Home Social Două ore de voluntariat pot schimba viaţa unui copil instituţionalizat

Două ore de voluntariat pot schimba viaţa unui copil instituţionalizat

DISTRIBUIŢI

Apel la voluntariat şi EDUCAŢIE PRIN JOC în centre de plasament. Conform statisticilor Poliţiei Romane, 90% dintre tinerii dispăruţi provin din centre de plasament şi dispar în timpul ieşirilor din centre cu bilete de voie. Pentru a reduce această rată, dar şi altele la fel de îngrijorătoare cu privire la abandonul şcolar şi angajabilitate, copiii şi tinerii instituţionalizaţi au mare nevoie de încurajare, de îndrumare şi de modele care să îi ghideze.
Voluntarii programului educaţional Ajungem MARI îi vizitează săptămânal timp de două ore în care le transmit prin joc şi metode interactive cunoştinţe şi valori ca să Ajungă MARI, oameni educaţi, responsabili şi independenţi. Copiii şi tinerii din centre de plasament participă astfel la mai multe cursuri şi ateliere creative cu ajutorul cărora descoperă la ce sunt buni, ce le place şi ce vor să facă mai departe.
Voluntarii le devin copiilor profesori, prieteni şi mentori şi pot avea un rol esenţial în evoluţia lor, oferindu-le timpul şi atenţia de care au atât de multă nevoie.
Pentru modulul de toamnă al programului, ce corespunde semestrului I al anului şcolar (septembrie 2015 – ianuarie 2016), Asociaţia Lindenfeld caută voluntari pentru centrele din Bucureşti, Buzău, Cluj, Iaşi, Timiş (unde deja implementează proiectul) şi Alba, Arad, Bihor, Braila, Braşov, Constanța, Dolj, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vâlcea (unde îşi extinde activitatea). Termenul de înscriere este 20 septembrie.
Prin proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe”, voluntarii merg în echipe de câte doi şi le predau copiilor pasiunile lor, prin cursuri interactive şi ateliere creative: de la matematică, romană şi engleză, la dans, teatru, arte plastice, fotografie sau educaţie pentru sănătate. Totodată, voluntarii se pot înscrie şi pentru proiectul “Explorator pentru o zi”, prin care îi însoţesc pe copii la ieşiri din centru şi le dezvăluie lumea, nimeni altcineva neavând timp să le explice şi să îi ajute să tragă concluzii.
Pentru a deveni voluntari, doritorii trebuie să fi împlinit 15 ani (fără limită superioară de vârstă), să fie spontani şi jucăuşi şi să îşi dorească să îi ajute pe copii. Voluntarii nu au nevoie de experienţă de predare. Ei participă la traininguri înainte de începerea activităţii şi beneficiază de consiliere şi sesiuni de training şi pe parcurs. Activităţile au loc în timpul săptămânii sau în weekend şi în repartizarea pe grupe se ţine cont de materie, programul voluntarilor şi cât de uşor pot ajunge la centre.
Proiectul asociaţiei Lindenfeld a debutat în iunie 2014, iar de atunci s-au implicat în module semestriale peste 600 de voluntari, venind în sprijinul a 700 de copii din Bucureşti, Buzău, Cluj, Iaşi şi Timiş, în parteneriat cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Între timp proiectul a primit recunoaştere la Gala Societăţii Civile, obţinând premiul II la categoria “Proiecte de voluntariat” şi la Gala Naţională a Voluntarilor unde iniţiatoarea a primit premiul “Voluntarul anului în educaţie”.
Răspunzând solicitărilor din ţară, în modulul de toamnă (ce corespunde primului semestru al anului şcolar) programul se extinde în judeţele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Neamț, Suceava, Prahova și Vâlcea. În celelalte judeţe programul va demara odată ce sunt înscrişi coordonatorii locali. Termenul limită de înscriere pentru coordonatori este 20 septembrie.
Voluntarii sunt rugaţi să se înscrie cât mai repede în program, pentru a participa la trainingurile de start. Pentru înscriere pot trimite până pe 20 septembrie un e-mail cu CV-ul şi o scurtă scrisoare de intenţie la adresa [email protected]. Împreună îi ajutăm pe copii să Ajungă MARI!
Programul educațional Ajungem Mari – Asociația Lindenfeld
Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății.
Principalul program este Ajungem Mari, care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat și orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative și activități socio-recreative, programul își propune să reducă trauma instituționalizării, a abandonului și a separării de familie, să le dea copiilor încredere în ei și să le formeze abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți. Detalii pe www.ajungemmari.ro.
Persoana de contact:
Iarina Stefanescu
Director program Ajungem Mari
0753 19 22 63
[email protected]
www.ajungemmari.ro
https://www.facebook.com/ajungemmari
Voluntarul anului în educație la Gala Naționala a Voluntarilor

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.