Home Social De Ziua Copilului, Educatia va intra in greva

De Ziua Copilului, Educatia va intra in greva

DISTRIBUIŢI

Ca si in anii precedenti, Guvernul tergiverseaza negocierile cu dascalii. Angajatii din invatamant sunt insa hotarati sa boicoteze sfarsitul de an scolar, daca nu li se vor satisface doleantele. Comisia guvernamentala de negociatori – formata din reprezentanti ai ministerelor Muncii si Solidaritatii Sociale, Educatiei, Finantelor – nu numai ca nu le-a dat satisfactie in ce priveste revendicarile, dar i-a mai si purtat cu vorba.

Insa ceea ce nu stiu guvernantii este ca apropierea sfarsitului de an scolar nu-i avantajeaza: situatii scolare neincheiate, examene de Capacitate, Bacalaureat si admitere la facultate – amanate. -Si-au facut-o cu mana lor, impingand tot mai tarziu discutiile finale. Oricum, o situatie clara – si dezamagitoare, din punctul nostru de vedere – nu ne-ar fi fost de folos la mijlocul anului, pentru ca efectul conflictului de munca ar fi fost mult atenuat-, ne-a precizat Gheorghe Isvoranu, presedinte executiv al Federatiei -Spiru Haret-.

Astazi, ar trebui ca Alianta Sindicatelor din Invatamant sa aiba o ultima intrevedere cu Comisia guvernamentala de negociatori. Liderii de sindicat nu cred, totusi, ca va fi posibil si din cauza ca sedinta de Guvern se tine, in aceasta saptamana, la Pitesti.

Angajatii din invatamant sunt hotarati sa boicoteze sfarsitul de an scolar, daca nu li se vor satisface doleantele.

Ca si in anii precedenti, Guvernul tergiverseaza negocierile cu dascalii, mizand pe nesfarsita intelegere de care a dat intotdeauna dovada aceasta categorie sociala.

Comisia guvernamentala de negociatori – formata din reprezentanti ai ministerelor Muncii si Solidaritatii Sociale, Educatiei, Finantelor – nu numai ca nu le-a dat satisfactie in ce priveste revendicarile, dar i-a mai si purtat cu vorba pe dascali.

Insa ceea ce nu stiu guvernantii este ca apropierea sfarsitului de an scolar nu-i avantajeaza, o greva in aceasta perioada fiind mult mai eficienta decat in cursul anului; situatii scolare neincheiate, examene de Capacitate, Bacalaureat si admitere la facultate – amanate. -Si-au facut-o cu mana lor, impingand tot mai tarziu discutiile finale. Oricum, o situatie clara – si dezamagitoare, din punctul nostru de vedere – nu ne-ar fi fost de folos la mijlocul anului, pentru ca efectul conflictului de munca ar fi fost mult atenuat-, ne-a precizat Gheorghe Isvoranu, presedinte executiv al Federatiei -Spiru Haret-.

Guvernul, campion la -intins coarda-

Astazi, ar trebui ca Alianta Sindicatelor din Invatamant (avand in componenta Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret-, Federatia Educatiei Nationale – din preuniversitar, si Federatia -Alma Mater- – din invatamantul superior) sa aiba o ultima intrevedere cu Comisia guvernamentala de negociatori. Intrevederea ar fi trebuit sa fie la inceputul saptamanii, dar – din motive independente de sindicalisti – a fost (pentru a cata oara ?) amanata…

Liderii de sindicat nu cred, totusi, ca va fi posibil si din cauza ca sedinta de Guvern se tine, in aceasta saptamana, la Pitesti. Indiferent de posibilitatea de negocieri, liderii de sindicat din Educatie au programata o intalnire a lor in aceasta dimineata, la sediul -Alma Mater-, urmand ca maine sa se intalneasca si consiliile de conducere la nivel national ale federatiilor sindicale -Spiru Haret- si FSLI. Sambata, si consiliul de la -Alma Mater- se va intruni in sedinta.

Deciziile, care vor fi luate separat, vor fi discutate intr-o sedinta comuna a Colegiului director al ASI, format din liderii celor patru federatii sindicale din Educatie.

Din surse sindicale, data de 1 iunie este cea mai propice pentru declansarea ultimei faze a conflictului colectiv de munca – greva generala pe termen nelimitat. Dar si saptamana viitoare ar putea avea loc un miting, in fata Ministerului Educatiei si Cercetarii, organizat de Federatia -Spiru Haret-. -Deocamdata, colegii din celelalte federatii sindicale au fost mai reticenti in ce priveste acest miting. Chiar si asa, federatia noastra il va organiza. Pentru ca – dupa cate se vede – altfel nu se mai poate-, a mai precizat Isvoranu.

-Teritoriul- nu mai asteapta

Indiferent de sperantele Guvernului intr-un ultim dram de intelegere din partea liderilor de sindicat, cadrele didactice din tara nu mai sunt dispuse sa astepte mai mult de doua saptamani, mai ales in judetele in care vor avea loc restructurari masive, din toamna acestui an. Numai in judetul Neamt, pentru anul scolar 2002-2003 a fost anuntata deja o masiva reducere de personal, restructurarile fiind cauzate de cresterea numarului de copii in clasele de liceu si de scoala profesionala, precum si de lipsa de bani din invatamant. Restructurarea anuntata va afecta cam 800 de persoane, prin reducerea a 40 de clase de liceu si scoala profesionala. Prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, clasele de liceu vor avea minimum 28 de elevi, iar clasele de scoala profesionala vor avea minimum 30 de elevi, incepand cu anul scolar 2002-2003, fara a se preciza insa maximul admis.

-Oamenii nostri ne taxeaza dur in teritoriu, si pe buna dreptate! Daca am fi fost mai fermi, poate nu s-ar fi ajuns la asta… Dar niciodata nu este prea tarziu-, a admis Isvoranu.

Si membrii FSLI sunt in proportie covarsitoare de partea declansarii conflictului de munca. Din surse teritoriale, aproximativ 90% din ei sunt dispusi sa intre in greva. Dar liderul FSLI, Aurel Cornea, nu doreste sa se pronunte decat dupa potentiala intalnire cu negociatorii guvernamentali: -Este cam devreme sa ma pronunt despre actiunile care vor avea loc, dar pentru noi, astazi este ultima zi! De saptamana viitoare, nu cred ca le va mai fi usor guvernantilor-, a afirmat Aurel Cornea, liderul FSLI.

-Daca nici astazi nu se va intampla nimic, vom rupe orice relatie cu echipa de negociatori guvernamentali, solicitand o noua intrevedere cu premierul Adrian Nastase, in cel mai scurt timp!-, a tinut sa precizeze si Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei -Alma Mater-.

Doleantele angajatilor din invatamant s-au restrans destul de mult. Initial, solicitasera tichete de masa. Desi li s-au promis doar 10 tichete pe luna, si acestea au ramas de domeniul fanteziei, in locul lor Guvernul oferindu-le doar o indexare de doar 5%… Dar cadrele didactice nu sunt dispuse sa accepte mai putin de 15%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.