Emiterea, la sfarsitul lunii iulie, a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1993, privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a picat ca o mana cereasca pentru deputatul PSD de Tulcea – Dan Verbina. Cu viteza uimitoare, anexa noului act normativ, in care sunt mentionate amenajarile piscicole din Delta Dunarii – care apartin domeniului public de interes judetean, administrat de Consiliul Judetean Tulcea -, este modificata in interesul deputatului. Astfel, cele 2.360 ha din amenajarea piscicola -Ceamurlia I-, aflata pe raza localitatii Crisan, trec din domeniul public de interes judetean la cel de interes local. Intamplator sau nu, firma -Vela- SRL, la care este actionar deputatul Dan Verbina, avea concesionata amenajarea piscicola de pe raza localitatii Crisan. Atat prefectul, cat si presedintele Consiliului Judetean Tulcea considera ca nimic nu este ilegal, motivand ca trecerea suprafetelor de amenajari piscicole s-a facut la presiunea localnicilor.
Ioan Oltean, presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si ecologie a Camerei Deputatilor respinge categoric justificarile staff-ului de la Tulcea si sustine ca totul este un aranjament regizat la nivel local. Surprinzator, nici la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului nu se stie cum s-a schimbat statutul amenajarilor piscicole de la Ceamurlia I. Deputatul Dan Verbina considera ca nu este nici o neregula si ca este mai indicat ca acestea sa treaca la consiliile locale.
In afara acestui aranjament, ordonanta privind Rezervatia Biosferei -Delta Dunarii- mai contine o prevedere bizara. A fost eliminata Academia Romana, al carei acord era obligatoriu la numirea guvernatorului, ceea ce in opinia deputatului Ioan Oltean reprezinta o dorinta a actualei Puteri de a impune un om politic si nu un specialist in fruntea rezervatiei.
In -Monitorul Oficial- nr. 418 din 27 iulie 2001 a aparut Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 112/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1993 referitoare la constituirea Rezervatiei Biosferei -Delta Dunarii-. Actul normativ indreapta aberatia legislativa initiata de fostul ministru Romica Tomescu si aprobata de catre ex-premierul Mugur Isarescu, prin care rezervatia se transformase intr-o directie in cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului. Din acest punct de vedere, lucrurile par corecte. Ramane insa anexa ordonantei, care stipuleaza un aranjament al deputatului de Tulcea, Dan Verbina, plasat fara nici un dubiu sub semnul ilegalitatii.
Schimbarea proprietarului, in timp record
In luna martie 2001, proiectul de Lege privind reglementarea statutului rezervatiei a ajuns la Camera Deputatilor, care include si o anexa cu suprafetele agricole si piscicole care apartin domeniului public de interes judetean, administrat de Consililul Judetean Tulcea. In anexa semnata de presedintele CJ Tulcea, Trifon Belacurencu, de prefectul judetului Ion Vargau si de directorul OCAOTA Tulcea se mentioneza amenajarea piscicola Ceamurlia I, cu o suprafata de 2.900 ha, din care 540 ha apartin domeniului public de interes local, iar 2.360 ha revin domeniului public de interes judetean. In aceasta situatie, deputatul Ioan Oltean, fost ministru al mediului si presedinte al Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si ecologie, sesizeaza faptul ca anexa nu este semnata de catre guvernatorul ARBDD. Ca atare, acesta solicita ca anexa sa fie semnata si de guvernatorul ARBDD, Virgil Munteanu. Peste doar o jumatate de ora, soseste la Camera Deputatilor anexa cu semnatura guvernatorului.
Cea de-a doua anexa este insa modificata. Cele 2.360 hectare de amenajari piscicole de la Ceamurlia I din localitatea Crisan, apartinand domeniului public de interes judetean, sunt trecute la domeniul public de interes local. Deputatului Ioan Oltean nu-i vine sa creada ceea ce vede, dar, din pacate, nu poate face nimic si, in urma medierii dintre cele doua foruri legislative ale tarii, cele 2.360 ha de amenajari piscicole raman la domeniul public de interes local.
