Principala cauza a situatiei dramatice in care se afla persoanele cu handicap din Romania nu este lipsa fondurilor, ci proasta utilizare a acestora, a declarat ieri, la Turnu Magurele, dl Paul Ciobanel, secretar de stat pe probleme ale persoanelor cu handicap. -Am ajuns la concluzia ca mai mult de 15% din certificatele de persoana cu handicap ce au fost acordate nu sunt conforme cu realitatea. Acest lucru inseamna ca cel putin 15% din cele 170 miliarde de lei cheltuite lunar in acest scop merg in alta parte decat la cei care au intr-adevar nevoie-, a spus Paul Ciobanel.
Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap pregateste o ordonanta de urgenta, ce va fi aprobata pana la sfarsitul anului, prin care modul de eliberare a certificatelor se va modifica. Astfel, asistentii sociali desemnati de Consiliile Judetene sau locale vor aviza sau nu, in baza unor anchete sociale, eliberarea acestor documente. Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a solicitat ca acest act normativ sa fie prezentat si aprobat de urgenta. -Trebuie sa introducem ordine si in acest domeniu. Altfel, ne furam singuri caciula sau ne-o fura altii-, a spus Cozmanca. El a adaugat ca, in proiectul de buget pe 2002, cheltuielile pentru persoanele cu handicap vor fi trecute direct in bugetele locale.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) a solicitat in cadrul reuniunii de la Turnu Magurele modificarea HG 427/2001 privind conditiile de incadrare, drepturile si obligatiile asistentului personal al persoanei cu handicap. Astfel, administratiile publice locale vor asigura 25% din resursele financiare necesare pentru plata drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, diferenta de 75% urmand sa fie asigurata de la bugetul de stat.
Componenta comisiilor de expertiza medicala a adultilor si copiilor cu handicap va fi stabilita prin hotararea consiliului judetean.
UNCJR a propus totodata modificarea art. 17 din OUG 12/2001 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie. Conform propunerii inaintate, activitatea serviciilor si institutiilor publice judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti ce asigura protectia copilului sa fie finantata in urmatoarele cote: 25% – contributia obligatorie a consiliilor locale din a caror raza teritoriala provin copiii cu handicap si cei aflati in dificultate; 25% – venituri proprii ale judetelor sau sectoarelor municipiului Bucuresti; 50% – suma de la bugetul de stat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane