Home Social Cunoașterea se articulează prin acces

Cunoașterea se articulează prin acces

DISTRIBUIŢI

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare ‘Carol I’, conf. Univ. Dr. Mireille Rădoi, va propune Ministerului Educației și Cercetării Științifice realizarea unui permis unic de acces în bibliotecile centrale universitare din România. Utilizatorii bibliotecilor centrale din cele patru mari centre universitare — București, Cluj, Iași, Timișoara — vor avea astfel acces neîngrădit la colecțiile de documente tradiționale, la bazele de date de publicații electronice, la serviciile și produsele de informare și cercetare.

Lărgirea ariei de acces a resurselor de informare complementare se transformă astfel din deziderat într-un imperativ. Ea răspunde cerințelor ce decurg din diversificarea ofertei de formare inițială și continuă a universităților românești, ce este acum însoțită de o mobilitate crescută pe piața cercetării. Sunt tot mai frecvente cazurile când, licențiații unei anumite universități optează pentru susținerea masterului sau a doctoratului în alt centru universitar, alăturându-se astfel specialiștilor implicați în studii și cercetări transdisciplinare, principalele categorii de beneficiari ai acestei reglementări.

Propunerea de optimizare a serviciilor printr-un card unic de acces vine în urma unei analize a discuțiilor purtate de către conf. Univ. Dr. Mireille Rădoi în cadrul Congresului IFLA (Internațional Federation of Libraries Association) care s-a desfășurat la Cape Town, Africa de Sud, în perioada 15-21 august 2015.

Racordarea instituțiilor responsabile de ghidarea informațională și diseminarea cunoașterii în mediul academic la un organism internațional este o măsură obligatorie, determinată de faptul că IFLA este generatorul tendințelor științifice în câmpurile informației și al politicilor de integrare a bibliotecilor de toate tipurile în societatea civilă și de recunoaștere a rolului și misiunii acestora.

Derulându-se sub tema ‘Strong Libraries Strong Societies’ congresul IFLA a cuprins sub umbrela sa obiective precum:

* dezvoltarea socială prin optimizarea serviciilor oferite utilizatorilor și compatibilizarea acestora la nivel mondial;

politici manageriale ferme extinse spre cooperarea internațională în vederea susținerii rolului de agent social al bibliotecii.

Direcțiile de lucru în care instituția noastră a fost implicată în cadrul evenimentului s-au axat pe sesiunile Academic and Research Libraries — forumul dedicat bibliotecilor din învățământul superior și de cercetare și Knowledge Management sesiune care urmărește aplicarea managementului cunoașterii în context profesional.

Justificarea vine din nevoia de a armoniza pe structura unei biblioteci de rang academic arhitectura cunoașterii științifice, conceptele și principiile de management organizațional, de a conecta instituția cu agenții guvernamentale, organizații, instituții de cercetare.

Bibliotecile urmăresc transferul reciproc de informații și cunoaștere, schimbul de bune practici, partajarea resurselor și continua optimizare a relațiilor cu utilizatorii, ca fundamente ale consolidării rolului și puterii lor în societatea informațională.

Pragmatica sferei info-documentare reflectă pe deplin mutația produsă de mișcările ideilor astfel că dictonul lui Alvin Toffler ‘Information is Power’ este dezvoltat de ‘Knowledge is Power’ — rolul bibliotecilor centrale universitare în era digitală fiind acela de centru de învățare și de creare a cunoașterii.

Cunoașterea este putere atunci când este diseminată la locul potrivit, la timpul potrivit, și oamenilor potriviți. Mediul academic este matricea ideală de generare a informației prelucrate iar bibliotecile din structura sa sunt chemate să-și unească forțele pentru ca această cunoaștere să devină operațională pentru știință, cercetare și învățământ.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.