Home Social Disponibilizari masive in invatamantul romanesc

Disponibilizari masive in invatamantul romanesc

DISTRIBUIŢI

Din aceasta luna, mii de angajati din invatamant vor ramane pe drumuri. Prin Legea bugetului pe anul 2002, se prevede restructurarea a 4.000 de cadre didactice si nedidactice, precum si a multor auxiliari (personal tehnic, TESA) din scolile si liceele tarii. Contrar aproximarilor Ministerului Educatiei si Cercetarii, aceasta restructurare masiva va afecta aproximativ 10.000 de persoane.

Judetul Neamt, lider in materie de concedieri

Cea mai dramatica situatie este in judetul Neamt, in care vor fi reduse 572 de norme din invatamant.

Emil Creanga, inspector general, sustine ca aceste disponibilizari sunt necesare pentru incadrarea in prevederile bugetare. El mai afirma ca disponibilizarile efectuate nu se fac pe seama personalului titular din invatamant. -Au fost disponibilizati paznici pentru ca scolile fiind bunuri ale comunitatii locale, acestea trebuie sa le asigure paza prin servicii specializate-, a precizat inspectorul general. In aceleasi conditii au fost disponibilizati si laboranti despre care inspectorul general spune ca -erau folositi de directori si de profesorii de fizica-chimie la pregatit cafele-.

Oricum, Sindicatul Liber din Invatamant Neamt intentioneaza sa cheme in instanta Inspectoratul Scolar al judetului. Motivul actionarii in Justitie a institutiei de invatamant este reprezentat de efectele actualelor reduceri de norme, iar intentia sindicalistilor nu se va concretiza inainte de a se cunoaste exact urmarile restructurarilor. -Ii vom da in judecata pentru depasirea numarului de elevi in clase si pentru ca predarea limbilor straine si a religiei va fi realizata de catre invatatori-, a declarat profesor Florin Florescu, liderul SLI Neamt.

Peste 300 de contabili, ingrijitori si profesori din scolile valcene vor ramane din ianuarie, anul viitor, pe drumuri

Mai mult de 300 de persoane din judetul Valcea, care lucreaza in invatamant, trebuie sa-si caute un alt loc de munca, incepand cu aceasta luna.

In acest judet, din cele peste 6.800 de posturi cate existau, acum sunt doar 6.597. Si aici, restructurarea s-a facut atat in randul personalului TESA, al personalului administrativ, dar si in randul cadrelor didactice. Gheorghe Vieru, inspector scolar general, considera ca aceasta reducere de personal nu va afecta -prea mult- procesul instructiv-educativ din judet.

Doar inceputul, in viziunea sindicatelor

Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ne-a declarat ca se gandeste cu groaza la ce va va fi in acest an si nu doar din punctul de vedere al acestor disponibilizari, ci si din cauza neacordarii tichetelor de masa. -Ministeriabilii trebuie sa inteleaga ca aceasta perioada de liniste nu reprezinta decat un armistitiu, impus de sarbatori, nicidecum o calmare a spiritelor in invatamantul preuniversitar-, a precizat Cornea.

Pe de alta parte, situatia din Neamt, dar si din alte judete se datoreaza in mare parte si MEC, pentru ca nu are o evidenta suficient de clara a dascalilor. -Lipsa evidentei computerizate a cadrelor didactice a dus la situatii neconforme cu realitatea; daca la nivelul unui judet factorii de resort declara ca exista, sa zicem, 1.000 de profesori cu gradul I, cand – in realitate – ei nu sunt mai mult de 100, se creeaza astfel posibilitatea financiara si pentru alte posturi. Aici ar fi trebuit sa se ia masuri si nu sa se treaca direct la concedieri-, a adaugat liderul FSLI.

Nici aceasta federatie sindicala nu este de acord cu reducerea de personal: -Prin acest gest, MEC a incalcat atat regulile de parteneriat social, cat si contractul colectiv de munca-, a conchis Aurel Cornea.

Personalul necalificat, cel mai vizat

In opinia lui Aurel Cornea, personalul didactic calificat nu trebuie sa se teama prea mult de aceste disponibilizari: -Dintre cei de la catedra, vizati sunt mai ales suplinitorii necalificati. Multi dintre ei nu detin suficiente cunostinte pentru posturile pe care le ocupa, aducand astfel un prejudiciu actului educational, cu rezultate dintre cele mai dezastruoase. Este suficient sa ne amintim de recentele examene de Capacitate si de Bacalaureat; cele mai critice situatii au fost create in zonele in care primeaza suplinitorii necalificati-.

La nivel national, din lipsa de personal didactic necalificat, exista in acest moment in jur de 53.000 de suplinitori. Daca se are in vedere ca numarul total al personalului din educatie este de aproximativ 360.000 de cadre, proportia este ingrijoratoare pentru calitatea actului didactic.

In Capitala, problema restructurarilor afecteaza cel mai mult personalul nedidactic. Pentru contracararea situatiilor create de potentialele probleme tehnice din scoli si licee, vor fi create centre de interventie operativa, ai caror tehnicieni vor actiona (cu promptitudine, spera consilierii Primariei Generale) pentru remedierea defectiunilor aparute.

Insa, daca o situatie similara se iveste intr-un sat sau intr-o comuna izolata, lipsite de meseriasii respectivi, apare o intrebare pe deplin justificata: cate zile va dura repararea unei tevi de apa sau a unei instalatii electrice, in conditii de iarna?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.