Din Duminica Tomii, adica de pe 22 aprilie, cununiile religioase vor fi oficiate pentru crestinii ortodocsi numai duminica. Vestea a starnit un val de nemultumiri, din cauza ca este afectata planificarea petrecerilor ce preced cununiile religioase.
-Este o oranduiala canonica a bisericii: slujbele religioase de cununie sa se faca numai dupa oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, trebuie respectata si legea bisericeasca de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie facuta din credinta. Unii o fac din teribilism, este treaba lor. Obisnuinta de a se face taina cununiei sambata este o oranduiala impusa de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si in zilele noastre-, ne-a declarat preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii -Sf. Ilie- din Barlad, in legatura cu hotararea Patriarhiei Ortodoxe Romane.
Preotul a tinut sa precizeze ca taina cununiei se poate oficia in orice zi, in orice perioada a anului, numai sa nu fie urmata de petrecere: -Saambata seara oamenii mergeau la petrecere, care se prelungea. Din aceasta cauza, oamenii nu mai pot participa la slujba.-
Oamenii nu sunt de acord cu decizia Patriarhiei. Cine are de gand sa mearga la biserica duminica se poate duce si dupa petrecere.
-Nu cred ca oamenii nu merg la biserica din cauza distractiilor. La petreceri merg in general tinerii, care nu prea au obiceiul saparticipe la slujbele religioase de duminica. Biserica ar trebui sa se gandeasca sa atraga in alt mod tineretul la slujbe, nu prin interzicerea petrecerilor-, este de parere unul dintre cei chestionati.
O viitoare mireasa este ingrijorata ca la nunta ei nu vor putea participa rudele din alte localitati, caci nu au cum sa se intoarca a doua zi la serviciu. In cea mai fericita zi a vietii nu-i va avea alaturi pe toti cei dragi. -Nunta va fi un maraton. In cateva ore, omul trebuie sa manance aperitivul, sarmalele, friptura, tortul, prajiturile si fructele. In acest timp va trebui sa danseze si sa participe la gatitul si dezgatitul miresii, jocul colacilor si alte obiceiuri. Avem programata nunta pe 28 aprilie. Am impartit deja invitatiile. Am facut cumparaturile, rezervarea la restaurant si muzica.-
Mihaela L., viitoare nasa, va fi nevoita sa se invoiasca de la serviciu pentru -lunea- de dupa nunta. Aproape nimeni nu va sta pana la sfarsitul petrecerii, pentru ca toti trebuie sa mearga la munca: -Nimanui nu-i arde de distractie cand sta cu ochii pe ceas.
-Sambata nu prea aveam clienti. Lumea prefera ca dupa baia de seara sa stea la televizor, asa ca inchiriam localul pentru nunti. In schimb, aveam un aflux mare de clienti duminica. Acum, sambata am sa stau cu restaurantul gol, iar duminica, clientii fideli se vor uita la mirese din tocul usii-, ne-a spus un patron de restaurant.
Seful unei formatii crede ca si asa incasarile erau mici din cauza saraciei, insa acum vor scadea la jumatate: -Cateodata aveam impacate in aceeasi saptaman doua nunti: una sambata, la oras, si alta duminica, la tara. Acum vom canta numai la o nunta.-
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane