Persoanele cu handicap vor beneficia pe 6 iunie de o noua Minibursa, care li se adreseaza in exclusivitate. Organizatorul Minibursei, Agentia Nationala pentru Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, mizeaza pe oferta masiva de locuri de munca din partea angajatorilor, mai ales ca editia de anul trecut s-a bucurat de succes.
In plus, exista un pachet legislativ foarte atragator pentru agentii economici care angajeaza persoane din randul categoriilor defavorizate ale populatiei.
Masurile active produc avantaje pentru toti partenerii sociali
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, intrata in vigoare de la 1 martie 2002 si implementata de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prevede o serie de masuri active pentru incadrarea in munca a persoanelor din cadrul categoriilor defavorizate ale populatiei, intre care se afla si persoanele cu handicap. Angajatorii sunt stimulati sa angajeze persoane cu handicap, beneficiind astfel de facilitati.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pentru fiecare persoana, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute, timp de 18 luni. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca cu acestia cel putin trei ani.
De asemenea, angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu un salariu minim brut, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca cel putin doi ani.
Facilitati importante pentru angajatori
Prin Legea nr. 519/2002, agentii economici care au cel putin 30% din angajati persoane cu handicap sunt scutiti de plata impozitului pe profit.
Legea nr. 519/2002 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999, privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, prevede posibilitatea de a fi infiintate unitati protejate, special organizate si amenajate, astfel incat sa raspunda necesitatilor persoanelor cu handicap.
Unitatile protejate pot fi:
– agenti economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de organizare si de proprietate, care au cel putin 30% din angajati persoane cu handicap;
– sectii, ateliere sau alte structuri fara personalitate juridica din cadrul agentilor economici sau al organizatiilor neguvernamentale, care au contabilitate proprie si cel putin 30% din angajati persoane cu handicap;
– asociatii familiale, asociatii si fundatii fara scop lucrativ, constituite de cel putin o persoana cu handicap, precum si persoana cu handicap care este autorizata, potrivit legii, sa desfasoare activitati economice independente, cu conditia achitarii contributiilor de asigurari sociale prevazute de lege.
Drepturile de care beneficiaza unitatile protejate
– scutire de plata impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau pentru amenajarea locurilor de munca protejate;
– scutire de plata taxelor vamale pentru importurile de materii prime, materiale, semifabricate, utilaje si parti componente ale acestora, necesare procesului de productie; este interzisa instrainarea lor pe timp de cinci ani, sub sanctiunea platii retroactive a taxelor vamale;
– scutire de TVA a operatiunilor desfasurate in unitatile protejate autorizate;
– alte facilitati, ce pot fi acordate de autoritatile administratiei publice locale, din fondurile proprii.
Obligatiile agentilor economici sunt minime
Legea nr. 519/2002 mai prevede ca persoanele juridice care au cel putin 100 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Persoanelor cu handicap angajate cu contract individual de munca li se asigura toate adaptarile si inlesnirile necesare pentru inlaturarea oricaror impedimente in activitatea pe care o desfasoara.
Persoanele juridice care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute de lege au obligatia de a plati, lunar, catre bugetul de stat, o suma egala cu salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul locurilor de munca in care nu au incadrat persoane cu handicap.
Precedentul 2002 va fi depasit cu siguranta
Anul trecut, aproape 500 de angajatori au ofertat 3.000 de locuri de munca la prima editie a Minibursei pentru persoanele cu handicap. Au existat posturi pentru toate tipurile de studii. De precizat ca aceste posturi au fost -nuantate- dupa diversele tipuri de categorii cu handicap, in asa fel incat sa nu existe refuzuri sau incurcaturi din partea solicitantilor.
In solicitarile pentru studii superioare au dominat cele de informaticieni, economisti, agenti asigurari, ingineri constructii.
Pentru cei cu studii medii si pentru muncitorii calificati, ofertele au venit din partea fabricilor de textile, a atelierelor de tamplarie, de incaltaminte.
Dintre cei 4.174 de solicitanti care s-au prezentat, 324 au fost angajati direct, alte cateva sute primind confirmarea ca au fost acceptati pentru selectia finala sau promisiunea ca vor fi angajati intr-o perioada de proba.
Agentii economici din teritoriu, interesati in participarea cu oferte la Minibursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap, se pot interesa pentru detalii la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si la Agentia Municipala – pentru Bucuresti.