Deținuții nu vor mai avea voie să primească telefoane mobile de la rude și nici să vorbească la telefon în celule. În schimb, vor putea participa voluntar la acțiuni de ajutorare a bătrânilor și copiilor și vor avea dreptul să lucreze la renovarea unor case de bătrâni sau spitale.
Cea mai mare problemă din penitenciare este libertatea pe care tot mai mulți deținuți și-o iau de a introduce în închisoare prin metode de mascare ingenioase droguri, telefoane mobile și cartele telefonice, cu care apoi își continuă activitățile infracționale. Administrația Națională a Penitenciarelor este obligată să ia măsuri pentru bruierea convorbirilor.
„Am achiziționat câini care acum sunt pregătiți pentru depistarea drogurilor și a telefoanelor mobile. Totodată, am demarat procedura și pentru achiziționarea aparaturii pentru localizarea și bruiarea telefoanelor mobile, dar vom demara și programe de pregătire a personalului, ca să poată depista din timp manevrele făcute de deținuți ori de aparținători pentru introducerea aparatelor și cartelelor telefonice mobile“, a arătat chestorul Ioan Băla, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. În același timp, ANP a conceput un program pentru reintegrarea socială a deținuților și pe care îi implică în acțiuni de voluntariat, sub supraveghere.
„Este un drept pe care deținuții îl vor avea de acum încolo. Vor fi cooptați în acțiuni de ajutorare a unor grupuri de persoane vulnerabile, bătrâni, copii bolnavi. Vor putea ajuta la renovarea unor case de bătrâni, în spitale etc., după posibilități“, a mai spus chestorul Ioan Băla.
Mihaela Iamandei