Home Social Dascalii sunt considerati -talibanii- Romaniei

Dascalii sunt considerati -talibanii- Romaniei

DISTRIBUIŢI

Astazi, sindicalistii din invatamant declanseaza actiunile de protest fata de lipsa de intelegere a guvernantilor pentru gravele probleme pe care le are personalul din educatie. In Bucuresti, Primaria Capitalei a interzis cadrelor didactice sa picheteze sediul Guvernului pe motiv ca este… -stare de razboi-. Marius Nistor, vicepresedinte al Federatiei Sindicale -Spiru Haret-, considera ca -noi, dascalii, fiind considerati <talibanii> Romaniei, am devenit foarte periculosi pentru stabilitatea interna, astfel ca trebuie sa fim tinuti departe de punctele strategice-. Deja ne inchipuim cat de dezastruos ar fi un bombardament cu creioane, pixuri si stilouri asupra institutiei guvernamentale…

In Capitala, pichetare… in doua schimburi!

Daca dascalilor le-a fost interzisa pichetarea Guvernului, in zona Senatului li s-a permis formarea de pichete in doua schimburi; intre orele 11.00 si 13.00 manifesteaza cei de la -Spiru Haret- si – dupa ora 13.00 – sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale. -Spiru Haret- Concomitent cu pichetarea, profesorii afiliati la -Spiru Haret-. care nu participa la aceasta actiune exterioara, intra normal la clase, dar poarta ecusoane cu… -greva de avertisment-. In ce priveste Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, acestia deocamdata strang semnaturi pentru declansarea conflictului de munca.

Un incident penibil a aruncat o umbra neplacuta asupra actiunilor sindicale; un comunicat al FSLI preciza ca FEN se alatura acestora in programul miscarilor ce urmeaza. Catalin Croitoru, presedintele FEN, a protestat vehement fata de acest comunicat: -Regretam ca unii <lideri nationali>, probabil in criza de imagine si autoritate in fata propriilor organizatii, apeleaza la astfel de <proceduri<-. Referitor la aprecierile lui Croitoru, Aurel Cornea, liderul FSLI, ne-a precizat: -Cu cat federatiile sunt mai mici, cu atat sunt mai tafnoase. Catalin Croitoru este in criza de imagine, si nu FSLI. Sper sa treaca peste acest puseu de orgoliu-.

In ce priveste atitudinea liderului FEN, apreciata ca fiind -mai moderata- decat a celorlalte federatii sindicale, sunt destule voci care sustin ca aceasta pozitie fata de guvernanti este sustinuta si de faptul ca sotia sa a fost de curand propusa in Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Oricum, atat FEN, cat si FSLI vor recurge la aceleasi tipuri de proteste, de la pichetarea institutiilor guvernamentale si administrative si trimiterea de scrisori catre oficialitati si catre parintii scolarilor, pana la declansarea strangerii de semnaturi pentru parcurgerea procedurilor legale in vederea declansarii conflictului de munca, mergand – in caz de necesitate – pana la declansarea grevei de avertisment si a grevei generale.

In tara, varianta aleasa este -lacatul pe usa

In teritoriu, membrii -Spiru Haret- sunt decisi sa puna -lacatul pe usa- pe perioada celor doua ore de greva de avertisment; -Cadrele didactice din judetele Braila, Dolj, Timisoara, Iasi, Mures, Suceava, sunt decise sa protesteze in aceasta maniera-, precizeaza Marius Nistor. -Este decizia luata de ei pe data de 5 octombrie, in cadrul Consiliului National al <Spiru Haret. la care au luat parte peste 1.000 de membri. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, n-a putut participa la aceasta adunare. In schimb, am apreciat prezenta Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, prin persoana secretarului de stat Ion Giurescu. Dar reprezentantii Secretariatului General al Guvernului si cei ai Ministerului Finantelor ne-au ignorat cu desavarsire. Pentru domnul Tanasescu este mult mai important sa aiba grija de SIDEX, decat de invatamantul romanesc. Este mai preocupat sa acopere <gaurile negre> din economie pe care le provoaca intreprinderile cu datorii, pe care Ministerul Finantelor le tot acopera. Insa n-am auzit pana in prezent de o <iertare> a personalului didactic de la plata contributiilor catre stat-, a adaugat vicepresedintele -Spiru Haret-.

La Braila, unele cadre didactice au propus ca profesorii sa intre, totusi, in clasa, dar sa nu lucreze cu elevii, ci doar sa-i supravegheze. Alti profesori si-au amintit de grevele anterioare, cand unii au intrat la clasa si nu au suportat sa stea doua ore in fata elevilor si au inceput sa lucreze cu ei, astfel ca greva a fost discreditata. Dar Adriana Dumitrescu, lider sindical al cadrelor didactice de la Grupul Scolar -Anghel Saligny-, a fost mult mai transanta: -Trebuie sa trecem peste conduita noastra profesionala, pentru ca, oricum, tot nu o apreciaza nimeni, si sa punem lantul pe usa scolii. Ni se tot spune ca, in cativa ani, se va micsora numarul de copii, ca vor disparea suplinitorii necalificati si, astfel, se vor mari salariile noastre. Nu mai putem astepta. Luni, inchidem scoala. Trebuie sa cautam solutii pentru a-i surprinde pe guvernanti, pentru ca suntem previzibili, sa le aratam ca, daca nu-si baga mintile in cap, noi nu mai lucram.- Dupa toate propunerile venite din partea liderilor, s-a trecut la vot si s-a hotarat, cu majoritate, ca luni, intre orele 11.00 si 13.00, in toate scolile brailene, va inceta orice activitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.