalul 2011-2013, operațiune prin care Romånia să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori. Detalierea pe județe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atåt pentru segmentul spitalelor publice, cåt și private, se va face anual, pånă la data de 30 septembrie, prin Ordin de ministru.
Potrivit datelor prezentate de către ministrul Sănătății, Attila Cseke, numărul paturilor pentru care este asigurată finanțarea va fi redus de la 134.760 la 129.524 în 2011, la 125.639 paturi în 2012 și la 123.127 paturi în 2013.
În vara anului trecut, Guvernul a decis, în urma înțelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi în spitale și a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale în administrarea autorităților locale.
Planul național de paturi, prezentat în luna decembrie în dezbatere publică, stabilește că pentru anul 2011 numărul total de paturi aprobat pentru contractare va fi de 129.524, reprezentånd 6,02 paturi la mia de locuitori.
Numărul de paturi din spitale va scădea treptat în următorii ani, astfel că în 2012 va ajunge la 125.639, iar în 2013 va fi de 123.127.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.