Vicepreședinta CEC, Mirela Iovu câștigă lunar peste 10.000 de EURO din salariul plătit de stat, mai precis 590.927 lei anual. Deranjată de promulgarea legii insolvenței persoanelor fizice și sigură pe venitul său uriaș, s-a gândit doamna Iovu să-i umilească puțin pe datornici. Aceasta a făcut o declarație pentru care ar trebui rapid să-și prezinte demisia.
„Nu stiu cati dintre dumneavoastra cunoasteti cum erau tratati falitii in Roma Antica. Falitii, in functie de numarul creditorilor, erau ucisi si taiati in atatea bucati cati creditori aveau. In Evul Mediu se folosea stalpul infamiei si mai era obiceiul legarii de un catarg in piata publica sau purtarea datornicului pe strazi. Exista si inchisoarea datornicilor, unde capul familiei era incarcerat. Si noi, in Codul Civil de la 1864 aveam inchisoarea datornicilor. Dar, in decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, pana la acordarea unei a doua sanse, in 2014”, mai spune Iovu.
„Nu se mai vorbeste despre debitorul de rea credinta. Azi vorbim de debitori onesti carora trebuie sa li se acorde a doua sansa. Personal nu sunt pe o panta optimista- legea insolventei nu este perfecta si nu ar putea fi vreodata perfecta”, crede vicepresedintele CEC Bank.
„Prin modul deficitar de aplicare a legii insolventei ne vom confrunta ca bancheri cu o distinctie clara intre faliment onest si faliment fraudulos. Nu as vrea sa generalizez si sa spun ca toti cei care intra in insolventa o fac in mod fraudulos. Mi-ar fi placut sa vad, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii Insolventei, cat mai multe preventii sau masuri de preventie. Statistica mi-a aratat ca s-au incheiat prea putine contracte de concordat preventiv care sa duca la prevenirea insolventei”, a conchis Mirela Iovu.
Avem și noi un mesaj pentru doamna Iovu: „nu știm dacă dvs. cunoașteți dar Mihai Eminescu a scris două versuri: „cum nu vii tu Țepeș Doamne, ca punând mâna pe ei? să-i împarți în două cete, în smintiți și în mișei”.