Acțiunea de protest organizată de Sindicatul Național al Taximetriștilor Independenți (SNTI) și Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI), în vederea majorării tarifelor, la care s-au adunat aproape 200 de taximetriști , se pare că nu a avut rezultatul scontat. De ce? Opinia publică a privit cu indiferență acest protest mai ales din prisma faptului că taximetriștii nu prea sunt agreați. Se cunosc nenumărate cazuri de „țepari“ și probabil nu e bucureștean să nu fi fost păcălit măcar o dată de un taximetrist. ?ê?£i aici nu trebuiesc amintiți doar taximetriștii din București, se pare că e o modă în toată țara.
Pe internet, site-urile abundă cu explicații legate de ce trebuie urmărit în momentul în care te sui într-un taxi.
Fazele cu tariful afișat pe portierele din față cât și pe bordul mașinii sunt deja fumate și învechite. Cum românu’ e „descurcăreț“ din fire după celebra „maimuță“ (un aparat montat fie în schimbătorul de viteze, fie în bord, cu ajutorul căruia taximetristul schimbă costul cursei), mai nou se practică calibrarea aparatului de taxat cu cauciucuri mai mari decât cele folosite în mod normal pe traseu. Astfel kilometrul măsurat de aparat devine mai scurt. Dar ce te faci când nu ești din zonă, iar nenea taximetristul te plimbă prin tot orașul? O plimbare prin București devine o adevărată aventură. La portofel, desigur. Tocmai de aceea, încercați pe cât posibil să vorbiți fără accent, iar dacă sunteți străini mai bine vă abțineți de tot.. puneți o batistă la gură și înmânați-i șoferului un bilețel cu adresa unde trebuie să ajungeți. Aveți grijă că aparatele nu sunt „calibrate“ să facă conversia în euro sau altă monedă de circulație. Ele merg doar cu lei și atât. Există și oameni pățiți cărora li s-a spus că aparatul merge cu euro și au plătit „tariful“ aferent. Pe lângă faptul că mulți clienții sunt reticenți în a comanda un taxi, și participanții la trafic sunt jenați de taximetriști întrucât se comportă ca și cum strada e a lor. Ei fac legea în stradă pentru că „e mulți“.
Arsenal de arme albe și de vorbe „de duh“
Nu cu mult timp în urmă, o razie a poliției printre taximetriști a scos la iveală un arsenal impresionant și înfricoșător. Pentru apărare, se justifica unul dintre ei. Ok, putem înțelege, dar de când maceta este o armă defensivă? ?ê?£i printre taximetriștii de bine ar mai fi o categorie. Cei care își lipesc pe mașină tot felul de stikere și abțibilduri care fac referire la o firmă de taxi deja consacrată. Pentru trecătorul neavizat acest lucru poate trece neobservat. Firme ca Taxi ROOO de la distanță pare a fi Taxi 2000, o firmă cu certă valoare, dar când te apropii și îi vezi tariful te întrebi dacă ești în România sau nu cumva a uitat să adauge vreo virgulă. În ceea ce privește comportamentul lor în trafic, acesta a născut deja legende urbane.
Dacă până acum ceva timp apelativul lor era de genu: „Ți-ai luat permisu’ la Pitești bă?“, aici făcând aluzie la faptul ca la Pitești se lua permisul cu șpagă, mai nou sunt în trend cu piața „Bă drogatule, bă amețitule, ești ploieștean“? Pe lângă limbajul frumos colorat cu care sunt înzestrați, nu o sa vezi niciodată un taximetrist că o să coboare și o să-și ceară scuze. Mai nou se pare că unii dintre ei și-au însușit și au modificat și Codul Rutier. Astfel culoarea roșu a semaforului este pentru toți participanții la trafic, exceptând taximetriștii, staționarea pe carosabil blocând o bandă este permisă întrucât „este la comandă“, întoarcerea în intersecție e permisă numai taximetrelor. ?ê?£i, mai nou, a apărut o „lege“ nouă scoasă de taximetriști: „Dacă doamne ferește ai accident cu o mașină de taxi și e din vina ta, pe lângă faptul că firma de asigurări îi va repara mașina, tu vinovatul va trebui să-i plătești omului „planul“ pentru toate zilele cât mașina staționează în service.“
Tocmai de aceea, dacă un accident se produce din vina taximetristului, cel mai bine e să mergeți întotdeauna la poliție. El va încerca să vă lămurească că îl lăsați fără pâine, etc, șamd… Nu încercați să o faceți pe cale amiabilă, fără firmă de asigurare, „lasă că știu eu un service și vă repară mașina șefu, de iese ca nouă“. Niciodată.
Revenind la protest, în timp ce șoferii de taxi se pregătesc să iasă din nou în stradă, parlamentarii au inițiat un proiect legislativ care prevede ca toți taximetriștii să aibă cazier de conduită profesională. Acest răspuns spune aproape tot.
Geo Ioanid