Bugetele pentru asistenta sociala si protectia copilului vor fi alocate pe baza unui procent unitar la nivel national, statul urmand sa finanteze pana la 80% din serviciile sociale. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Uniunea Consiliilor Judetene din Romania si Ministerul Finantelor Publice analizeaza posibilitatea stabilirii unui procent unic de finantare pentru toate judetele din tara.
Presedintele ANPDC, Bogdan Panait (foto), a declarat ieri ca stabilirea nivelului de finantare se va face in functie de performantele fiecarui judet si de costurile medii pentru fiecare serviciu social.
-Fiecare judet va avea aceeasi suma, iar modul in care vor reusi sa administreze si sa se incadreze in bugetul alocat va depinde de performantele pe care le obtin. Dupa ce vom sti care sunt costurile medii, vom putea face si propuneri in ceea ce priveste stabilirea procentului unic de finantare la nivel national. Deocamdata noi am venit cu propunerea pentru MF ca statul sa sprijine autoritatile locale prin alocarea a 75-80% din fondurile necesare. Insa toate acestea sunt la faza de propuneri, iar daca ele primesc avizul favorabil, vor putea fi puse in aplicare din 2007-, a precizat Panait.
ANPDC a efectuat o evaluare in 15 judete din tara, printre care Prahova, Constanta, Giurgiu, Vaslui, Iasi, Dolj, Gorj si Arad, pentru stabilirea costurilor medii pentru fiecare serviciu social de care beneficiaza un copil aflat in sistemul de protectie sociala.
Implementarea unui sistem unic de finantare la nivel national pentru asistenta sociala si protectia copilului va facilita procesul de descentralizare. -Acest studiu realizat de o firma de audit internationala ne va ajuta in stabilirea costurilor medii pentru fiecare serviciu social in parte. In plus, am decis elaborarea unei organigrame a serviciilor sociale valabila la nivel national pentru care vom aloca fonduri. Ceea ce va depasi organigrama va fi suportata din fondurile consiliilor judetene-, a conchis presedintele ANPDC.