Semnarea contractelor caselor de asigurari de sanatate cu spitalele ar putea fi amanata cu doua luni, timp in care sa ia sfarsit evaluarea si restructurarea unitatilor sanitare.
In conditiile date, agonia din spitale se prelungeste in detrimentul bolnavilor.
In acest interval, casele de asigurari vor incheia acte aditionale cu spitalele pentru finantarea acestora in perioada urmatoare.
-Trebuie sa vedem, mai intai, care spitale raman in sistem, care se trasforma in unitati medico-sociale ori de cronici. In plus, intentionam ca, dupa reorganizarea spitalelor, sa aplicam sistemul DRG, respectiv costul unei interventii sa fie acelasi in toate clinicile cu acelasi nivel-, a declarat Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De remarcat ca sistemul DRG da multe batai de cap personalului din spitale, pentru ca multe afectiuni nu sunt corect incadrate, fapt care se reflecta in costurilor tratamentelor. Potrivit presedintelui Turlea, CNAS va incepe plata esalonata a datoriilor spitalelor, dar respectandu-se sumele anuntate, respectiv cele pentru care exista acte justificative.
Peste 100 de spitale vor fi desfiintate sau reorganizate, in cel mult doua luni, dupa ce va fi realizata evaluarea unitatilor medicale, a declarat Daniela Bartos, ministrul sanatatii. Ministrul sanatatii si familiei a demarat, la nivelul fiecarui judet si al Capitalei, o actiune de evaluare a spitalelor in vederea reducerii numarului de paturi.
In momentul de fata, in Romania, numarul de paturi este de aproape doua ori mai mare decat in Europa, in Bucuresti ridicandu-se la 9,2 la mia de locuitori, iar in tara la 7,2 la mia de locuitori.