Dupa ce controversata Lege a pensiilor, in varianta adaugita si revizuita, a fost taraganata nepermis de mult, ministrul muncii, Marian Sarbu recunoaste ca mai sunt -unele intarzieri- la implementarea programului de calcul precum si unele probleme cu spatiile la Casele teritoriale de pensii. Disfunctionalitatile din minister sunt transmise si la Casele de pensii, unde s-a creat o adevarata brambureala, oficiantii nefiind nici ei foarte siguri pe ce fac. Iuresul de saptamana trecuta s-a mai estompat, insa pensionarii, cu dosarele in brate, stau la ghisee inca sperand in cresterea pensiilor si inlaturarea discriminarilor aparute in ultimii ani intre cuantumurile acestora. Din pacate, confuzia este totala atat pentru lucratorii de la casele de pensii, cat si pentru cei care ies sau se afla deja la pensie.
Organizatiile pensionarilor protesteaza
Solicitantii de pensii, care au facut in aceste zile tentativa de a-si depune dosarul, au fost nevoiti sa se multumeasca numai cu -sfaturile de bine- ale slujbasilor de la ghiseu, care, nestiind ce trebuie facut, le-au spus sa se intoarca dupa rezultatul final abia la sfarsitul lunii. -Sa mai vedem ce e si cu bugetul asta nou…-, a fost una dintre frazele cele mai frecvente ale functionarilor.
Organizatiile pensionarilor isi exprima nemultumirea cu privire la modul in care -forurile competente- au rezolvat problemele celor mai multi pensionari, si anume cresterea pensiilor si inlaturarea discriminarilor din ultimii ani intre cuantumuri. Uniunea Generala a Pensionarilor, Federatia Nationala a Pensionarilor, Confederatia -Unirea- si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor considera ca Ordonanta de Urgenta nr. 345/2001, care modifica Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si asigurari sociale, nu ofera garantia ca, in viitorul apropiat, pensiile le vor asigura un trai decent.
Potrivit pensionarilor, stabilirea punctajului mediu anual, care constituie baza calculului pensiei, nu se aplica in mod corespunzator si actualilor pensionari, asa cum prevedea Legea 19/2000, nemodificata. Resursele financiare, a caror lipsa este invocata pentru realizarea unei recorelari reale a pensiilor, pot fi completate cu reducerea cheltuielilor pentru produse de lux, cu o parte din incasarile provenite din privatizarea activelor statului, precum si din recuperarea datoriilor de ordinul miilor de miliarde la bugetul asigurarilor sociale ale rau-platnicilor. Noua lege ar trebui sa prevada si indexarea pensiilor pentru acoperirea integrala a ratei inflatiei, ceea ce ar fi la eliminarea din lege a sintagmei care conditioneaza indexarea de posibilitatile financiare.
Ministrul recunoaste ca exista disfunctionalitati
Potrivit ministrului muncii, Marian Sarbu, noile prevederi din Legea pensiilor vizeaza acoperirea unor omisiuni, rectificarea unor prevederi eronate, corelarea unor articole ale legii sau explicitarea altora, corelarea cu prevederile din alte acte normative, precum si punerea de acord a textului legii cu programul de guvernare in privinta introducerii mecanismului de indexare trimestriala a pensiilor. El a recunoscut insa ca exista unele -intarzieri- in privinta implementarii programului informatic care va sta la baza punerii in aplicare a noii Legi a pensiilor, precum si unele probleme privind spatiile in care isi vor desfasura activitatea Casele teritoriale de pensii.
La solicitarea ziarului -Curentul-, MMPS s-a marginit sa comunice ca detaliile controverselor vor fi clarificate intr-o… conferinta de presa. Presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, Petre Ciotlos, a precizat ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2001, valoarea punctului pentru acest an care va sta la baza calculului viitoarelor pensii a fost stabilit la 1.597.232 de lei, reprezentand un coeficient de 38,5% din salariul mediu brut pe economie. Astfel, pentru cei care vor iesi la pensie in aceasta luna, rata medie de inlocuire a pensiei va fi de 62%, putand atinge, la sfarsitul anului, 75%, ca urmare a celor trei indexari trimestriale care vor fi acordate. Rata de inlocuire reprezinta raportul dintre ultimul salariu si prima pensie primita.
Recorelarea va dura trei ani
Potrivit noii Legi a pensiilor, pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public. Varsta-standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei-standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati. Legea prevede ca stagiul minim de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani. Cresterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati, atingerea stagiului complet de cotizare urmand a se realiza prin cresterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si de la 30 de ani pentru barbati. Pensiile in plata isi vor pastra cuantumul, iar, in timp, pe baza unui algoritm, si acestea vor fi transformate in puncte. Conform noii Legi a pensiilor, o persoana asigurata nu va putea acumula mai mult de trei puncte anual. Sarbu sustine ca, potrivit HG 565/1996, pensiile ieseau mult mai mari.
Referindu-se la o posibila recorelare a pensiilor in plata, Sarbu considera ca in functie de executia bugetara, este posibila declansarea unei prime etape a acestui proces in luna septembrie a acestui an, la rectificarea bugetara, cand vor fi avuti in vedere, in primul rand, cei iesiti la pensie inainte de 1 ianuarie 1998. Se estimeaza insa ca procesul de recorelare a pensiilor va dura… trei ani.