Filmul trist al zilei de ieri, cu sute de mii de cadre didactice in greva, nu s-a dorit a fi o manifestare de forta a paturii sociale cu cei mai multi intelectuali, ci o dovada clara ca saracia i-a impins pe salariatii din invatamant la o situatie disperata. Desi au incercat prin toate caile un dialog cu factorii responsabili din Guvern si cu primul-ministru, dascalii n-au obtinut decat minime promisiuni. Doar ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, si-a manifestat din nou disponibilitatea pentru dialog cu grevistii – asa cum a facut-o de nenumarate randuri – riscand sa devina tap ispasitor pentru greselile si promisiunile colegilor de guvernare. Dar -mingea- se afla acum in terenul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, partenerul la -primire- fiind Ministerul Finantelor Publice. Premierul Adrian Nastase – intens solicitat de Alianta Sindicatelor din Invatamant pentru a media situatia-limita – nu a fost deocamdata disponibil.
Filmului vazut ieri de o intreaga tara trebuie neaparat sa i se adauge un happy-end. Cei 300.000 de dascali-actori nu doresc o continuare. Nu de alta, dar sa nu se transforme intr-o telenovela sociala de prost-gust si cu multe episoade…
La Bucuresti, s-a stat acasa
Majoritatea conducerilor scolilor din Bucuresti au hotarat ca luni, in ziua grevei generale a personalului din invatamant, elevii sa ramana acasa, motiv pentru care, de dimineata, cele mai multe unitati de invatamant preuniversitar din oras erau pustii.
Georgeta Manea, lider sindical la Scoala Generala 192, din sectorul 1 al Capitalei, a declarat ca cel mult 10 copii au venit dimineata la scoala, dar cei mai multi dintre ei au fost luati acasa, in jurul orei 10.00. Aceeasi situatie se inregistra si in celelalte unitati de invatamant. Totodata, cadrele didactice au sosit la scoala in functie de orarul normal al zilei de ieri, cei mai multi dintre profesori preferand sa ramana in cancelarii, pentru a rezolva diferite probleme birocratice, legate de activitatea profesionala.
Dulcele targ al Iasilor a fost cel mai original
Cadrele didactice iesene au participat la actiunea de protest de luni cu un sicriu si o cutie a milei, in care au strans bani ca sa cumpere -covrigi pentru pomana la inmormantarea invatamantului romanesc-.
Profesorii s-au adunat la sediul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar filiala Iasi, unde au organizat un miting de protest in cadrul actiunii declansate la nivel national de cadrele didactice. Sindicalistii au lipit pe usile si geamurile sediului USLIP felicitari facute de mana, pe care erau desenati caini alaturi de tichete de masa si mesaje de genul -Inca te mai astept… tichet-, -Si tu, MEC, iar ma minti-.
La ora 10.00, profesorii au pornit in mars de protest spre scolile din invatamantul rural, considerate cel mai afectate de criza cu care se confrunta acest sector. Pe o masina a fost asezat un sicriu simbolizand -ingroparea invatamantului romanesc-. Protestatarii au organizat, simbolic, la scoala din comuna Raducaneni un -prohod al invatamantului-, dupa care s-au intors in municipiul Iasi.
Presedintele USLIP Iasi, profesorul Gheorghe Isvoranu, a declarat ca la greva au participat toate cele 9.000 de cadre didactice iesene si ca, in cazul in care Guvernul nu va satisface cererile profesorilor, acestia vor declansa greva generala.
-Executivul transforma cadrele didactice in cersetori cu diploma. Sindicalistii isi asuma riscul de a nu fi platiti in ziua de greva, dar cer ca banii retinuti luni sa fie folositi pentru dotarea scolilor cu material didactic-, a mai precizat Isvoranu.
Clujul, solidar cu tara
Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar clujean au fost in greva de solidaritate cu dascalii din Bihor, fiind nevoiti sa recurga la acest tip de protest, deoarece Directia locala de Munca si Protectie Sociala nu a recunoscut legalitatea deschiderii unui conflict de munca. Informandu-i pe sindicalisti ca, in cazul invatamantului, nu este vorba despre un conflict de interese, ci de unul de drepturi, deoarece revendicarile vizeaza nerespectarea unor drepturi ale personalului bugetar prevazute de legislatie si de contractul de munca.
In aceste conditii, conducerea SLIPC a recurs la declansarea grevei generale sub forma de greva de solidaritate cu dascalii din Bihor, singurii din tara care au primit permisiunea de a declansa protestele in termeni legali.
Au existat si exceptii…
Peste 200 de profesori din scolile orasului Beclean – judetul Bistrita-Nasaud – au refuzat sa intre, luni, in greva, invocand inutilitatea acestei actiuni, au declarat surse din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.
Liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Titu Rauca, a declarat ca profesorii care nu au intrat in greva au invocat ca motiv inutilitatea acestei miscari sindicale de o zi si faptul ca pierd bani la salariu. Cadrele didactice la Liceul -Petru Rares-, Liceul Agricol si de la Scoala Generala -Grigore Silasi- au decis sa intre la ore, fiindca sindicatul nu a reusit sa stranga suficiente semnaturi pentru declansarea grevei de avertisment. Rauca a mai spus ca sindicalistii nu pot fi obligati sa participe la greva, daca nu intrunesc acordul a jumatate plus unu din numarul sindicalistilor.
In judetul Bistrita-Nasaud, 70% din personalul din invatamant se afla in greva.
Universitarii au fost mai dezbinati…
Aproximativ 4.000 de cadre didactice din invatamantul universitar iesean, membre ale sindicatului Alma Mater filiala Iasi, au refuzat sa tina cursurile, pe perioada grevei. Profesorii de la Universitatile -Al. Ioan Cuza-, Tehnica -Gh. Asachi-, Agronomica -Ion Ionescu de la Brad- si Universitatea de Medicina si Farmacie -Grigore T. Popa- au cerut cresterea finantarii de baza pentru studenti de la 11 la 15 milioane de lei si uniformizarea salariului de referinta.
In privinta invatamantului universitar clujean, cinci din cele sase universitati de stat din Cluj si-au desfasurat activitatea in mod normal, numai in cazul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca fiind inregistrati aproximativ 60 de grevisti. Purtatorul de cuvant al Universitatii -Babes Bolyai-, Catalin Baba, a declarat ca la nivelul conducerii acestei institutii nu a fost inregistrata nici o cerere de declansare a grevei si activitatea s-a desfasurat normal.
Peste 50 de decani, prodecani, sefi de catedra, personal didactic si nedidactic din Univeristatea Politehnica Bucuresti s-au intalnit, luni, cu liderii ASI. Razvan Bobulescu, liderul federatiei universitare-Alma Mater- a declarat ca spera -sa nu se ajunga la blocarea sistemului, pentru ca nu asta dorim-. Personalul nedidactic din universitati este nemultumit de salarii, mai ales dupa ce Executivul a aprobat majorarea cu 5% a retributiilor colegilor lor din invatamantul preuniversitar, a mai spus liderul -Alma Mater-.
General vorbind, se poate spune ca angajatii din Educatie s-au tinut de cuvant, greva generala fiind respectata de aproximativ 300.000 de dascali. Actiunea s-a defasurat, in unitatile scolare din 36 de judete, ca si in toate sectorele Municipiului Bucuresti, la ea participand peste 80% din cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si superior.