Home Social Directori de scoli cu salarii de parlamentari

Directori de scoli cu salarii de parlamentari

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 4.000 de directori si directori adjuncti ai unitatilor de invatamant preuniversitar din opt judete vor beneficia de salarii intre 20 si 30 milioane de lei, o data cu introducerea sistemului de finantare per elev. Cele opt judete-pilot in care se va aplica acest sistem sunt Braila, Cluj, Dolj, Harghita, Iasi, Neamt, Satu-Mare si Sibiu.

Numai ca, potrivit stategiei de descentralizare a invatamantului preuniversitar, elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, ei vor avea in subordine nu o singura unitate, ci doua-trei, comasate (administrativ, si nu fizic, dupa cum au inteles unii primari) intr-o singura persoana juridica.

Atributiile noului tip de directori – care acum pot fi numiti pe drept manageri – vor fi mult mai numeroase decat in prezent, dat fiind ca unitatile scolare pe care le au in subordine vor avea personalitate juridica proprie. In plus, exista nu mai putin de 30-40 de criterii dupa care vor fi evaluati anual, urmand ca sporul de conducere sa varieze in functie de performantele unitatii scolare administrate.

Noii directori vor primi o indemnizatie de conducere cuprinsa intre 25 si 50% care se adauga la salariul de incadrare stabilit conform gradului I si transei maxime de vechime, respectiv 40 ani.

Practic, indiferent de varsta directorului, salariul de incadrare va fi pentru gradul I si transa maxima de vechime. Indemnizatia variaza intre 25 si 50%, in functie de anumite criterii, cum ar fi numarul de clase din scoala.

Venituri mai mari decat ale sefilor

Inspectorii generali scolari sunt incadrati cu salarii intre noua si 12 milioane de lei, la care se adauga 50% indemnizatie de conducere, astfel ca iese un venit brut 14 si 18 milioane de lei. In schimb, un director va fi incadrat cu 20 milioane de lei brut, la care se adauga indemnizatia de conducere care variaza intre 5 si 10 milioane de lei.

Ca un exemplu, pentru plata celor aproape 700 de directori si directori adjuncti care vor functiona in judetul Iasi in cele 345 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, pentru 2006 vor fi necesare in jur de 86 miliarde de lei, potrivit Adrianei Aftanase, contabil-sef al ISJ Iasi.

La nivelul celor opt judete-pilot, suma totala se va ridica la aproximativ 500 miliarde lei vechi, suma comparabila cu cea din anul in curs, dar impartita la un numar mai mic de directori.

Evaluare -la sange-

Directorii scolilor vor fi evaluati, pana pe 12 septembrie, in vederea incheierii unui nou contract de management conform noii metodologii pentru judetele-pilot.

Misiunea managerilor va fi dificila, dat fiind ca se va incheia un contract pe 4 ani cu autoritatile finantatoare si prin care vor fi stabilite standarde precise de indeplinit. Pe baza standardelor din contract, directorii vor fi verificati periodic daca isi indeplinesc angajamentele. -Toate noile echipe manageriale din cele 242 de unitati scolare infiintate potrivit noii metodologii vor fi evaluate <la sange>, mai ales ca trebuie sa fim foarte stricti in aprecierea indemnizatiilor de conducere. Nu poti da unui director de gradinita acelasi procentaj pe care il primeste un director de colegiu-, a apreciat Maria Busoi, inspector scolar general pe judetul Dolj.

Managerii unitatilor de invatamant preuniversitar trebuie sa cunoasca modul de fundamentare a bugetului si multe alte criterii economice si administrative despre modul in care trebuie condusa unitatea scolara.

Exista si unele mici probleme

Prima ar fi ca majoritatea directorilor de scoli sunt profesori, iar pentru ei este foarte greu sa fundamenteze un buget. O alta problema e ca foarte putini contabili din sistem si-au dat acordul pentru a fi transferati la scolile cu personalitate juridica si chiar au existat proteste din partea contabililor-sefi, mai ales. -Ei trebuie sa inteleaga ca vor pierde dreptul de a primi ajutor de somaj, conform Codului muncii, atata timp cat refuza un loc de munca. Alte judete au rezolvat aceasta problema si trebuie sa o rezolvam si noi-, ne-a precizat inspectorul general scolar pe judetul Neamt, Dorina Drexler.

Directorii si directorii adjuncti din judetele-pilot vor fi degrevati total de norma didactica, urmand sa se ocupe exclusiv de partea manageriala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.