Home Social Deputatul Ianculescu vaneaza sefia cercetarii silvice

Deputatul Ianculescu vaneaza sefia cercetarii silvice

DISTRIBUIŢI

Recent, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat ca deputatul PDSR de Teleorman, Marin Ianculescu, sa ocupe si functia de director al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti. Mutarea prelungeste cu patru ani provizoratul ce domneste din 1993 la conducerea celui mai mare institut de cercetari silvice din tara. Din aceasta cauza, s-a ajuns in situatia aberanta in care persoane fizice au devenit proprietari de terenuri chiar in incinta institutului.

Un demnitar prezent cat trei

Potrivit legii, parlamentarii isi pot mentine, in anumite situatii, posturile detinute anterior, dar nu este cazul directorului de la ICAS. In ceea ce priveste institutul, aprobarea pentru blocarea postului pe durata mandatului o da numai Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmand ca directorul general al RNP sa-l confirme, eventual, pe post pe Marin Ianculescu.

Dupa alegerile din 2000, Marin Ianculescu a prins pe ultima suta de metri, prin redistribuirea voturilor, un loc de deputat la Teleorman. La adapostul mandatului de parlamentar, el a considerat ca, pe langa faptul ca este profesor la Universitatea din Oradea, n-ar fi rau sa preia si conducerea ICAS. Practic, de acum inainte, Marin Ianculescu ar trebui sa-si imparta timpul intre Camera Deputatilor, institut, Universitatea Oradea si, daca-i mai ramane ceva timp, sa asculte si doleantele alegatorilor din Teleorman.

Manevre pentru un mic -regat- impadurit

Deputatul Marin Ianculescu a fost directorul ICAS inca din 1983, dar in 1993 a devenit secretar de stat la Departamentul -Paduri- din cadrul fostului Minister al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Dupa alegerile din 1996, a parasit fotoliul de secretar de stat, dar a devenit deputat PDSR de Teleorman. Imediat dupa aceleasi alegeri, conducerea ICAS a fost asigurata, cu delegatie, de catre Romica Tomescu, pana la numirea acestuia ca ministru, in martie 1998. Dupa instalarea lui Tomescu la sefia MAPPM, destinele institutului au fost ghidonate de Gheorghe Man, numit cu delegatie de catre directorul Regiei Nationale a Padurilor.

Reorganizarea din acest an a RNP l-a avut in prim-plan tot pe deputatul Marin Ianculescu. El a insistat sa se reinfiinteze Directia Silvica Teleorman, desi lucrul era practic imposibil de realizat. Judetul Teleorman are, la ora actuala, circa 20.000 ha de padure si urmeaza ca alte suprafete sa fie retrocedate, potrivit Legii Lupu. In aceste conditii, suprafata de padure se va reduce simtitor si, ca atare, nu impunea crearea unei directii silvice, ci organizarea uneia singure pentru doua judete. La insistentele deputatului Marin Ianculescu s-a infiintat Directia Silvica Teleorman, desi are cea mai mica suprafata de padure dintre toate unitatile similare din tara, ale caror suprafete minime depasesc 50.000 ha.

De ce s-a zbatut atat domnul deputat? Simplu. Daca Directia Silvica Teleorman s-ar fi unit cu o alta, domnia-sa n-ar mai fi putut sa o controleze in totalitate.

Fiul deputatului, elvetienii si daunatorii

La ora actuala, mai sunt persoane care revendica terenuri si chiar imobile alte ICAS. -Cat am fost director, nu s-a instrainat nici un teren. Tomescu si gasca lui de taranisti n-au actionat cum trebuie. Tocmai de-asta vreau sa ma duc acolo, sa rezolv problemele-, spune Marin Ianculescu.

Fiul deputatului de Teleorman lucreaza la o firma elvetiana care produce substante pentru combaterea daunatorilor din paduri. Inca din timpul mandatului Tomescu, atat RNP, cat si ICAS au importat asemenea substante de la firma respectiva. De ce oare? -Mai exista vreo firma in lume care produce asa ceva? E singura din lume. De unde sa ia?-, zice Marin Ianculescu. Mai multe persoane din regie stiu ca lucrurile nu stau chiar asa, dar, deocamdata, nu au curajul sa vorbeasca.

Poate n-ar fi lipsit de interes si faptul ca Marin Ianculescu a dorit sa ocupe fotoliul de secretar de stat pentru paduri sau pe cel de director general al RNP. A pierdut ambele posturi si a mai ramas doar cu cel de la institut, care, o data ocupat, ramane singura legatura directa cu padurile si combaterea daunatorilor.

Pana la ora actuala, directorul general al RNP nu a semnat decizia de numire la conducerea ICAS a deputatului Marin Ianculescu. Dar nu se stie cat timp va mai putea amana decizia. Deja au inceput sa se simta presiunile pentru instalarea domnului deputat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.