Deschiderea în totalitatea a autostrăzii Sibiu-Orăștie înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014 a fost plata făcuta de Narcis Neaga, lui Victor Ponta, plata cu care șeful CNADNR si-a cumparat functia de director general interimar de la șeful executivului. În încercarea de a nu-și asuma responsabilitatea deschiderii unei porțiuni de autostradă cu mari probleme (le vom prezenta mai jos), Neaga a eliminat un consultant independent și și-a pus subalternii să semneze documente neconforme. De asemenea, l-a păcălit pe constructor să își asume, în totalitate, erorile de construcție, scriu jurnaliștii specializați de la revista TIR MAGAZIN
O porţiune de 200 de metri din autostrada Orăştie-Sibiu, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014 a fost demolată şi trebuie refăcută complet din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de neconsolidarea terenului, de folosirea inexecutie a unor materiale necorespunzatoare si de neefectuarea lucrarilor de evacuare a apelor. Termenul de remediere a problemelor a fost stabilit pentru luna decembrie, dar specilaiștii consultați de noi spun că acest termen este nerealist. Spre exemplu, timp de zece zile din luna noiembrie nu s-a lucrat aproape deloc, potrivit surselor din cadru CNADNR. Lotul trei al autostrăzii, între Sălişte şi Cunţa, inaugurat cu mare pompa electorala de Victor Ponta si Ioan Rus în noiembrie 2014, a fost închis la începutul lunii septembrie 2015, din cauza unor crăpături în asfalt, seful CNADNR Narcis Neaga spunând initial ca sunt niste crapaturi minore, fara importanta, atingandu-si nivelul de incompetenta si, contrazis de realitate, a intors-o ca problemele ar fi cauzate de infiltratii de apa la 10 metri sub autostrada, dupa care, contrar celei mai elementare logici, a dat vina pe alunecarile de teren, iar ulterior a invocat vicii ascunse pentru lucarile de terasamente (constructorii inteleg aberatia) sfarsind in a spune că problemele au apărut din cauza „execuţiei necorespunzătoare a lucrărilor” realizată de compania italiană Salini Impregilo.
Jurnalistul Petre Ardelean de la Revista TIR MAGAZIN prezintă AICI o serie de documente tehnice pe care le analizează într-o anchetă jurnalistică de specialitate.
Probleme de natură penală la Compania de Autostrăzi
Șeful CNADNR, Narcis Neaga, a anunțat că lucrările se vor face pe cheltuiala antreprenorului lucrării, Salini-Impregilo, dar sursele noastre din CNADNR spun că foarte probabil italienii își vor căuta dreptatea la instanțe internaționale și vor câștiga. De altfel, CNADNR s-a grăbit să deschidă la Tribunalul Sibiu, un proces italienilor pentru infracțiunea de înșelăciune, efectuarea de lucrări neautorizate ori cu încălcarea condițiilor stabilite în contract, o noua pacaleala marca Neaga facuta cu scopul de a tergiversa procesele civile in care este implicat tocmai fiinca stie ca va pierde procesele si vrea sa amane cat mai mult deznodamantul. De asemenea, în cadrul aceleiași acțiuni în justiție, CNADNR s-a constituit și parte civilă cu prejudiciul care urmează să fie stabilit, având în vedere că valoarea contractului a fost de 604,79 milioane lei, fără TVA, din care 85% fonduri de coeziune de la UE și 15% fonduri de la bugetul de stat. Doar că Narcis Neaga nu este atât de sfânt pe cât vrea să pozeze. O dovedește chiar un raport al Corpului de control al ministrului Transportului și care semnalează suspiciuni de natură penală la vârful CNADNR.
„Având în vedere toate aspectele constatate de Corpul de Control, precum și prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, au apărut suspiciuni de natură penală și au fost sesizate organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de șantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislației în vigoare, precum și cu privire la modul în care a acționat conducerea CNADNR în derularea contractelor”, arată Ministerul Transporturilor. Mai mult, ministrul de resort, Iulian Matache, a cerut directorului general al CNADNR, Narcis Neaga, să facă „o analiză serioasă a întregii activități” a companiei „și să ia măsuri urgente, măsuri care privesc asigurarea unui management performant, atât în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene, cât și pentru reprofesionalizarea Companiei”,.
Undă verde la nereguli de la subalterni
Sursele CNADNR ne-au explicat că deschiderea autostrăzii între Cunța și Săliște (22 de kilometrii, azi închisă) a fost acceptată de șeful CNADNR, acesta fiind în deplină cunoștiință de cauză că pe această porțiune există mari nereguli de execuție. Lucru confirmat și de analiza corpului de control al ministrului Matache care consfințește că “decizia conducerii CNADNR de a prelua lucrările executate în cadrul contractului a presupus asumarea unui risc”. Narcis Neaga și-a asumat acest risc, în noimebrie 2014, conștient că dacă nu o face nu isi va pastra scaunul caldut si aducator de venituri grase de la șefia CNADNR, spun sursele noastre.
