Home Social Cutremurul demiterilor zgaltie invatamantul romanesc

Cutremurul demiterilor zgaltie invatamantul romanesc

DISTRIBUIŢI

In urma sedintei de Guvern de acum doua zile, primul-ministru a ajuns la concluzia ca sunt necesare schimbari la varf in mai multe ministere. Asa ca Adrian Nastase, impins probabil si de temperatura primavaratica a acestor zile, a solicitat schimbarea din functie pentru o serie de secretari de stat… Dupa cum precizeaza mai multe surse, atat din interiorul ministerelor vizate, cat si surse guvernamentale, la Ministerul Educatiei urmeaza sa fie inlocuiti din functii ambii secretari de stat – Vasile Molan (responsabil cu invatamantul preuniversitar) si Radu Damian (pentru invatamantul academic). Vasile Molan ne-a confirmat ca a aflat si el aceasta veste pe cai neoficiale. Dar Radu Mircea Damian nu a putut fi gasit in tot timpul zilei de ieri.

Un posibil inlocuitor al secretarului de stat din MEC pe invatamant preuniversitar se pare ca a fost preferat si gratie veleitatilor vanatoresti de care da dovada in compania primului-ministru: Constantin Corega, actual inspector scolar judetean de la Cluj-Napoca, fost consilier al ministrului Andronescu

La Ministerul Sanatatii, premierul ar fi cerut ministrului Daniela Bartos sa reduca, de la patru la doua, numarul posturilor de secretar de stat, au precizat sursele citate, primii vizati fiind Ion Bazac (responsabil cu probleme de integrare europeana) si Paul Ciobanelu (seful Secretariatului de Stat pentru Persoane cu Handicap – SSPH).

Totodata, secretariatul, condus de catre Ion Bazac, va deveni directie in cadrul Ministerului Sanatatii, in timp ce SSPH va iesi din structura institutiei, devenind agentie guvernamentala.

Secretarul de stat responsabil cu invatamantul preuniversitar, Vasile Molan, a fost demis din functie imediat dupa sedinta de Guvern de joi, 28 februarie. Motivele acestei demiteri – mai mult din ratiuni politice, decat pe criterii profesionale – sunt destul de greu de imaginat, mai ales ca Vasile Molan s-a numarat printre profesionistii care au pus umarul din greu la multe din reusitele pe care MEC le-a inregistrat anul trecut. Alternativele pentru Molan sunt destul de neconvingatoare, mai ales ca persoanele nominalizate de catre angajatii MEC sunt cunoscute mai mult prin puternicele afinitati politice pe care le au fata de staff-ul PSD.

Si se pare ca sirul demiterilor de primavara va continua cu celalalt secretar de stat, Radu Mircea Damian…

-Cand ocupi o asemenea functie, trebuie sa te astepti oricand-…

Contactat, Vasile Molan ne-a confirmat ca stie ca a fost demis, dar pana ieri la pranz inca nu primise o instiintare oficiala. Nici o clipa, el nu a parut surprins de ce i s-a intamplat. -Cand ocupi o asemenea functie, trebuie sa te astepti oricand si la astfel de situatii. Eu, cand am venit aici, am venit pregatit pentru acest moment. Ca se intampla peste o zi, peste o luna, peste un an, in cele mai multe din cazuri, tot se intampla. Fie esti sacrificat, fie cineva doreste ceva nou, asa se poarta pe la noi… Sufleteste, nu am fost luat pe nepregatite…-, ne-a precizat Molan. Noi am spune ca nici din alte puncte de vedere nu a fost luat pe nepregatite, pentru ca se pare ca il asteapta un post in Comisia de invatamant a Camerei deputatilor.

Oricum, Liceul Pedagogic din Bucuresti sta marturie despre posibilitatile lui Vasile Molan, el reusind sa faca din acest liceu o adevarata scoala a viitorului. Pe de alta parte, este persoana din staff-ul MEC care – ca si colegul sau din invatamantul superior, secretarul de stat Radu Mircea Damian – a fost cel mai putin luata la ochi de presa si care se poate mandri cu destule reusite in functia de secretar de stat.

Din pacate, unii afirma ca nici Radu Mircea Damian nu prea ar mai avea mult de stat in functia respectiva…

Cauzele demiterii sunt mai mult decat obscure

Cauzele oficiale ale demiterii secretarului de stat din invatamantul preuniversitar nu erau cunoscute ieri. Dar surse neoficiale afirma ca la baza eliberarii sale din functie sta si faptul ca nu s-ar fi ocupat indeajuns de trimiterea la plimbare a unor angajati ai ministerului, ramasi de pe vremea lui Marga, pentru a face loc preferatilor PSD. Insa nici ministrul Andronescu nu a fost de acord cu schimbari bruste in sistem, preferand sa le faca pe masura ce persoanele vizate nu mai corespundeau functiei ocupate.

Un alt motiv ar putea fi cunoasterea unor dedesubturi in privinta achizitionarii primei transe de calculatoare, destinate proiectului de informatizare a unitatilor de invatamant din preuniversitar. Atunci, din cauza unei pretinse lipse de timp pentru organizarea unei licitatii, Ministerul Educatiei a dat incredintare directa. La acest moment, Vasile Molan a fost tinut deoparte. Desi s-a zbatut, reusind pana la urma sa publice in timp util in -Monitorul Oficial- intentia de licitatie, conducrea MEC a preferat sa foloseasca situatia-limita, respectiv incredintarea directa… din fericire, cacealmaua a reusit, firma respectiva livrand calculatoarele in timp util la scolile prevazute in prima faza a proiectului. Dar, in legatura cu semnele de intrebare care mai persista asupra unor contracte ale Ministerului Educatiei, vom reveni cu dezvaluiri intr-un timp cat mai apropiat…

Sa-i cunoastem pe candidatii la functia proaspat vacantata …

Constantin Corega de la Cluj, care a fost consilierul ministrului Andronescu si apoi inspector general la Cluj, de vreo sase luni, sau Constantin Traistaru, care actualmente este director adjunct la Directia generala pentru Evaluare, prognoze si Dezvoltare din cadrul MEC.

In ce il priveste pe Corega, el are si un atuu -cinegetic-, fiind si prietenul de vanatoare al lui Adrian Nastase. Corega ar fi trebuit sa vina de prima data secretar de stat, dar a fost preferat Vasile Molan, pentru a pune pe roate mecanismele din invatamantul preuniversitar. Traistaru este apropiatul – pe linie de partid – ministrului educatiei, pe sectorul 3.

Din spate se pare ca vine destul de rapid, dar nu destul de puternic, Mihai Creanga, seful Inspectoratului Scolar Neamt, pe filiera Hrebenciuc. Ce-i drept, sansele acestuia sunt mult mai mici. Este greu de crezut ca are sanse de reusita, din cauza ca influenta lui Hrebenciuc nu este atat de mare ca a primelor doua -proptele-. Oricum, Hrebenciuc nu se poate plange ca nu a reusit ceva pe linie educationala, universitatea -George Bacovia- din Bacau fiind -ctitorita- – pe linie de acreditare fortata, in toamna – de actualul lider al grupului PSD din Camera Deputatilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.