Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat agenției Agerpres, că trebuie introduse reguli noi în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toți. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit și despre semnarea contractului-cadru pentru acest an cu furnizorii de servicii medicale, explicând modificările introduse. Întrebat dacă se va realiza semnarea contractului-cadru cu furnizorii de servicii ministrul a explicat că, în urma întålnirilor cu furnizorii, ar trebui să existe mai multe reglementări care ar trebui îmbunătățite.
„S-a stabilit valoarea punctului per capita de trei lei, care, sigur, este în scădere față de cea aflată în vigoare până la 1 iunie de 4,5 lei. În schimb, la valoarea punctului per serviciu s-a dublat suma de la 0,9 lei, cât a fost în 2010 și în prima parte a anului 2011, la 1,8 lei.
Interesul sistemului sanitar și în mod cert al pacientului este acela de a efectua servicii, de a plăti medicul de familie într-un procentaj cât mai mare pe munca efectuată și mai puțin pe ceea ce înseamnă numărul de pacienți înscriși pe listă. Din acest punct de vedere, reforma asistenței medicale primare este aceea că, dacă am preluat acest sistem la sfârșitul anului 2009 cu un procentaj de 90% plată venituri per capita și 10% per serviciu, de la 1 iunie avem un procentaj de 50% cu 50%.
Acest lucru a fost acceptat de reprezentanții medicilor de familie, pentru că eu cred că s-a înțeles că este în interesul tuturor în acest sistem ca pacientul să primească servicii. Am eliminat prevederile art. 141 care prevedeau posibilitatea ca, în cazul neîncheierii contractelor de către medicii de familie, aceste contracte să poată fi încheiate cu medicii specialiști sau servicii medicale aferente cabinetelor medicilor de familie să fie efectuate de către medici specialiști și, de asemenea, am modificat partea de sancțiuni pe contractul-model“, a spus Cseke Attila.
Vorbind despre numărul pacienților aflați pe lista medicilor de familie, demnitarul a adăugat că numărul pacienților înscriși pe lista unui doctor din mediul rural este mai mare pentru că sunt multe zone care au un singur medic în zonă. Discutånd despre chiria cabinetelor, ministrul a arătat că, după descentralizare, acest aspect este reglementat de autoritățile locale care ar trebui să se implice, nu numai să cåștige de pe urma descentralizării.
„Autoritățile locale își cresc veniturile pe seama medicilor de familie, dar care medici de familie crescând aceste cheltuieli se adresează statului ca să plătim mai bine. Eu cred că acest cabinet de medic de familie trebuie susținut și de către autoritățile locale. Nu mi se pare normal ca pe domeniul sanitar să impui tarife mai mari, ori la spitale ori la medicii de familie, pentru că ele se răsfrâng până la urmă tot asupra pacientului“, a explicat Cseke Attila. Acesta a mai arătat că din toate modificările din sănătate pacientul este cel care va beneficia de schimbări.
Negocieri eșuate
Întâlnirea de la Ministerul Sănătății dintre reprezentanții medicilor de familie, ministrul Cseke Attila și președintele CNAS, Lucian Duță, s-a încheiat fără a se ajunge la un acord, astfel că doctorii nu vor semna contractul-cadru, iar de marți, 15 iunie, vor percepe taxe pentru consultații. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a invitat reprezentanții medicilor de familie și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la discuții. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții medicilor de familie au cerut 200 milioane de lei pentru întreținerea cabinetelor, în timp ce cei ai MS și CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susținută. În replică, ministrul Cseke Attila a susținut că prioritar este pacientul. Medicii de familie au spus că încearcă să susțină funcționarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranța că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligați să îi pună pe pacienți să plătească pentru consultații.