Doi din trei români suferă de boli cardiovasculare. Colesterolul mărit este unul dintre principalii factori de risc pentru aceste afecțiuni. Așadar putem preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, menținând colesterolul în limite normale. Practic 80% dintre bolile inimii pot fi prevenite respectând un stil de viață sănătos. Adică să facem periodic mișcare ușoară și să avem permanent un meniu echilibrat. Ce reprezintă meniul echilibratț Nutriționiștii atrag atenția că, indiferent de numărul caloriilor introduse în organism, alimentele consumate pe durata întregii zile, ar trebui să ne asigure următoarele proporții din principalele categorii de nutrienți: glucide (55%), proteine (15%) și grăsimi (30%).
Grăsimi bune vs grăsimi rele
În cazul colesterolului însă o atenție sporită trebuie acordată grăsimilor. Acestea, deși sunt necesare organismului, consumate fără să ținem seama de calitatea lor, ne afectează sănătatea. Este important de reținut că există două tipuri de grăsimi: grăsimile bune, adică cele nesaturate și grăsimile rele, adică cele saturate. Astfel, grăsimile saturate, cunoscute popular sub denumirea de „grăsimi rele“ hrănesc colesterolul rău. Iar sursele de grăsimi rele sunt alimente precum: untul, smântâna, lactatele grase în general, frișca, dulciurile rafinate, carnea grasă de vită și cea de porc.
Specialiștii recomandă însă înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate, cu cele bogate în grăsimi nesaturate: uleiurile vegetale (de măsline, de in, de rapiță) și produsele pe baza lor, precum maioneza și margarinele de nouă generație, bogate în grăsimi esențiale Omega 3 și Omega 6. ,,Multe persoane nu cunosc faptul că grăsimile bune, cele nesaturate, sunt o sursă importantă de energie, ajută la absorbția nutrienților, sunt solvenți pentru vitaminele liposolubile (A, D, E, K), mențin temperatura corpului constantă și în general ajută la menținerea stării de sănătate“ subliniază dr. Corina Zugravu, specialist nutriție și igienă alimentară. Este bine de știut că legumele, fructele, cerealele, lactatele slabe, carnea de pește și lichidele completează o dietă echilibrată și de aceea ar trebui să le includem în meniul nostru zilnic.
De asemenea, în lupta împotriva colesterolului este important să repetăm analizele de sânge de două ori pe an. Asta fiindcă nivelul crescut al colesterolului nu doare și nu ustură. Adică nu prezintă simptome și doar prin analize medicale putem afla cât suntem de predispuși la dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare. Ca o concluzie: o dietă echilibrată, exercițiile fizice practicate cu regularitate și repetarea analizelor de sânge de cel puțin două ori pe an sunt primii pași pe care trebuie să îi urmăm în lupta împotriva colesterolului.
Teodora Kim