De aproape trei luni de zile, zeci de mii de brasoveni bun-platnici asteapta in zadar apara apa calda la robinete. Mai rau chiar, de la inceputul saptamanii, chiar si cei mai norocosi, care mai aveau parte timp de cateva ore pe zi de apa calda, au ramas au ramas fara aceasta, apa de la robinete fiind incalzita doar de …canicula. Si asta pentru ca Distrigaz a redus si mai mult presiunea, astfel incat nu mai pot produce apa calda nici CET, dar nici CAF-ul Metrom.
-Am avut o conventie cu Distrigaz prin care din cele 32 de centrale existente in municipiu, 12 sa primeasca in continuare gaz metan. Intelegerea nu viza intreruperea furnizarii gazului metan la CET sau la CAF-ul Metrom, lucru care s-a intamplat. Consider ca Distrigaz a incalcat intelegerea-, a declarat directorul general al CET Brasov, Mircea Paraschiv. Reprezentantii Distrigaz nu recunosc, conform presei locale, insa ca ar fi incalcat conventia. -In data de 21 iulie, CET a platit o mica parte din datorie, promitand restul in data de 24 iulie si s-a angajat ca pe 25 iulie sa prezinte graficul de plata. In data de 24 iulie, Distrigaz Sud a actionat conform intelegerii, punand in functiune cele 11 centrale termice solicitate de CET Brasov si a inchis restul centralelor. Deocamdata CET Brasov nu a respectat promisiunea de plata si nici prezentarea graficului, dar pentru moment Distrigaz Sud nu a luat nici o masura-, sustine conducerea Distrigaz. In prezent, doar 12 dintre centrale termice bun-platnice din municipiu produc si furnizeaza apa calda catre populatie.
400 de viitori disponibilizati ai CET
Pentru cinci milioane de lei noi, datoria catre Distrigaz ce urma platita la CET, se vor face concedieri. Primarul George Scripcaru sustinea saptamana trecuta ca odata cu disponibilizarile de personal, furnizorul de energie termica va avea bani sa achite o mare parte a datoriei de care depinde reluarea in conditii normale a furnizarii gazului catre punctele termice si centralele fara probleme. -Din fondul de salarii de 25 de miliarde lei vechi, lunar, prin disponibilizarea a 400 de angajati, banii prevazuti in buget ca salarii, se va putea achita datoria Distrigaz-, a declarat primarul Brasovului, care omite sa spuna ca in perioada 2000 – 2004, cand el era viceprimar, a solicitat si a acordat peste 50 de milioane de euro modernizarii CET. Interesant de amintit ca aproximativ in aceeasi perioada director la CET a fost numit colegul sau din PD Aurelian Danu, ce ocupa acum functia de prefect al Brasovului. In acest moment, CET are 1.200 de angajati, ceea ce inseamna ca, prin disponibilizarea o treime dintre acestia, potrivit reprezentantilor primariei, s-ar obtine opt miliarde de lei vechi lunar pentru plata datoriei catre Distrigaz, in conditiile in care fondul de salarii a fost calculat pana la sfarsitul anului, pentru toti cei 1.200 de angajati.
-Distrigaz nu ar trebui sa mai emita factura ca intreg-
Scripcaru doreste facturarea defalcata. -Am vrut o discutie la Brasov cu directorul adjunct al Gas de France, iar ulterior, conducerea CET a fost la Bucuresti, in legatura cu modul de facturare si de furnizare a gazului catre CET. Am cerut Distrigaz sa nu mai emita o singura factura catre CET ca intreg, ci facturi defalcate pe puncte termice, pentru ca sunt zone unde oameni bun-platnici sunt afectati mai rau decat cei care nu platesc-, spune acesta de curand. El a cerut CET o analiza pe fiecare punct termic in parte, care sa fie apoi prezentata Distrigaz. -Putem spune in momentul de fata ca avem trei categorii de consumatori in Brasov: cei care sunt bun-platnici si carora trebuie sa li se furnizeze gaz la presiune normala pentru ca platesc, cei rau-platnici, dar care si-au esalonat datoriile si cu care se poate discuta, carora sa li se furnizeze gaz dupa un anumit program, iar cei care nu platesc sa fie debransati. Distrigaz a acceptat aceasta formula de emitere separata a facturilor-, sustinea acesta.