Home Social Deși are profit de milioane de euro, Arhiepiscopia Tomisului cere amânarea datoriilor...

Deși are profit de milioane de euro, Arhiepiscopia Tomisului cere amânarea datoriilor la stat

DISTRIBUIŢI

Arhiepsicopia Tomisului cere eșalonarea plății unei datorii de peste un milion de  lei către Fisc, după ce anul trecut a avut un profit de 29 de milioane de lei, adică aproape 6,8 milioane de euro. Nu este vorba de profit în sens economic, pentru că „profitul este ochiul dracului”, explicau reprezentanții Bisericii, ci de venituri obținute din activitățile specifice instituțiilor de cult care vor fi transferate în Bugetul din 2011 și folosite pentru continuarea activităților și situații de urgență. În ciuda acestui profit uriaș, Arhiepiscopia Tomisului are acum sechestru pe bunuri, iar Administrația Fiscală Constanța a început procedura de executare silită.
Arhiepiscopia Tomisului a depus în 25 octombrie o cerere de eșalonare a datoriilor de peste un milion de lei pe care le are la Administrația Națională a Finanțelor Publice,  dificultățile financiare ale instituției fiind puse pe seama crizei economice și pe faptul că sărăcirea accentuată a populației a determinat mai multe persoane să ceară ajutorul Bisericii.
„Cu riscul acumulării de datorii, au fost ajutați prioritar numeroși oameni, lucrarea filantropică fiind parte a slujirii aproapelui de către Sfânta noastră Biserică. Vremurile de criză, ca și cele de bunăstare, sunt îngăduite de Dumnezeu cu un scop pedagogic: acela de a înțelege că avem nevoie mereu unii de alții“, se menționează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei, citat de Mediafax. Potrivit documentului, atunci când a cerut reeșalonarea datoriilor, Arhiepiscopia Tomisului a alcătuit o strategie prin care să poată face aceste plăți, dar totodată să poată continua și activitatea filantropică.

Fiscul analizează cererea după ce a început executarea silită

La rândul lor, reprezentanții AFP Constanța spun că Arhiepiscopia Tomisului a depus o cerere privind aprobarea eșalonării la plată a obligațiilor fiscale restante datorate bugetului general consolidat al statului pentru o perioadă de 60 de luni, obligațiile de plată totale – atât debite cât și accesorii, scadente la data de 25 noiembrie, fiind în cuantum de 1.014.860 lei, potrivit Mediafax.
„Cererea de eșalonare se află în continuare în procedura de analizare, AFP Constanța parcurgând în acest sens etapele ce sunt necesare în vederea soluționării finale a cererii“, spun reprezentanții Administrația Finanțelor Publice Constanța.
În vederea recuperării creanțelor datorate, AFP Constanța a început procedura de executare silită, în acest sens fiind instituite popriri asupra disponibilităților bănești ale debitorului și, de asemenea, au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile și imobile proprietatea debitorului Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopiile și mitropoliile au avut profit de milioane de euro în 2010

O analiză a ziarului Curentul arăta recent că anul trecut, când multe companii au intrat în faliment iar altele, forțate de criză și-au restrâns activitatea și cheltuielile, Biserica Ortodoxă a avut profit de milioane de euro din activități specifice, cotizații, taxe ori donații ale românilor. 
Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, Arhiepiscopia Tomisului a avut profit de 29 de milioane de lei, adică 6,8 milioane de euro, Arhiepiscopia Bucureștiului – un profit de 6 milioane de lei, iar Arhiepiscopia de la Timișoara a declarat un câștig de 2,6 milioane de lei, adică aproape 600.000 de euro. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a câștigat în 2010 circa 4,7 milioane d elei, adică peste un milion de euro. Mai puțin au câștigat Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Mara­mureșului – 44 de milioane de lei, adică puțin peste 10.000 de euro.
Banii vin din oficierea de nunți, înmormântări, pomeniri și alte slujbe speciale, pentru care, de cele mai multe ori, preoții nu eliberează chitanță, dar și din diverse afaceri. Pe lângă producerea lumânărilor și comerțul cu obiecte de cult unde deține monopolul, Biserica păstorește mai multe tipografii, hoteluri, agenții de turism pentru pelerinaje, dar și centre de conferințe, cantine sau săli de conferințe ori săli pe care le închiriază pentru nunți și botezuri. În plus, după secularizare și mai ales după 1989, Biserica a primit de la stat, prin retrocedare, în proprietate sau în folosință gratuită, sute de mii de hectare de teren agricol și păduri, nenumărate terenuri și imobile, precum și un monopol pentru comercializarea unor articole. Mai mult, statul dă în fiecare an zeci de milioane de lei Patriarhiei pentru salariile angajaților, dar și pentru construcția unor lăcașe de cult.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.