Home Social Doar un roman dintr-o suta doneaza sange

Doar un roman dintr-o suta doneaza sange

DISTRIBUIŢI

Majoritatea centrelor de transfuzii se confrunta cu o criza de sange si produse sanguine care se acutizeaza de la an la an, nereusind astfel sa fie acoperit necesarul solicitat de unitatile medicale. Motivul este reprezentat de faptul ca numarul donatorilor este tot mai mic. Aproape 400.000 de persoane doneaza anual sange, desi exista noua milioane de potentiali donatori. Totodata, recompensele acordate acestora, precum bonuri cu o valoare de 10 RON, atrag persoanele cu risc.

-Cam de sapte sau opt ani, cifele sunt aceleasi: 1% din populatia Romaniei doneaza benevol sange. Pot sa va dau cifre de 9% in Anglia, 7-8% in Franta, iar ungurii, care au o populatie de numai 10 milioane, au de doua ori mai multi donatori decat noi-, a precizat Aimee Bugner, presedinta Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS). Aceasta a completat ca -in alte tari, unde am cautat sa vad cum s-a iesit din aceasta situatie, mi s-a spus: prin informare si prin educare-.

Banii atrag donatori cu risc

Cu privire la sumele de bani care se acorda donatorilor de sange, presedinta FDBS sustine ca, -din pacate, nu exista sume de bani, sa stabilim corect niste lucruri. Exista un bon valoric, alimente. Exista doua zile libere platite si exista un abonament de metrou sau pe toate liniile, o jumatate de abonament, care este valabil timp de 70 de zile-.

-Deci, acestea sunt niste recompense si, din pacate, spun ca aceasta este o recompensa, pentru ca ea poate sa atraga un public la risc. Acei 1% care sunt donatorii nostri din acest moment sunt cei atrasi tocmai de aceste recompense. Dar ce se intampla cu restul populatiei de 99%: toti sunt oare bolnavi?-, a completat Aimee Bugner. Totodata, nici autoritatile din domeniu nu se implica in rezolvarea crizei de sange la nivel national, iar -executivul finanteaza ritmic fundatiile agreate-.

Din studiile recente efectuate de Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange reiese ca romanii nu sunt constienti de nevoia acuta de sange si nu exista o educatie adecvata in acest sens. In schimb, tinerii sunt cei mai receptivi la mesajele ONG-urilor cu privire la importanta donarii de sange.

Doar jumatate din necesar este acoperit

La nivel global se doneaza anual aproximativ 80 milioane de unitati de sange, din care 38% in tarile in curs de dezvoltare, unde traieste 82% din populatia lumii. In Romania, conform datelor Institutului National de Hematologie Transfuzionala (INHT), in 2004 s-au donat 346.023 unitati de sange, ce reprezinta jumatate din solicitarile primite din partea unitatilor sanitare.

Pentru a asigura insa necesarul de sange si produse sanguine ar trebui sa avem 25 de donatori la mia de locuitori, conform specialistilor in domeniu, dar in prezent sunt 17,5 donatori la mia de locuitori.

-Se mai pune si problema neacordarii recompenselor pentru donatori, in timp ce, spre exemplu, din numarul total al celor care vin sa doneze sange, doar 1% o fac in mod voluntar-, a declarat Antoaneta Bugner, directorul INHT.

Recompensa pentru cei care doneaza sange -benevol- consta in acordarea unor bonuri valorice, zile libere de la munca si bilete pentru transportul in comun in cazul celor care nu sunt din orasele unde se gasesc centrele de recoltare.

Solutia: centre de transfuzie curate

Donator de sange poate sa fie orice persoana cu o varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, cu o greutate de cel putin 58 de kilograme pentru femei, respectiv cel putin 60 de kilograme pentru barbati. In plus, cantitatea recoltata este mica, 400 de mililitri, in comparatie cu totalul cantitatii de sange pe care o persoana adulta o are in corp, si anume de aproape cinci litri.

O solutie pentru rezolvarea crizei de sange din spitale, in opinia directoarei Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, Dana Farcasanu, este reprezentata de realizarea unor centre de transfuzie curate, prin asigurarea sterilizarii ustensilelor folosite, intrucat -s-a constatat existenta unei temeri in randul potentialilor donatori cu privire la contactarea unei boli sau virus-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.