Intamplator sau nu, cele 2.360 ha de amenajari piscicole erau la acea data concesionate, pentru 6,28 USD/ha, de catre Consililul Judetean firmei tulcene -Vela-SRL, unde este actionar deputatul de Tulcea Dan Verbina.
Atat presedintele CJ Tulcea, Trifon Belacurencu, cat si prefectul judetului, Ioan Vargau, sustin ca nu exista nici o neregula si trecerea suprafetelor agricole si piscicole la domeniul public de interes local s-a facut la presiunea locuitorilor. Deputatul Ioan Oltean precizeaza ca nu a existat nici o sesizare sau semnal de presiune a localnicilor si nu vede cum s-ar fi putut exercita asa ceva numai in timpul parcurs intre trimiterea celor doua anexe. -Nu mi se pare firesc ca suprafetele sa fie modificate, fara ca guvernatorul sa avizeze intr-un fel sau altul. Despre adresa prin care guvernatorul subscrie la anexa a stiut si Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Totul este un aranjament la nivel local-, a afirmat fostul ministru Oltean. Trebuie precizat ca Dan Verbina a fost primarul comunei Crisan, de care apartine amenajarea piscicola Ceamurlia I, din iunie 2000, pana la cand a fost ales deputat pe listele PDSR.
Legea nr. 213/ 1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, precizeaza foarte clar ca patrimoniul natural al Rezervatiei Biosferei -Delta Dunarii- apartine domeniului public al statului. In luna iunie 2000, Curtea Suprema de Justitie stabileste care sunt suprafetele de interes public national din Delta Dunarii, fiind cuprinse si amenajarile piscicole de la Ceamurlia I.
-Care-i problema?-
-Cred ca dumneavoastra n-ati vazut bine anexa, pentru ca ea este semnata de guvernator. Cred ca n-ati vazut mai bine decat mine… Nu exista nici o diferenta intre domeniul public de interes local si cel judetean. Este in patrimoniul comunitatii? Care-i problema ca-i concesionat de mine? Este vreo diferenta ca-i concesionat de mine sau de altcineva?-, ne intreaba deputatul Dan Verbina.
Guvernatorul Virgil Munteanu sustine ca, printr-o hotarare a Consililul Judetean, s-a aprobat cedarea acestor suprafete catre domeniul public de interes local. Secretarul de stat al MAPM, Ioan Jelev, afirma ca nu are cunostinta de asa ceva si nu-si aminteste cine a fost prezent din partea ministerului la medierea privind statutul rezervatiei. Surse din Senat si Camera Deputatilor au sustinut ca trecerea amenajari piscicole Ceamurlia in domeniul public s-a facut pentru a-i facilita deputatului Dan Verbina achizitionarea acestora.
Terenul l-ati luat, dar cu Academia ce-ati avut?
Noua Lege a rezervatiei mai are o prevedere bizara prin care guvernatorul ARBDD -este numit, in conditiile legi, de Guvern, la propunerea conducerii autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, cu avizul prefectului de Tulcea si indeplineste functia de presedinte al Colegiului stiintific si al Colegiului executiv-. Functia de guvernator este asimilata cu functia de subsecretar de stat.
Legea 82/1993, privind constituirea ARBDD, prevedea acordul obligatoriu al Academiei Romane la numirea guvernatorului, dar, surprinzator, noul act normativ elimina girul celui mai reprezentativ for stiintiific al tarii. Secretarul de stat Ioan Jelev nu stie cine a scos Academia Romana din Legea privind ARBDD. Deputatul Ioan Oltean, considera ca eliminarea Academiei s-a facut cu premeditare: -A fost dorinta actualei puteri de a simplifica modul de numire a guvernatorului si de a pune la dispozitia ei, in mod absolut, fara putinta unei alte institutii autorizate cum este Academia Romana. Astfel, guvernatorul a devenit elementul politic fara nici un fel de influenta stiintifica-.