
Se apropie Sărbătorile de Paște și românii se pregătesc fiecare cu o masă tradițională, plină cu preparate gustoase, însă înainte de toate trebuie să știm cum alegem produsele cele mai sănătoase. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Rom?º?®ÔÇöia a emis o serie de informații care s ajute consumatorii s aleag cele mai calitative produse de pe piața rom?º?®ÔÇöeasc .
În comerț, ouăle se vând în cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucăți. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoțită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicate, prin ștanțare, următoarele informații, în ordinea de mai jos: sistemul de creștere al găinilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
Un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL, etc.); un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.); un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului. Totodată, se aplică, tot prin ștanțare, pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilității minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării. Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale, acesta este digerat in 1-2 ore, în timp ce omleta se digeră după 3 ore. Un ou mărimea M furnizează organismului 80 kcal, 6,6 g proteine, 5,9 g lipide, 0,07 sodiu, 100mg fosfor, 70 mg potasiu, 30 mg calciu, 1,4 mg fier, 6 mg magneziu, 80 mg clor, 30 mg sulf, 0,27 g colesterol, de ordinul microgramelor găsim complexul de vitamine B, lecitina, iod, cupru,mangan și zinc.
Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparata numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal. Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele: aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă; culoarea: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristica speciei și regiunii anatomice; consistență: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
mirosul: plăcut, caracteristic speciei; grăsimea: albă și compactă; măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular; tendoane și articulații: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede; bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață. Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Prețul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în orașele mici, la 28 de lei în marile orașe (București, Constanta, Timișoara etc.).
Irina Tracy