Dascalii, cei mai intelegatori dintre salariatii bugetari, au ajuns la capatul rabdarii. Practic, toate eforturile lor de a fi considerati – atat social, cat si material – educatorii societatii romanesti au dat gres. Universitarii si cercetatorii Federatiei -Alma Mater- catalogheaza proiectul noii legi a salarizarii de-a dreptul desconsiderant pentru eforturile suplimentare, pe care le depun pentru ca invatamantul si cercetarea romaneasca sa poata tine pasul cu Europa. Pe de alta parte, Federatia Sindicala -Spiru Haret- demonstreaza cum, conform noii grile de salarizare a bugetarilor – prezenta in proiectul de lege respectiv -, sunt favorizati material atat cei aflati pe functii inalte, cat si unii dintre angajatii administrativi, chiar daca acestia din urma au doar opt clase. Sindicatele din Educatie au avansat mai multe variante posibile pentru imbunatatirea salarizarii corpului didactic, chiar si o alternativa la grila de salarizare – existenta in proiectul de lege conceput de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Propunerile cadrelor didactice s-au lovit de -zidul- mieros al guvernantilor, care le tot promit ca -mai tarziu va fi mai bine-, ca vor primi tichete de masa. Dar -mai tarziu- a devenit prezent si dascalii pregatesc un inceput de an scolar -fierbinte-…
Recenta rectificare de buget a Ministerului Educatiei si Cercetarii, in fapt o -spaga pentru adormit profesorii-, nu reprezinta nici 15% din minimul necesar unei rezistente sociale decente a dascalilor in fata inflatiei. Suplimentul, care depaseste cu putin 200 miliarde de lei, -abia ajunge pentru a metine MEC la limita de plutire-, ne-au precizat surse din cadrul ministerului.
Si controversele pe marginea proiectului noii legi a salarizarii bugetarilor creeaza tensiuni deosebite in randurile dascalilor. Lipsiti in continuare de tichete de masa, acestia iau foarte serios in calcul declansarea conflictului colectiv de munca.
Cei cu opt clase vor avea salarii mai mari decat un profesor universitar
-Grila nu este deloc in asteptarile noastre. A fost facuta pentru legiferarea unor functii – cu salarizare pe masura – din administratia centrala, si nicidecum pentru corpul profesoral. Practic, nu noua ni se maresc salariile, ci celor din conducerea MEC-, afirma Gheorghe Isvoranu, presedintele federatiei preuniversitare -Spiru Haret-. Ca si cum asta n-ar fi suficient de umilitor, prin aceasta grila de salarizare un secretar de primarie, care poate avea doar opt clase, ar putea primi chiar mai mult decat un profesor universitar. Grila merge foarte bine pentru administratia locala, dar atata timp cat nu este coroborata cu Ordonanta 32, in care se specifica trecerea salarizarii dascalilor la consiliile locale, nu ne foloseste la nimic. Daca, datorita vacantei, noi am luat salariile inainte, acum sunt mari probleme cu banii corpului nedidactic, afectat unitatilor de invatamant-, a mai precizat Isvoranu. Maine si poimaine, Biroul Executiv si Consiliul National al Federatiei -Spiru Haret- se vor intalni in sedinta extraordinara pentru a stabili masurile care se pot lua pentru contracararea acestei situatii. – Pe langa alte puncte fierbinti, cum ar fi noua negociere a contractului colectiv, luam foarte in serios posibilitatea declansarii conflictului de munca, ca raspuns la indiferenta Guvernului la solicitarile noastre-, a conchis Isvoranu.
Proiectul de lege desconsidera cadrele universitare si cercetatorii
-Legea mentionata va duce la aparitia unei serii de consecinte previzibile si imprevizibile pentru sistemul national de invatamant, care ar putea fi pus, in scurt timp, intr-o acuta criza de cadre didactice universitare-, a afirmat Razvan Bobulescu, presedintele federatiei sindicatelor universitare -Alma Mater-. Atat profesorii universitari, cat si rectorii sustin ca noul act normativ prevede salarii prea mici in raport cu alte sectoare ale economiei. Mai mult, -proiectul desconsidera profesii dificile precum cea de cadru universitar ori de cercetator stiintific, un profesor cu aproape 40 de ani vechime urmand sa castige la fel ca un jurist care lucreaza de numai cinci ani-, precizeaza Bobulescu.
Cele doua organizatii doresc sa prezinte obiectiile lor presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, precum si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Potrivit lui Bobulescu, solicitarile privind stabilirea acestor audiente au fost trimise saptamana trecuta celor patru institutii.
Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a promis deputatilor si reprezentantilor sindicatelor ca la elaborarea formei finale a proiectului de lege ministerele Educatiei si Muncii vor tine cont de observatiile formulate. Andronescu a declarat ca, personal, considera necesara cresterea salariilor in invatamant, pentru ca domeniul a devenit neatractiv si, in perspectiva, aceasta situatie pune in pericol existenta sistemului, dat fiind faptul ca varsta medie a personalului din invatamant este de 52 de ani.
Dar pana la solutionarea – macar si partiala – a problemelor din invatamant, Guvernul se poate astepta la un inceput de an scolar foarte -fierbinte-…