Dupa o sedinta cu scantei, administratorii asociatiilor de locatari din Focsani au respins propunerea de a furniza apa calda menajera 19-20 de ore pe zi. Nici un sef al regiei responsabile nu a putut garanta ca factura va fi mai mica sau macar la nivelul actual. Pe de alta parte, administratorii au pus problema facturilor pe care ar trebui sa le achite omul de rand: -Din punctul de vedere al amaratului de jos, 500 de ore de apa calda lunar inseamna prea mult. Pe langa factura ENET, mai vin cele de la electricitate, telefon si gaze si vedeti unde ajungem. Oamenii nu vor apa calda toata ziua pentru ca nu o pot plati-.
Vrancenii saraci beau apa calda racita
Conform datelor de la asociatiile contorizate pe apa calda si caldura, sunt diferente foarte mari intre facturile pentru aceste asociatii si cele necontorizate. -Programul extins este dorit de ENET si de cei cu bani in buzunar. Sunt puncte termice cu pierderi mari la subsol, iar salariatii refuza sa intre acolo. Ca atare, una este sa platesc pierderi la 10 ore si cu totul altceva sa achit ce se pierde in 20 de ore. Instalatiile sunt vechi, iar pericolul ca tevile sa se sparga, in conditiile unui program permanent, este foarte mare-, spun administratorii.
Pe deasupra, bolile saraciei au inceput sa apara la Focsani. Sunt familii unde apa rece este contorizata si, din acest motiv, se bea apa calda racita. Alta metoda de economisire des folosita este utilizarea apei calde pentru curatarea toaletelor. In aceste conditii, este greu de crezut ca focsanenii vor fi de acord cu un program de furnizare care le va goli serios buzunarele, stiut fiind ca gigacaloria se va scumpi din nou. Micsorarea facturilor pentru apa calda menajera si caldura nu poate veni decat dupa instalarea de gigacalorimetre la fiecare scara de bloc, fapt care ar costa municipalitatea cam 130 miliarde de lei, bani pe care Primaria Focsani nu-i are.
Reprezentantii ENET vor inainta spre aprobare Consiliului Local al municipiului Focsani cererea de prelungire a programului de furnizare a apei calde menajere, desi acest lucru nu este obligatoriu. -Furnizarea apei calde menajere non stop este reglementata chiar de lege, care spune clar ca trebuie sa ne aliniem Uniunii Europene, insa din cauza unor presupuneri vor avea de suferit si cei care platesc la timp facturile si au pretentii pentru ca sunt bun-platnici-, avertizeaza reprezentantii furnizorului de apa calda.
Un ultimatum adresat brailenilor
Potrivit unui avertisment semioficial, incepand din aceasta saptamana, brailenii nu vor mai avea apa calda. Aceasta, deoarece pana astazi SC CET SA Braila ar fi trebuit sa achite factura la gazul metan consumat in martie. Pe adresa societatii brailene de termoficare a sosit o notificare a SC Distrigaz Sud, care ameninta cu sistarea furnizarii gazului metan daca CET nu achita, pana la 29 aprilie, contravaloarea facturii curente, cum s-a convenit in momentul semnarii conventiei de esalonare.
-Factura pe martie este de 21 miliarde de lei, din care am achitat deja trei miliarde. Daca nivelul incasarilor de la populatie se mentine, apreciem ca, pana la sfarsitul lunii, vom mai strange inca alte patru miliarde. Cu toate acestea, nu vom putea acoperi integral factura, iar subventiile urmeaza a veni dupa 1 mai. In aceste conditii, la data de 30 aprilie, ora 13.00, cum este stipulat in notificarea ?çDistrigaz?ê, va fi sistata furnizarea gazului metan catre noi si, astfel, si furnizarea apei calde catre braileni-, a declarat directorul general al SC CET SA Braila, Vasile Muntenita. -Intreruperea furnizarii va atrage un val de proteste, in principal din partea celor care sunt cu plata la zi, sau chiar solicitarea de catre asociatii, in instanta, a unor daune al caror volum pot depasi asteptarile. In plus, sistarea furnizarii gazelor naturale conduce, implicit, la trimiterea in somaj a circa 700 de angajati si la imposibilitatea pregatirii instalatiilor si a utilajelor pentru functionarea in anotimpul rece-, a mai adaugat sursa citata.
Interesant este si faptul ca, in ipoteza indeplinirii conditiilor impuse de SC Distrigaz, pentru repornire, taxa de reconectare la retea este de 20 miliarde de lei, cu alte cuvinte, echivalentul facturii de gaz pe luna martie.
Nemtenii si romascanii nu mai umplu cazile
Din cauza restantelor la gaz metan, nici in municipiul Piatra Neamt nu se mai furnizeaza apa calda menajera, de la inceputul saptamanii trecute.
Romascanii au ramas si ei fara apa calda menajera. In preajma Pastelui, in Roman, apa rece se furnizeaza dupa un program extrem de restrans, iar apa calda a fost sistata in totalitate. Dupa modelul aplicat la Piatra Neamt, si pentru municipiul Roman a venit o adresa de la Ministerul Industriei si Resurselor catre Sectorul de Distributie a Gazelor Naturale Piatra Neamt, prin care s-a solicitat ferm sistarea gazului metan incepand cu a doua jumatate a lui aprilie, pentru neachitarea facturilor. Sectorul de Distributie a Gazelor Naturale Piatra Neamt are de recuperat de la societatea Goscom Roman 90 miliarde de lei, in contul gazului metan consumat si neplatit.
In aceste conditii, 30 de centrale termice din municipiul Roman au ramas fara gaz metan necesar producerii apei calde menajere pentru populatie. Masura de sistare a gazului fara nici un fel de preaviz a afectat societatea Goscom, care nu a reusit sa-si protejeze instalatiile.