Doi bărbați, unul de 31 de ani, din Constanța, și unul de 36 de ani, din Dâmbovița, ambii pensionați pe caz de boală, având probleme renale, au primit duminică seară rinichi de la un bărbat ajuns în moarte cerebrală după un accident. Cei doi au primit astfel o nouă șansă la viață, fiind printre puținii norocoși care găsesc donatori de rinichi, în condițiile în care listele de așteptare pentru un transplant sunt foarte mari. Potrivit reprezentanților Spitalului Fundeni din Capitală, unde se realizează astfel de transplanturi, față de anii trecuți, numărul donatorilor în moarte cerebrală a crescut, mai multe vieți fiind astfel salvate.
Familia unui bărbat de 49 de ani care a ajuns în moarte cerebrală după un accident de circulație a decis, după ce medicii au constat că nu mai e nimic de făcut pentru ruda lor, că pot ajuta doi tineri care au nevoie de un rinichi. Donatorului provenit de la Spitalul Județean Craiova i-au fost prelevați rinichii și transplantați celor doi bărbați duminică după-amiază.
„De fiecare dată când avem un donator în moarte cerebrală avem foarte mari emoții. Este greu să rogi o familie aflată în mare suferință să accepte prelevarea de organe chiar și pentru salvarea altor vieți. Acum suntem din nou în fața unui caz de excepție în care o familie extrem de generoasă a răspuns prompt solicitării noastre“, a precizat profesorul Ionel Sinescu, șeful Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni.
Unul dintre rinichii sănătoși a ajuns astfel la bărbat de 36 de ani, Niculae D., din Crevedia, Dâmbovița, care de doi ani de zile făcea dializă. Cel de-al doilea i-a fost transplantat, unui alt bărbat compatibil, Avram C. , de 31 de ani, din Mangalia, care de nouă ani suferea de insuficiență renală cronică și era în hemodializă. Ambii, deși tineri, sunt pensionari din cauza bolii.
Dublul transplant s-a realizat fără probleme, iar starea celor doi pacienți primitori este foarte bună, a anunțat, ieri, șeful Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni.
A crescut numărul donatorilor în moarte cerebrală
Potrivit profesorului Ionel Sinescu, în 2011 la Centrul de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni au fost realizate 1.300 de intervenții de transplant renal. Anul acesta au fost realizate deja patru astfel de operații. Pe lista de așteptare sunt încă aproape 1.300 de pacienți.
„Față de anii precedenți numărul donatorilor în moarte cerebrală a crescut fapt care ajută la salvarea multor vieți“, a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni.
Dublul transplant de rinichi de duminică vine după ce, joia trecută, chirurgii din Fundeni și Cluj au recoltat simultan, în premieră la Spitalul din Târgu Mureș, ficatul și rinichii de la două femei în moarte cerebrală. Organele au fost transplantate unor bolnavi cu suferințe grave, compatibile cu cele două donatoare.
?ê?£eful Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni afirma, anul trecut, că un număr mai mare de donatori aflați în moarte cerebrală ar scurta listele celor care suferă de insuficiență renală și așteaptă să primească un rinichi funcțional. Potrivit profesorului Ionel Sinescu, donatorii provin din rândul pacienților ajunși în moarte cerebrală la Terapie Intensivă mai ales în urma unor accidente grave. În momentul în care electroencefalografic și în în urma mai multor teste se constată că în creierul acesta nu mai există activitate electrică, pacientul este declarat mort. Se fac apoi teste de compatibilitate imunologică și o serie de analize, pentru depistarea eventualelor boli. Dacă nu există afecțiuni, donatorul trebuie menținut în condiții optime, la Terapie Intensivă, cu perfuzii, pentru ca țesuturile și organele să fie normal vascularizate. Următorul pas și cel mai greu este obținerea acordului familiei pacientului respectiv.
Mihaela Iamandei