Primele cărți de identitate electronică se vor elibera începând cu anul 2018. Acestea vor înlocui cardul de sănătate și vor conține un cip „care poate fi accesat doar cu un echipament destinat citirii sale. Cipul este pasiv, acesta emite doar când este alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de cititor”, după cum a declarat ministrul Afacerilor Interne. Toți medicii trebuie să fie pregătiți cu cititoare chiar de la începerea eliberării acestor noi cărți de identitate pentru că nu au de unde ști dacă vreun pacient de-al lor nu-și schimbă cartea de identitate care va înlocui cardul de sănătate, chiar de la început. Când s-au introdus cardurile de sănătate, fostul președinte, de tristă amintire, al CNAS, Vasile Ciurchea, a emis un ordin prin care a obligat medicii de familie să achiziționeze cititoare despre care declara cu nesimțire că ar costa doar 5 Euro. În realitate ele costau și 80 de Euro.
Acum, noua invenție a politicienilor îi va obliga pe medici să cumpere încă un rând de cititoare pentru cărțile de identitate. Problema care se pune este însă dacă medicii sunt abilitați prin lege să acceseze restul datelor conținute pe cipul cardului de identitate: amprentele noastre sau certificatul privind eventuala semnătură electronică deținută de pacient și dacă polițiștii pot afla codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate înscris în cardul de sănătate. Dar având în vedere că deja medicii de familie au fost transformați și în IT-iști și în economiști, ar putea fi abilitați și ca un fel de polițiști iar polițiștii ca un fel de medici că atunci când e vorba de idei proaste, politicienii români sunt inepuizabili.
Acum cât e în dezbatere publică legea, medicii trebuie să ceară ca măcar aceste cititoare să le fie livrate gratuit iar ei să fie protejați de posibili reclamagii că le-au accesat date ce nu intrau în atribuțiile lor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane