Home Social Diplomele medicilor romani vor fi recunoscute in toate statele UE

Diplomele medicilor romani vor fi recunoscute in toate statele UE

DISTRIBUIŢI

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, diplomele medicilor din Romania vor fi recunoscute in toate statele membre, ceea ce inseamna ca doctorii care au obtinut o specializare intr-una din cele peste 30 de discipline recunoscute in strainatate vor putea sa lucreze in spitalele din tarile respective fara sa mai dea examene pentru echivalarea studiilor. Ceea ce pare o veste buna poate avea insa consecinte grave pentru Romania, deoarece si in momentul de fata cei mai buni dintre medicii tineri aleg sa plece din tara.

Studentul de la medicina care absolva la ora actuala fie rezidentiatul, fie facultatea, nu prea are multe optiuni sa ajunga ceea ce isi doreste, multi dintre tinerii doctori acuzand faptul ca posturile din unitatile sanitare romanesti se dau in primul rand pe pile. Acesta este unul dintre motivele care determina proaspat absolventii facultatilor de medicina de pe intreg teritoriul tarii sa se hotarasca inca din facultate sa plece afara. Totodata, acestia recunosc ca nici salariul pe care il primesc aici nu le ajunge decat sa supravietuiasca si ca nu este chiar cea mai buna motivatie de a ramane in Romania. Astfel, perspectiva de a le fi recunoscute studiile oriunde in Uniunea Europeana, pentru acesti medici este o veste buna.

Opinii diferite in randul rezidentilor

-Oricum eu am fost de mult timp dornic sa plec din tara. In primul rand mi-am axat atentia spre Statele Unite ale Americii. Acum sunt diferente intre ceea ce ofera SUA si Europa. Acolo sistemul este mai clar, esti acceptat mai usor, adica nu este xenofobia din Europa-, a precizat Adrian Scaunasu, rezident in chirurgie la unul din spitalele bucurestene.

De aceeasi parere este si Mihai Creteanu, care a facut facultatea la Iasi, fiind in prezent doctorand in cardiologie si se specializeaza in medicina de familie la Spitalul -C. C. Iliescu- din Capitala, unde are un salariu de aproape 150 euro. Cu toate acestea, doctorul Cretu sustine ca nu este tentat sa plece sa munceasca in strainatate.

-Cu pregatirea pe care o am aici in tara imi va da destule satisfactii profesionale si pe meleagurile romanesti, in conditiile in care partea de sanatate si domeniul sanitar vor primi bani de la Comunitatea Europeana. Sigur, in conditiile in care vom putea pleca in perioda urmatoare, voi pleca pentru trei luni, sase luni, dar nu cu gandul de a ramane acolo-, e de parere Mihai Creteanu.

Dificultati in spitalele din strainatate

Dupa aderare, aproape toate specializarile studiate in Romania vor fi recunoscute in Uniunea Europeana, iar pentru unele dintre ele, considerate ceva mai dificile, precum anestezia si terapia intensiva, mai peste tot in lume se cauta specialisti. Tinerii medici incantati de perspectiva de a munci in spitalele din strainatate se confrunta insa cu unele dificultati.

-Fiecare stat are conditii de aprobare a efectuarii propriu-zise a muncii. Sunt organizatii profesionale similare Colegiului Medicilor care stabilesc conditiile de intrare, uneori conditii de competitie, de concurs. Una din obligativitati este sa cunosti la perfectie limba tarii respective si, in acest context, doua treimi din tarile Uniunii Europene au limbi greu de invatat, nu sunt limbi internationale-, explica Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.