Durerile de cap au devenit pentru cei mai mulţi dintre noi o parte integrantă a vieţii cotidiene. De cele mai multe ori apelăm la medicamente pentru a calma durerea, fără însă să ne preocupe şi cauzele apariţiei acestei afecţiuni. Pe de altă parte, medicii avertizează că o durere de cap care nu trece cu un banal antinevralgic şi care persistă de pe o zi pe alta, poate semnala apariţia unor boli grave.
Viaţa agitată, stresul, poluarea şi chiar diferenţele de temperatură reprezintă doar câteva dintre cele mai importante cauze ale apariţiei durerilor de cap.
Medicii susţin că durerea de cap, cea mai întâlnită afecţiune la nivel global, se află în strânsă legătură cu modul în care fiecare persoană tratează problemele de zi cu zi. Şi dacă administrarea antinevralgicelor a devenit un gest reflex în cazul persoanelor cu această afecţiune, gândul de a vizita medicul de specialitate pentru investigaţii amănunţite trece la fel de repede ca şi durerea în cauză. Cu toate acestea, medicii avertizează că în spatele unor banale dureri de cap se ascund de foarte multe boli grave care pun în pericol viaţa pacienţilor.
Tumora cerebrală, cea mai periculoasă
Potrivit dr. neurolog Ion Mărginean, există diferite forme în care durerea de cap se manifestă, însă cea mai comună este migrena. -Mai mult de jumătate dintre pacienţii care acuză dureri de cap suferă de migenă, care este ereditară-, explică dr. Mărginean. Acesta spune că există o gamă variată de afecţiuni care pot fi anunţate de durerile de cap. Deşi de cele mai multe ori disconfortul dispare după administrarea de paracetamol, pericolul nu a trecut. -Pacientul ar trebui să se prezinte la un control de specialitate pentru orice durere de cap care nu cedează la paracetamol sau algocalmin, şi care persistă după o zi pe alta-, spune dr. Ion Mărginean. Tumora cerebrală este cea mai periculoasă afecţiune de care poate suferi un bolnav cu dureri de cap. -Aceasta este mascată de o durere de cap. Tumora mai este însoţită de vărsături dar şi de multiplicări ale fondului de ochi, care pot fi detectate doar în urma examenului oftalmologic-, mai spune medicul neurolog. Totodată, potrivit dr. Ion Mărginean, toată patologia psihiatrică este legată de durerile de cap. -Aceste dureri pot fi un simptom al anxietăţii, stresului şi de ce nu, poate anunţa chiar şi o formă de depresie-, explică medicul. Mai mult, durerile de cap apar de regulă şi în cazul unei infecţii cu paraziţi de la animale. -Peste 40% din populaţia adultă are infecţii cu paraziţi de origine animală, infecţii care sunt însoţite de dureri de cap-, susţine dr. Mărginean.
Accidentul cerebral este o altă afecţiune care poate fi anunţată de durerea de cap. -Tensiunea mare poate crea durere vasculară în cap similară migrenei. Durerea de cap este cel puţin o problema pe care o poate cauza hipertensiunea-, sfătuieşte medicul. Nici instalarea gripei nu este străină de durerea de cap. -Toate infecţiile respiratorii sunt anunţate de această durere, nu există viroză respiratorie fără dureri de cap-, susţine medicul.
Nici copiii nu sunt feriţi de durerile de cap
Dacă în cazul adulţilor durerile de cap ar putea fi justificate în mare măsură de grijile cotidiene, nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul copiilor care acuză astfel de afecţiuni. -Din ce în ce mai mulţi copii suferă de durere acută de cap. Dacă în cazul adulţilor, femeile sunt mai predispuse în faţa durerilor de cap, în cazul copiilor acestea se manifestă în general după vârsta de 5 ani la băieţi şi la puberate în cazul fetelor-, ne-a explicat şeful Secţiei de Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic -Alexandru Obregia-, dr. Sanda Măgureanu. La copii, durerile de cap pot anunţa existenţa viermilor intestinali, probleme de vedere sau suprasolicitare.