Home Social Cum minte presa ministrul Educației

Cum minte presa ministrul Educației

DISTRIBUIŢI

Asociația Ad Astra, cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi diaspora, a chemat în instanță Ministerul Educației și Cercetării Științifice (M.E.C.S.) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiției de proiecte Tinere Echipe 2014. Plângerea a fost înregistrată în data de 26.02.2015, cu numărul 6743/3/2015, la Tribunalul București secția a II-a contencios administrativ și fiscal.

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a raspuns că „Solicitarea Ad Astra la care faceti trimitere a fost initial inregistrata la Ministerul Educatiei Nationale cu nr. 15.047-II/13.01.2015, fiind ulterior redirectionata spre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) intrucat informatiile solicitate intrau sub incidenta atributiilor acestei institutii. ANCSI a formulat un raspuns (nr. 197/TP/02.02.2015) semnat de presedintele Tudor Prisecaru, in care se specifica faptul ca ‘atat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cat si cel de alocare efectiva a fondurilor pe programele Planului National CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs”.

Ad Astra precizează că așa cum anunțase inițial „prima cerere de acces la informații de interes public a fost depusă la Registratura Ministerului Educației Naționale în data de 21.11.2014, cu numărul de înregistrare 64495/III/21.11.2014. Cu toate acestea, în răspunsul ministerului este greșit invocată reclamația administrativă cu numărul de înregistrare 15.047-II/13.01.2015, ca punct de pornire a demersului nostru. Aceasta a fost formulată în lipsa unui răspuns la prima cerere, ca pas premergător acționării în instanță (în cazul necomunicării informațiilor solicitate).

Informațiile solicitate de către Ad Astra nu erau sub incidența Autorității Nationale pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.) deoarece aceasta nu exista la data depunerii primei cereri (a se vedea OUG 86 din 17 decembrie 2014 și HG 26 din 14 ianuarie 2015, care legiferează reînființarea acestei autorități și modul ei de organizare).”

Ministerul continuă: „Raspunsul a fost considerat ca nesatisfacator de reprezentantii Asociatiei AdAstra. care au revenit cu o alta solicitare, de data aceasta adresata direct ANCSI (nr. de inregistrare 10.104/6.02.2015), la care, de asemenea, s-a formulat un raspuns, unde, in esenta, erau reiterate informatiile transmise prima oara, dar si invitatia de a cere lamuriri suplimentare din partea directorului general al Directiei Generale Politici si Programe de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.

Din cele prezentate mai sus reiese clar ca nu s-a pus si nu se pune problema refuzului de a comunica informatiile publice solicitate de petenti (bugetul total alocat unui subprogram de cercetare). Putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporara de a comunica respectivele informatii, intrucat ele nu erau disponibile la momentul formularii cererilor, drept dovada ca raspunsurile ANCSI nu au exclus comunicarea implicita a sumelor dupa ce acestea erau stabilite si aprobate.”

Ad Astra „Este irelevant faptul că „atat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cat si cel de alocare efectiva a fondurilor pe programele Planului National CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs”. Art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologie aprobate de HG 1265/2004 pevede clar obligativitatea cunoașterii fondurilor publice totale alocate cu această destinație inainte de inceperea competitiei:
Art. 41 În cazul evaluării propunerilor de proiecte, conform prevederilor art. 8, anunţul public are următoarea structură-cadru:[…]
2. prezentarea programului:
a) scopul şi obiectivele programului, durata şi fondurile publice alocate cu această destinaţie; […]

Precizăm, de asemenea, că am dat curs invitației „de a cere lămuriri suplimentare din partea directorului general al Direcției Generale Politici și Programe de Cercetare, Dezvoltare și Inovare.” Răspunsul primit nu a inclus informația cerută, în speță bugetul total al competiției, deschizând calea spre acțiunea în instanță.

„Imposibilitatea temporară de a comunica respectivele informații” înseamnă încălcarea legii de către ministerul de resort, care trebuia să facă cunoscut bugetul competiției la momentul lansării acesteia, conform prevederilor cuprinse în Normele metodologice aprobate de HG 1265/2004. Așa cum arătam și în comunicatul de presă, bugetul unei competiții de proiecte trebuie făcut public odată cu lansarea acesteia, nu ulterior publicării rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetătorul își poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. În plus, se evită reajustarea ulterioară a bugetului în funcție de rezultatele evaluării proiectelor, păstrându-se imparțialitatea în alocarea banilor publici.

„Imposibilitatea temporară” de a comunica bugetul unei competiții la care au fost depuse 3.000 de cereri de finanțare nu poate servi ca scuză pentru încălcarea legii.  Ministerul de resort nu face astfel decât să se disculpe invocând propria culpă de a nu-și fi îndeplinit obligațiile legale. Ministerul are obligația de a face cunoscut bugetul anterior inițierii competiției.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.