Home Social -Dupa dumneavoastra, doamna!-, in curs de legalizare

-Dupa dumneavoastra, doamna!-, in curs de legalizare

DISTRIBUIŢI

Conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, pedepsirea discriminarii pe criterii de sex – atat in societate, cat si la locul de munca – va deveni o componenta reala in relatiile interumane de la noi. Practic, prin -Legea privind egalitatea de sanse intre barbati si femei- se incearca sa se puna capat urmelor de balcanism care mai persista inca in mentalitea unor angajatori. Pe langa acest lucru, va fi interzis si acel gen de publicitate care prejudiciaza, pe criterii de sex, imaginea unor persoane. Multe dintre elementele acestui proiect de lege se regasesc in restul legislatiei romanesti, dar si in legislatia europeana moderna, careia tot incercam sa ne aliniem. Oricum, reprezentantele sexului frumos din Romania mai au de asteptat, pana cand 8 Martie va fi, pentru ele, in fiecare zi. Insa, pana atunci, cei care le vor sicana se pot astepta la amenzi de pana la 15 milioane de lei sau vor fi tarati prin salile tribunalelor pentru a plati despagubiri morale fabuloase.

Hartuirea sexuala isi face loc in legislatia civila

Prin articolul 4 al Legii privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, -se considera discriminare dupa criteriul de sex si hartuirea sexuala a unei persoane de catre o alta persoana, la locul de munca sau in alt loc in care aceasta isi desfasoara activitatea-. Pentru o mai buna intelegere, in articolul 5 se explica terminologia sintagmei -hartuire sexuala-, prin care se intelege -orice forma de comportament verbal sau corporal nedorit, in legatura cu sexul, despre care cel ce se face vinovat stie ca afecteaza demnitatea persoanelor, mai ales daca acest comportament este refuzat si reprezinta motivatia pentru o decizie care afecteaza acele persoane-. Asadar, atentie marita la modul in care angajatorul sau superiorul se adreseaza sau se comporta cu salariatele…

In aceeasi nota, si articolul 11 defineste discriminarea pe criteriul de sex ca fiind -orice comportament definit in sensul prezentei legi drept hartuire sexuala avand drept scop crearea la locul de munca a unei atmosfere de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata-, precum si -de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice fel ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, de natura sexuala-.

-Pretul- unei ciupituri sau al unei vorbe: 15 milioane de lei

Angajatorii vor fi obligati -sa prevada in regulamentele de ordine interioara sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin comiterea de actiuni discriminatorii-, precum si -sa asigure informarea tuturor angajatilor cu privire la interzicerea hartuirii sexuale la locul de munca, inclusiv prin afisarea in locuri vizibile a prevederilor din regulamentele de ordine interioara, pentru prevenirea oricarui act de hartuire sexuala-. Pe langa posibilitatea aparitiei de indicatii hilare de genul -nu va ciupiti colegele, ca primiti amenda!- sau -priveste, dar nu comenta si nu pune mana!-, articolul citat obliga la un comportament decent in mod foarte serios, pentru ca inspectorii din Ministerul Muncii – care vor efectua controlul aplicarii prezentei legi – au dreptul de a aplica amenzi contraventionale intre 1,5 si 15 milioane de lei celor -care calca pe bec- in relatiile cu colegele…

In cazul in care problemele de discriminare nu se rezolva la locul de munca sau in cadru sindical si se ajunge in instanta, angajatorul poate plati reclamantei o despagubire egala cu prejudiciul real suferit, valoarea acestui prejudiciu fiind stabilita – cu probe – de catre angajata lezata. Valoare care poate depasi 15 milioane…

Reclamele cu blonde vor fi interzise

Articolul 21 al Legii privind egalitatea de sanse intre femei si barbati- va interzice -publicitatea care prejudiciaza, pe criteriul de sex, respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii si onoarei unei persoane in viata publica si/sau particulara-. Necesitatea acestui articol apare cu atat mai pregnant cu cat acum catva timp, pe toate posturile de televiziune si in unele publicatii, a aparut o reclama – cel putin bizara – a unei companii de telefonie mobila. Laitmotivul reclamei se referea la pretinsa capacitate intelectuala redusa a blondelor, in fapt reluand o anecdota demult rasuflata. Alegerea acestui tip de reclama, cat si acceptarea la ei la difuzare, a constituit motivul multor controverse si reclamatii, ajungandu-se in final la interzicerea difuzarii ei. Din pacate, a trecut destul de mult timp pana cand Consiliul National al Audiovizualului sa poata lua masuri, reclama fiind difuzata saptamani bune. Oricum, ar fi fost mai bine daca nici nu apuca sa fie difuzata… Faptul ca spotul respectiv a fost acceptat de catre conducerea companiei ca fiind unul reprezentativ pentru serviciile pe care le ofera, ne facem sa credem ca – in conformitate cu ideea promovata de anecdota – respectiva companie este -blonda- telefoniei mobile din Romania…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.