Home Social Doctorii, sindicalisti fara vocatie

Doctorii, sindicalisti fara vocatie

DISTRIBUIŢI

Toata lumea este de acord ca sistemul de sanatate trece prin momente grele, imposibil de depasit cu bani putini. Pe de alta parte, nemultumirile anagajatilor se accentueaza tot mai tare. Lipsa de unitate a facut insa, de-a lungul timpului, ca problemele sindicale sa ramana pe ultimul plan, mai ales cele referitoare la personalul medical si administrativ. Singurul sindicat care a fost in stare sa-si impuna punctul de vedere a fost cel al asistentilor medicali – SANITAS -, in vreme ce organizatia sindicala a medicilor – Camera Federativa a Medicilor – ramane fidela anonimatului.

Medicii acuza

-Nu stiu ce face Camera Federativa a Medicilor, pentru ca, de trei ani, nu are nici o activitate. Cert este ca, noi, luna de luna, platim 67.000 de lei. Ganditi-va ca cei peste 20.000 de medici ai Romaniei fac acelasi lucru. Vreau sa intreb unde se duc banii acestia, pentru ca de logistica nu poate fi vorba, iar despre apararea intereselor noastre, nici atat. Va dau un singur exemplu: de multa vreme tipam ca lucratorii din sistem sa beneficieze de medicamente si servicii gratuite, dar nu ne aude nimeni-, ne-a declarat doctorita Monica Pop, directoarea Spitalului Clinic de Oftalmologie din Bucuresti.

Opinia medicilor este ca platesc degeaba taxa pentru sindicat. Atunci cand a fost vorba de acordarea unor drepturi, precum majorarile salariale, SANITAS a fost cel care a organizat si coordonat actiunile sindicale.

In prezent, nemultumirea doctorilor este legata si de decizia Colegiului Medicilor – organizatia profesionala care este raspunzatoare de intreaga activitate medicala -, care a dublat contributia lunara, de la 20.000 la 40.000 de lei. -Regula este aceeasi pentru toata lumea. Rezidentii si pensionarii platesc aceeasi taxa, desi, se stie, sunt medici pensionari care mor de foame, iar Colegiul nu le ofera ajutoare materiale. Aici ar trebui sa intervina sindicatul-, apreciaza doctorita Monica Pop.

La limita saraciei

De partea cealalta a baricadei, Camera Federativa a Medicilor se apara, invocand fondurile limitate pe care le detine. -Am fost acuzat ca activitatea noastra nu se reflecta in media, dar putini stiu ca o conferinta de presa costa peste patru milioane de lei. In plus, doamna doctor Pop nu face parte dintre cei care platesc bani pentru sindicat. Nu mai stiu exact numarul platitorilor, dar nu sunt mai multi de 2000. Daca doamna doctor vrea sa devina presedinte, poate fi aleasa, fara nici o problema, prin vot liber-, ne-a declarat doctorul Dan Peretianu, presedintele CFMR.

Indiferent de veninul aruncat in focul replicilor, realitatea prezentului este dramatica. Datorita lipsei de conditii in ceea ce priveste decenta traiului si neacordarea de facilitati pentru perfectionarea profesionala, mai mult de jumatate dintre medicii cu drept de libera practica iau drumul strainatatii. Lipsa unui program real de protectie determina un exod masiv, care ne pune in situatia grava de a avea, in viitor, o tara fara medici.

Caricatura unor doleante

Nici personalul administrativ nu sta mai bine la eficienta activitatii sindicale. Din cand in cand, prin birourile institutiilor media, se rataceste cate un comunicat, incoerent in ceea ce priveste obiectul doleantelor. Finalitatea demersurilor este din start incerta, din cauza ca lipseste insasi substanta actiunilor revendicative.

In momentul de fata, Federatia Nationala a Sindicatelor Libere Tehnic-Economic-Administrativ din Unitatile Sanitare si Balneare din Romania protesteaza, printr-un comunicat trimis prin fax, impotriva atitudinii iresponsabile a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale care, in ciuda interventiilor noastre, nu clarifica modalitatile de acordare de bilete de odihna si tratament, cu pret redus (50%) pentru salariatii din unitatile sanitare.

In situatia in care, pana la 1 mai, nu se clarifica lucrurile, sindicalistii ameninta cu pichetarea ministerului. Mentionam ca, anul trecut, pentru aceeasi doleanta, in fata Ministerului Muncii au protestat, vreme de doua ceasuri, mai putin de 30 de oameni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.