Home Social Doua decenii in lupta cu SIDA

Doua decenii in lupta cu SIDA

DISTRIBUIŢI

De 20 de ani, medicina se lupta sa descopere un remediu pentru cea mai cumplita boala transmisibila. Numita si maladia secolului, SIDA a avut un impact devastator asupra a milioane de oameni, din toata lumea, indiferent de pregatire sau statut social.

O stire banala, intr-un ziar

Putini oameni au remarcat nota aparuta pe 5 iunie 1981 intr-un buletin oficial al Guvernului SUA despre o boala necunoscuta care afectase cativa homosexuali din Los Angeles. La inceput, expertii au crezut ca este vorba de o forma rara de pneumonie sau de cancer. Abia dupa un an de cercetari s-a stabilit ca este o boala noua, necunoscuta pana atunci.

Legatura dintre un anumit virus (HIV) si SIDA a fost descoperita, in 1983, la doi ani de la aparitia primelor cazuri, de cercetatorii de la Institutul Pasteur din Franta. Nimeni nu a putut explica, mai tarziu, cum se face ca boala, care intre timp a capatat numele de Sindromul Imunodeficientei Dobandite, s-a raspandit atat de repede in toata lumea.

Numarul foarte mare de noi cazuri aparute a determinat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor (CDC) din SUA sa declare, la mai putin de un an de la publicarea primei informari asupra acestei noi boli, ca s-a declansat o epidemie pe care nu o poate controla.

Ipoteza -pacientului zero-

Originile acestei boli sunt extrem de controversate, existand inca anumiti medici care nu cred ca virusul HIV este responsabil de declansarea boli. Cei care cred in vinovatia lui au gasit dovezi ale prezentei unui virus apropiat in organismul unor maimute din Africa de Vest. Transmiterea virusului de la maimuta la om s-ar fi putut face prin consumarea carnii unui animal contaminat, virusul suferind apoi mutatii ce i-au permis sa atace si organismele umane. Alti experti cred ca rinichii de maimuta, folositi pentru cresterea culturilor si crearea de vaccinuri antipoliomielita, in anii *50, ar fi putut fi sursa contaminarii.

Un barbat, Gaetan Duglas, a primit numele de -pacientul zero-, crezandu-se ca el este sursa declansarii epidemiei din SUA, din anii *80. Duglas, care a murit in 1984, era steward pe liniile aeriene care legau SUA de Africa, el fiind legatura intre multe dintre primele cazuri de SIDA.

Africa devastata

Acum, dupa 20 de ani, fara sa existe un tratament complet eficient sau un vaccin, SIDA a ucis 22 milioane de oameni, doar o parte a celor care s-au infectat. Un raport al Agentiei Natiunilor Unite pentru SIDA arata ca marea majoritate a celor infectati n-au stiut niciodata, ceea ce inseamna ca i-au infectat si pe altii. Potrivit unor evaluari ale CDC, pana in prezent, aproximativ 500.000 de americani au murit in urma infectarii cu HIV, aproape de 10 ori mai multi decat cei care si-au pierdut viata in Razboiul din Vietnam. Anul trecut, Guvernul american a declarat SIDA ca fiind o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Totusi, cele mai devastatoare efecte au fost inregistrate in Africa, unde SIDA a avut un impact enorm asupra populatiei si economiei. Peste 30% din populatia tarilor subsahariene este infectata, iar unul din noua sud-africani sufera de aceasta boala cumplita. -Este doar inceputul, ce este cel mai rau va urma, neexistand nici o speranta ca situatia se va imbunatati intr-un timp scurt-, a declarat unul dintre epidemiologii Natiunilor Unite.

SIDA a schimbat societatea omeneasca

Impactul enorm al bolii nu se masoara doar prin numarul imens al deceselor, ci si prin schimbarea comportamentelor sociale. Relatiile dintre sexe, lipsite de grijile create de -revolutia sexuala- din anii *60, au fost schimbate de actuala generatie, extrem de preocupta de siguranta actului sexual. Tari in care dezbaterile publice despre sex erau ceva extrem de rar au lansat campanii importante pentru incurajarea folosirii prezervativelor. SIDA a expus publicului si comportamente umane ascunse adanc sau marginalizate, cum ar fi injectarea drogurilor, prostitutia sau relatiile homosexuale.

Goana nebuna pentru gasirea unui remediu al bolii a avut si efecte pozitive, cercetatorii reusind sa inteleaga mult mai bine sistemul imunitar si virusii. Progresele stiintifice nu au fost de-ajuns inca pentru a conduce la realizarea unui remediu. Saracia, migratia pe scara larga, razboaiele, nivelul scazut al educatiei si lipsa de preocupare pentru bolile cu transmitere sexuala au condus la raspandirea acestei epidemii.

Guvernele au fost si ele destul de incete in a se implica in gravele probleme sociale care conduc la propagarea bolii, cum ar fi, de pilda, consumul de droguri, ceea ce a condus la cresterea numarului de noi contaminari in foarte multe tari. In majoritatea tarilor asiatice, epidemia s-a declansat prin consumul de droguri. Rata imbolnavirii a crescut aici de la 1 la 40% in randul anumitor comunitati de consumatori de droguri, in doar un an.

Ce e mai rau de-abia de-acum urmeaza

Africa ramane zona cea mai afectata de SIDA. -Toata lumea acolo are anumite relatii cu o persoana bolnava. Acest lucru a afectat grav sistemul sanitar si a redus speranta de viata-, explica unul dintre specialistii Natiunilor Unite. Datorita numarului foarte mare de decese inregistrate ca urmare a contaminarii cu virusul HIV, Zimbabwe va avea, anul viitor, crestere zero a populatiei.

Cum SIDA afecteaza, in special, tineri si populatia activa, ea are si un impact socio-economic, care a fost resimtit de anumite industrii, cum ar fi mineritul, unde s-au inregistrat serioase probleme cu gasirea fortei de munca. In anumite sate de pe acest continent, aproape o intreaga generatie de adulti a fost ucisa de boala, copiii ramanand orfani.

Expertii spun ca ceea ce s-a intamplat in Africa in doar doua decenii urmeaza sa se intample si in Asia, unde epidemia este abia la inceput. In China, de exemplu, noi infectii s-au produs doar in ultimii doi ani. Un imens scandal al sangelui contaminat, care a condus la infectarea a mii sau chiar zeci de mii de oameni, este in curs de desfasurare.

Chiar si in tarile dezvoltate, amenintarea este prezenta, Marea Britanie tocmai anuntand ca rata de imbolnaviri este in crestere rapida. La 20 de ani de la descoperirea bolii este foarte posibil ca ceea ce traim astazi sa fie doar inceputul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.