Home Social Cu grevele la tribunal

Cu grevele la tribunal

DISTRIBUIŢI

Guvernul a inceput sa recurga la -argumente- de natura juridica, vazand ca sindicalistii sunt de neclintit in continuarea protestelor. Lupta pentru asa-zisa ilegalitate a grevei se da acum intre avocati. Dar greva generala a cadrelor didactice s-a mutat deja in strada. In ajutorul guvernantilor au sarit si administratiile locale, grabindu-se sa califice mitingurile spontane ca -ilegale-, -neanuntate-… In plus, chiar si la cele care ar urma sa aiba loc maine, primarii se mai gandesc daca sa le aprobe. Desi exista si profesori care isi doresc sa se intoarca in scoli, pe motiv ca si asa au pierdut destui bani in perioada de protest, disperarea majoritatii poate intinde greva pana la vacanta.

Si greva de la Metrorex a ajuns in fata judecatorilor. Astazi instanta va decide daca greva generala declansata ieri de salariatii de la metrou are sau nu temei legal, dupa ce conducerea societatii a contestat protestul. Potrivit directorului general al Metrorex, Liviu Soava, greva este ilegala, pentru ca acordarea unei cresteri salariale presupune adoptarea unui act normativ, iar nivelul salariilor a fost deja stabilit in bugetul din acest an.


Conflictul de munca dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii si sindicate a avansat la faza… juridica

Profesorii, tarati prin tribunal

Guvernul incearca sa-i opreasca pe dascali din greva prin toate modalitatile, speriat fiind ca exista toate premisele ca protestele acestora sa tina pana la vacanta.


Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a amanat pentru vineri decizia legata de legalitatea grevei din invatamant, dupa ce reprezentantii profesorilor au invocat nulitatea cererii pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii a adresat magistratilor si care este semnata de noul ministru.

Numai ca cererea de chemare in judecata a fost in mod gresit introdusa de MEdC. Acesta nu putea sa formuleze cererea pentru ca el nu este UNITATE in sensul legii privind solutionarea conflictelor de munca (168/1999). UNITATE, de fapt, in sistemul de invatamant inseamna scoala (unitate de invatamant), inspectorat scolar, institutie de invatamant universitar.

Sindicalistii au fost acuzati ca nu au anuntat ministerul cu 48 de ore inainte de declansarea grevei. Nici nu era nevoie sa-l anunte, pentru ca ei au notificat in termen legal inspectoratele scolare si unitatile de invatamant – adica UNITATILE in sensul legii privind solutionarea conflictelor de munca. In plus, chiar MEdC a recunoscut in cererea de chemare in judecata ca revendicarile membrilor de sindicat din invatamant au fost aduse la cunostinta sa cu ocazia sedintelor Comisiei de Dialog Social si a depus in acest sens la dosar doua procese verbale, in care sunt consemnate aceste revendicari.

Mai mult, reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative au formulat si propuneri de solutionare a revendicarilor, reprezentantii ministerului au luat act de propuneri, acestea au fost supuse la vot si au fost aprobate in unanimitate.

Deci ministerul nu poate sustine ca nu a fost sesizat cu privire la premisele declansarii conflictului de interese.

Protestele de strada iau amploare

Peste 400 de dascali afiliati la Federatiile -Spiru Haret- si -Alma Mater- s-au strans, ieri, la Prefectura Timis, pentru a picheta sediul institutiei, insa au aflat ca protestul este ilegal, astfel ca au mers in mars spre Casa Corpului Didactic, pentru a decide cum vor continua protestele.

Nemultumiti de decizia primariei, dascalii au inceput sa fluiere si au scandat lozinci in fata prefecturii, iar apoi, in drum spre Casa Corpului Didactic, in fata primariei si a Inspectoratului scolar, au strigat -Hotii-, -Mincinosii-, -Rusinica- si -Sa traiti bine-.

Aproximativ 1.500 de dascali maramureseni au protestat pe strazile din Baia Mare, nemultumiti de rezultatul negocierilor din ultimele zile purtate cu guvernul de catre reprezentantii celor patru federatii din invatamant.

Protestatarii au pornit din fata Casei de Cultura spre prefectura, unde au informat autoritatile despre nemultumirile pe care le au. Pe traseu, profesorii au scandat lozinci impotriva guvernului, au fluierat si au intonat imnul national.

Ei s-au declarat hotarati sa continue greva daca nu vor primi, prin proiectul legii de buget pe anul 2006, suma de 34.498 de miliarde de lei vechi la capitolul -cheltuieli de capital-.

Cadrele didactice din judetul Cluj, membre ale Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar (SLIPC) si ale sindicatului universitar -Alma Mater-, au anuntat ca vor organiza, vineri, un -mars al umilintei-, urmat de un miting de protest in fata Prefecturii Cluj. Liderul SLIPC Cluj, Lucia Cojocaru, a declarat ca la manifestarile de protest sunt asteptate peste 500 de persoane.

-Vom organiza marsul pe traseul Inspectoratul Scolar Judetean – prefectura, dupa care va urma un miting, intre orele 11.00-13.00. Vom inmana la sfarsit lista cu revendicari noului prefect de Cluj-, a adaugat Cojocaru.

Liderul de sindicat din Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), Marian Borzan, vicepresedinte la nivel national al sindicatului -Alma Mater-, a declarat, la randul sau, ca la mitingul anuntat de SLIPC vor participa si cadre universitare. -Am decis sa mergem impreuna. Nici noi nu suntem de acord cu promisiunile guvernului, pentru ca nu prea au sustinere-, a apreciat Borzan, adaugand ca la UTCN greva este -partiala-, unii profesori venind la cursuri, iar altii nu-, a precizat Borzan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.