Doar 15% din populația Romåniei are pånă în 15 ani, numărul populației tinere fiind mai mic decât în generațiile anterioare, a declarat, ieri, la o dezbatere privind costurile sociale ale migrației, reprezentantul UNFPA România, Francois Farah.
Reprezentatul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în România a declarat, la reuniunea cu tema „Costuri sociale ale migrației forței de muncă din România: protecția copiilor rămași acasă și gestionarea deficitului de cadre medicale“, că, pe lângă diminuarea ratei fertilității, crește numărul persoanelor în vârstă.
„Persoanele care astăzi au peste 60 de ani reprezintă 20% din populația totală de peste 21 de milioane de locuitori. Populația îmbătrânește și acest lucru se va accentua prin faptul că descrește fertilitatea. (…) rata fertilității este de 1,3 copii pe femeie“, a precizat Francois Farah.
El a mai arătat că după aderarea României la Uniunea Europeană s-a înregistrat o mișcare a populației „deosebit de pregnantă“, plecând în special specialiștii.
„Românii foarte înalt pregătiți sunt atrași în special de mutarea în Europa Occidentală“, a mai spus Farah.
El a subliniat că migrația are efecte pozitive, prin faptul că sunt trimiși bani în țară, iar oamenii care pleacă să muncească în străinătate deprind noi abilități, dar și efecte negative, care pot fi traduse prin lipsa de personal specializat în anumite domenii, precum și prin faptul că scade numărul familiilor care se pot reproduce în România.
„Nu există studii care să ne arate dacă migrația este definitivă sau temporară și nu există studii să vedem dacă migrația este individuală sau a familiei. Nu avem suficiente informații legate de dimensiunea fenomenului“, a mai spus reprezentantul UNFPA.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane