Chiar in miezul iernii, Botosaniul risca sa ramana fara caldura si apa calda. Stocurile de combustibili s-au epuizat si datorita faptului ca, fiind situat intr-o zona geografica cu temperaturi foarte scazute, orasul consuma in medie cu 30% mai multa energie termica decat alte localitati din tara. Datoriile asociatiilor de locatari sunt foarte mari si lipsa banilor face imposibila actiunea de achizitionare de pacura sau gaz metan. Din pacate, nici statul si nici edilii locali nu se prea inghesuie sa-si plateasca datoriile. In atari conditii, reprezentantii societatii Termica s-au gandit chiar si la o disponibilizare de personal, demers care nu va rezolva insa datele problemei.
Combustibil numai pentru 20 de zile
Pentru municipiul Botosani, Termica mai are combustibil doar pentru 20 de zile. Singura solutie ar fi achitarea de catre populatie a unei parti din datorie, intrucat societatea nu mai are bani nici pentru plata salariilor. Sistemul de termoficare din municipiul Botosani ar putea fi inchis, cel mai probabil incepand din data de 25 ianuarie 2002. Producatorul de agent termic mai are pacura doar pentru aproximativ trei saptamani, iar sansele de a obtine combustibil pe datorie sunt aproape egale cu zero. Stocul de pacura a fost aproape epuizat din cauza temperaturilor exterioare foarte scazute, din ultimele zile, si din cauza lipsei gazului. Conducerea societatii comerciale Termica crede ca societatea trece printr-una din cele mai mari crize din ultimii ani. Directorul Bogdan Pantaru spune ca, din lipsa de bani, este posibil ca un sfert dintre salariati sa fie trimisi acasa.
Fara apa si caldura din 25 ianuarie
In conditiile in care vremea de afara este deosebit de rece, populatia municipiului Botosani ar putea ramane incepand din 25 ianuarie si fara caldura, si fara apa calda. Termica mai dispune in acest moment de circa 7.000 tone de pacura in rezervoare, ceea ce, la un consum mediu zilnic de 300-350 tone, ar putea asigura necesarul de consum doar pentru cel mult 20-22 de zile. In perioada rece, consumul de pacura s-a dublat, mai ales ca fostul CET nu a mai beneficiat de gaz metan. Societatea de termoficare nu mai poate lua combustibil pe datorie, atat timp cat aceasta a consumat deja 17.000 tone de pacura din depozitele Petrom, fara sa le plateasca. Bogdan Pantaru, directorul societatii Termica, sustine ca exista unele discutii cu furnizorul de pacura, insa sansele de a obtine un nou -credit- sunt foarte scazute. Pantaru crede ca in acest moment este vital sprijinul acordat de populatie. El face un apel disperat la botosaneni sa achite pana cel tarziu pe 20 ianuarie a.c. o parte din datoria restanta de aproximativ 90 miliarde de lei, in asa fel incat societatea sa poata achita pacura deja consumata si sa poata obtine o noua cantitate. -O sa ne para rau ca nu vom mai putea asigura apa calda si caldura, dar nu avem nici o alta solutie. Greutatile financiare sunt foarte mari si, daca nu incasam de la populatie si de la buget, este posibil ca sistemul de termoficare sa se opreasca-, a declarat Bogdan Pantaru.
Majorarea pretului la energie mareste numarul datornicilor
Conducerea Termica se teme ca, o data cu majorarea pretului de referinta pentru energia termica de la 550.000 de lei la 575.000 de lei, datoriile populatiei vor creste. Termica mai are de incasat circa 70 miliarde de lei de la bugetul de stat ca diferenta dintre pretul de productie si cel de vanzare catre populatie, precum si circa 50 miliarde de lei de la bugetul local, reprezentand contravaloarea cupoanelor pentru populatia cu venituri mici. De mai multe luni, Termica inregistreaza intarzieri la plata salariilor catre angajati. Pentru ca nu fac fata situatiei, reprezentantii societatii s-au gandit chiar si la o disponibilizare de personal. -Cu banii pe care ii avem in prezent nu putem plati nici macar lefurile. Solutia ar fi o restrangere de personal, care ar putea merge pana la 25%-, spune Bogdan Pantaru. Teoretic, circa 200 dintre cei 800 de angajati ai Termica ar urma sa plece in somaj. Cu toate acestea, directorul Termica este de parere ca situatia societatii nu se va schimba. -Putem da afara si jumatate dintre oameni sau chiar 100%, insa pretul de productie al unei gigacalorii ramane acelasi-, afirma Pantaru. Directorul Termica spune ca, datorita faptului ca este situat intr-o zona geografica cu temperaturi foarte scazute, Botosaniul consuma in medie cu 30% mai multa energie termica decat alte localitati din tara.
In acest moment, Termica produce o gigacalorie cu un pret de 1.280.000 de lei, insa populatia suporta pana acum doar 550.000 de lei, diferenta trebuind sa fie acoperita din subventii de la bugetul de stat. Actualul pret de productie al unei gigacalorii a ramas nemodificat din luna februarie a anului trecut. -Noi am mentinut pretul. In termeni reali, putem spune ca pretul unei gigacalorii a scazut, atat timp cat elementele de cost au crescut. Gazul s-a majorat cu 90%, apa – cu 40%, energia electrica – cu 20%, iar noi am pastrat pretul-, a conchis directorul societatii Termica.