Home Social Desfiintarea lanturilor de farmacii, un vis ministerial

Desfiintarea lanturilor de farmacii, un vis ministerial

DISTRIBUIŢI

Pe agenda de lucru a Guvernului se afla desfiintarea lanturilor de farmacii pe teritorul Romaniei. Hotararea nu va fi usoara pentru Guvern, ea contrazicand regulile concurentei libere.

Profitand de neregulile semnalate la Sensiblu, Daniela Bartos, ministrul sanatatii, s-a grabit sa-si puna in practica un mai vechi vis. Nu conteaza ca detinatorii lanturilor farmaceutice au investit, si-au facut planuri de afaceri, atata vreme cat indolenta conduce administratia sanitara. Iar pentru a-si intari demersurile recurge la argumentul unui ipotetic santaj. -Lanturile de farmacii pot spune oricand ca nu mai elibereaza medicamente pentru ca nu si-au primit banii-, declara Bartos. Nu este pentru prima data cand Ministerul Sanatatii si Familiei face dovada ca nu se poate dezbara de practicile staliniste. In vreme ce statul datoreaza farmaciilor mari si mici deopotriva sume considerabile, tot el sustine ca este santajat de creditori cu sistarea eliberarii de medicamente pe datorie.

Proprietarii lanturilor farmaceutice i-au adresat un memoriu ministrului Bartos, demonstrandu-i ca propunerea avansata loveste chiar in interesele ministerului: -In prezent, functioneaza circa 23-25 de farmacii, din care doua sunt cu capital majoritar de stat (Centrofarm SA si Pharma SA, ambele din Bucuresti; 16 din aceste retele de farmacii apartin fostelor oficii farmaceutice judetene, din care 14 au fost privatizate in ultimii ani si care au ca obiect de activitate gestionarea de lanturi de farmacii, cu mentiunea ca la aceste societati pe actiuni se regasesc mii de persoane ca actionari-.

Nu stim ce vede doamna ministru neeuropean in functionarea lor, atata vreme cat Germania, de exemplu, detine cel mai mare lant de farmacii din intreaga comunitate europeana. Apoi, nu exista nici o lege care ii da Ministerului Sanatatii dreptul de a se substitui Consiliului Concurentei: acesta din urma decide daca o anumita firma pune monopol pe piata de medicamente. In plus, lanturile farmaceutice detin 1% din totalul farmaciilor si numai 3% din vanzari, date care exclud orice forma de monopol.

Un lucru este clar: preturile practicate de unitatile din lanturile de farmacii sunt mai mici, datorita reducerilor oferite si a cardului de fidelitate cu reduceri permanente. Or, toate reducerile mentionate vin in contradictie cu farmaciile mici, incapabile sa jongleze preturile – interese care se amplifica mai ales cand afecteaza buzunarul unor functionari de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.