Povestea forțării deschiderii acestei porțiuni de autostradă și care s-a prăbușit la mai putin de un an de la darea în folosință, punând în tot acest timp în pericol viața participanților la trafic, este următoarea:
Lotul 3 din autostrada Orăștie-Sibiu (porțiunea Săliște-Cunța) a avut ca antreprenor/executant al proiectului pe Salini-Impregilo (cea mai mare companie de construcție de autostrăzi din Italia), beneficiar a fost Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, iar inginer/consultant a fost, cel puțin într-o primă fază, Consitrans (cu rolul de a monitoriza calitatea lucrărilor executate de Impregilo). Autostrada ar fi trebuit dată în folosință în anul 2013, dar lucrările au fost mult întârziate mai ales de probleme apărute în manifestarea instabilitatii versantilor si a stabilirii solutiilor tehnice de consolidare a terenurilor fenomen absolut identic cu cel manifestat la lotul 4 unde antreprenor era firma italiana Astaldi.
Circa 249 de nereguli au fost semnalate de către consultantul Consitrans. De ele vorbește, dar fără a le descrie, și raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Culmea este ca inginerii CNADNR de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov care, în luna mai 2014, i-au înlocuit în poziția de consultanți pe cei de la Consitrans (suspendati abuziv de cuplul Narcis Neaga – Renata Bendeac) au stins (au declarat remediate) 51 de neconformitati lasate deschise de Consitrans pentru lucrari de proasta calitate ale antreprenorului Impregilo.
Plata integrală pentru 250 de greșeli
Acest număr uriaș de probleme (pe care le prezentăm mai jos, după ce am consultat documente oficiale) au fost preluate de Inginerul FIDIC – DRDP Brașov, o entitate aflată în subordinea CNADNR. Astfel, problemele s-au rezolvat în familie, dovada fiind faptul că, tot potrivit raportului de control al Ministerului Transportului, la inaugurarea autostrăzii neconformitățile de pe autostradă se reduseseră de zece ori față de cele semnalate de Consitrans, rămânând doar 26. Că CNADNR și-a asumat stingerea acestori nereguli, care ulterior, vor duce la prăbușirea autostrăzii o dovedește si faptul că CNADNR a plătit constructorului Impregilo 94,32% din contract practice toate lucrarile executate, incluzand aici si lucrarile din portiunea de autostrada demolata in prezent. Este dovada clară că CNADNR a fost pe deplin conștient de calitatea proastă a lucrărilor, de cele câteva sute de nereguli existente, altfel, ar fi oprit plățile și, probabil, CNADNR ar fi cerut despăgubiri.
Surse din CNADNR susțin că autostrada care avea să se surpe (în septembrie 2015, la nici un de la inaugurare) a fost dată în foloință la presiunile lui Narcis Neaga, iar angajații de la DRDP Brașov sunt pasibili de închisoare, deoarece în calitate de consultanți ai proiectului au semnat cu obedienta că autostrada este executata la inalte standard de calitate, altfel nu ar fi fost posibila plata lucrarilor.
Aceleași surse ne-au explicat ingineria prin care Neaga a forțat deschiderea autostrăzii în condiții necorespunzătoare și conștient fiind de acest lucru, încercând totodată să se pună la adăpost de orice răspundere penală si sa puna totul in carca subalternilor din DRDP Brasov care nu intruneau criteriile de expertiza impuse de importanta lucrarii si de conditiile de participare la licitatie. Se pare că în momentul venirii în funcția de ministru al Transporturilor a lui Ioan Rus (iunie 2014), acesta a cerut capul lui Narcis Neaga sătul de incompetența crasa a acestuia și de scandalurile din domeniul construcției de autostrăzi. Neaga s-a repliat și a cerut protecție de la premierul de atunci Victor Ponta.
Capcana lui Neaga
Neaga i-ar fi promis premierului că dacă îi va păstra funcția va face în așa fel încât – în pofida neregulilor existente pe porțiunea de autostradă Cunța-Săliște – va deschide autostrada în campania electorala pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 ca sa-i creeze un real avantaj electoral lui Ponta in inima fiefului electoral al lui Iohannis. Obținând promisiunea premierului că în fața unei asemenea plăți îsi va păstra postul, Neaga a căutat și a găsit soluția de a deschide porțiunea de autostradă fără ca el să poată fi tras, ulterior, la răspundere. Primul pas l-a constituit schimbarea directorului de la Directia Autostrazi cu altul obedient și subordonarea directa a personalului din DRDP Brașov.
În acest context, inginerii DRDP au ajuns să susțină că pe autostradă mai sunt doar nereguli minore intrucat expertiza acestora nu le permitea sa apreciaza gravitatea neregulilor constatate si consemnate prin rapoartele de neconformitate. Păcăleala pe care, spun sursele noastre din CNADNR, Neaga le-a tras-o italienilor și prin care s-a gândit că poate scăpa de culpa penală o reprezintă faptul că șeful drumurilor a semnat cu Impregilo un proces verbal de punere în circulație a autostrăzii. Neaga le-a promis că după ce italienii vor remedia și ultimele, nesemnificative deficiențe, care nu puneau traficul în pericol, CNADNR va semna și procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor la autostradă. Doar că după expirarea termenului legal de 90 de zile pentru remedieri, CNADNR a amânat semnarea procesului verbal de recepție a autostrăzii. Lucrurile au fost amânate atât de mult încât autostrada s-a surpat iar Neaga a aruncat in cele din urma vina în curtea Impregilo.
Astfel că, în lipsa semnării actului de recepție la terminarea lucrărilor, CNADNR susține că autostrada a rămas în responsabilitatea italienilor de la Impregilo lucru total neadevarat deoarece, potrivit legii, prin punerea in circulatie a autostrazii CNADNR a preluat in responsabilitate autostrada. Lucru pe care Neaga l-a și afirmat atunci când a decis să deschidă proces italienilor: „Potrivit dispozițiilor legale și contractuale, Antreprenorul Salini – Impregilo SpA este singura entitate responabilă cu proiectarea și executarea lucrărilor aferente construcției autostrăzii Oraștie – Sibiu, lot 3, conform cerințelor stabilite prin contractul de lucrări și legislația în vigoare”, se arată în adresa CNADNR instanței, lucru care nu are nici o legatura cu punerea in circulatie a autostrazii, fiind doar o noua smecherie marca Neaga. Vigilența italienilor a fost adormită la acea vreme (toamna lui 2014) de Neaga prin faptul că Procesul verbal de punere în circulație a autostrăzii a fost redactat identic, ca formă și structură, cu procesul verbal de recepție la terminarea lucrarilor la autostrăzii, fiind schimbat doar titlul, alt smen marca Neaga. Iar, tocmai, de acest titlu se prevalează astăzi CNADNR când susține că nu a recepționat autostrada și ca Neaga nu este responsabil de prăbușirea ei. Este limpede ca totul este doar impostura.
Din lista neconfomitatilor care ne-a parvenit de la surse din CNADNR se constata ca neconformitatea 205 consemneaza neregula si propunerea de remediere care, dacă ar fi fost remediata, ar fi împiedicat prăbușirea autostrăzii Cunța – Săliște. Consultantul arată că materialul de umplutură nu este conform, piatra având alte dimensiuni decat cele din proiect iar Constructorul nu i-a prezentat materialul de umplutura Consultantului pentru a fi aprobat.
Consitrans: Principalul vinovat este CNADNR
Compania Consitrans a fost inginerul care a supervizat lucrările la autostradă. A fost îndepărat abuziv de către CNADNR în luna mai a anului 2014. Motivul invocat de Narcis Neaga pentru suspendarea abuzivă a contractului de supervizare a fost legat de existența unor pretinse nereguli în procesul de atribuire a licitației de către CNADNR. De altfel, aceste nereguli au fost infirmate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București prin Ordonanța din 30 septembrie 2014. Reprezentanții Consitrans ne-au precizat că firma “și-a îndeplinit toate obligațiile din contractul de servicii de supervizare și nu a permis execuția unor lucrări de proastă calitate, motiv pentru care a și fost îndepărtată abuziv de către conducerea CNADNR și înlocuită cu personalul CNADNR din DRDP-Brasov”. Consultantul de drept al lucrării ne-a explicat că singurul vinovat de dezastru de pe autostradă este Compania Națională de Autostrăzi: “Ținând cont că pentru zonele cu probleme au existat neconformități și că lucrările au fost plătite de CNADNR, este evident faptul că principalul vinovat este cel care a închis neconformitățile și a aprobat plata lucrărilor. Întrucât, la momentul suspendării abuzive a contractului de servicii de către CNADNR, Consitrans lăsase neînchise un număr de 51 neconformități, concluzia este că respectivele neconformități au fost închise de CNADNR care a considerat lucrările executate corespunzator și a aprobat plata acestora. Practic CNADNR a plătit toate lucrările efectuate de Antreprenor, și pe cele bune și pe cele proaste, rămânând de plătit din contract doar lucrările neefectuate de Antreprenor, care au fost consemnate în Procesul verbal de punere în circulație din noiembrie 2014, prin care CNADNR a preluat autostrada de la Constructor și a permis traficul pe aceasta. Prin urmare, și porțiunea din autostrada care a fost demolată ulterior (cca 200m) a fost plătită de CNADNR”, au susținut repreentanții Consitrans.
Din nefericire, Corpul de Control a luat în considerare numai punctul de vedere al CNADNR și nu a cerut nici o lămurire de la Consitrans.