Home Social „Cumințenia pământului” va putea fi văzută gratuit la Muzeul Băncii Naționale a...

„Cumințenia pământului” va putea fi văzută gratuit la Muzeul Băncii Naționale a României

DISTRIBUIŢI

Opera lui Constantin Brâncuși, ‘Cumințenia pământului’, a fost transferată vineri de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Băncii Naționale a României. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii și Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând cu data de 16 iunie a.c.

Operațiunea a fost realizată în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei de către statul român.

‘Campania pentru achiziționarea operei ‘Cumințenia pământului’ de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice’, a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie — 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie a.c., ‘Cumințenia pământului’ va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naționale a României.

‘Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naționale în perioada campaniei de subscripție națională, această operă a lui Brâncuși pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spațiu, încărcat nu numai cu istorie, dar și cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru ‘Cumințenia pământului’. Îi așteptăm pe toți iubitorii de artă și de istorie să profite de această ocazie unică și să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor’, a declarat Olga Voinea, șef serviciu la Muzeul Băncii Naționale a României.

Campania pentru ‘Cumințenia pământului’ reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte naționale menite să protejeze și să salveze patrimoniul național, dar și să întărească solidaritatea dintre stat și societate.

Achiziția operei se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Despre ‘Cumințenia pământului’

‘Cumințenia pământului’ a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparține patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur.

Brâncuși spunea despre operă: ”Cumințenia pământului’… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puțin unul din cele șapte văluri ale frumuseții sale, cel al misterului — care îi oferă și prețuirea și nemurirea. ‘Cumințenia pământului’ a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia — dincolo de psihologia dumneavoastră!’

‘Cumințenia pământului’ e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuși ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres. În prezent, ‘Cumințenia pământului’ este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Despre Brâncuși

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța și puritatea formei, prin utilizarea sensibilă a materialelor.

Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură.

Ansamblul sculptural ‘Calea Eroilor’ de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși din România. Cele patru componente sculpturale ? ‘Masa tăcerii’, ‘Aleea scaunelor’, ‘Poarta sărutului’ și ‘Coloana fără sfârșit’  sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.