Ministrul sănătății, Cseke Attila, cere ca în Codul Penal să fie prevăzute sancțiuni speciale pentru cei care agresează personalul medical aflat în exercițiul funcțiunii, similare cu cele prevăzute când este agresat un funcționar public, potrivit unui comunicat al ministerului.
Astfel, Cseke Attila a transmis ministrului justiției și Comisiei Juridice a Camerei Deputaților un amendament la proiectul legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, în care propune ca infracțiunile asupra personalului medical – medic, asistent medical, șofer de ambulanță sau orice altfel de personal din sistemul medical aflat în exercițiul funcțiunii – să fie încadrate în categoria ultraj asupra autorității și să fie sancționate în consecință, mult mai aspru, la fel ca faptele săvârșite asupra funcționarilor publici.
„Astăzi, dacă o persoană lovește un medic într-un spital, poate să fie sancționată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani, sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprirea pedepselor, similar cu cele aplicate în cazul agresiunilor asupra funcționarilor publici. Astfel, agresorul ar fi sancționat cu închisoare între 6 luni și 3 ani. Mai mult, prin noua prevedere legală, împăcarea părților nu mai înlătură răspunderea penală. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical și munca depusă de angajații din sistem. Și au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare“, a declarat Cseke Attila, citat în comunicatul ministerului.
De asemenea, potrivit propunerilor ministrului, amenințarea se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni până la 2 ani, față de 3 luni până la un an, cum este prevăzut în prezent. Vătămarea coporală gravă se va sancționa cu închisoare de la 3 la 12 ani, față de 2-7 ani, iar vătămarea corporală se va sancționa cu închisoare de la 6 luni la 6 ani, față de pedepsele actuale de 6 luni la 5 ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane