Home Social Ecaterina Andronescu vrea să salveze facultățile particulare pe banii noștri

Ecaterina Andronescu vrea să salveze facultățile particulare pe banii noștri

DISTRIBUIŢI

Un proiect de lege aberant

După ce a contribuit cu prisosință la dezastrul învățământului românesc, Ecaterina Andronescu  vrea să mai pună o piatră de moară la gâtul educației. Pe ultima sută de metri înainte de începerea noului an universitar, fostul ministru al învățământului a depus, în Parlament, o inițiativă privind posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat. Proiectul acordă dreptul tuturor absolvenților care nu au obținut notă de trecere la toate probele să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la examenul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor.  Și, cum singurele locuri neocupate la universități sunt cele de la instituțiile particulare, nu e greu de ghicit unde bate proiectul doamnei senator Andronescu. Trebuie subliniat că banii pentru acest an pregătitor ar trebui să vină de la bugetul de stat, din taxele și impozitele plătite de noi toți. Cu alte cuvinte, Ecaterina Andronescu a venit cu ideea de a scoate bani de la buget pentru a salva facultățile particulare aflate în mare suferință financiară după ce numărul absolvenților de liceu a scăzut dramatic în acest an.   „O aberație!“ au comentat toți specialiștii care au văzut această propunere. Potrivit proiectului de lege pe care și-au mai pus semnătura parlamentarii PSD Cristian Dumitrescu și Titus Corlățean,  anul pregătitor poate fi „echivalat total“ cu anul I de facultate, dacă absolvenții iau BAC-ul anul viitor. Adică, mai întâi  sunt întâi studenți și pe urmă termină liceul, cu diplomă de  Bacalaureat.
La aflarea veștii despre proiectul inițiat de predecesoarea sa,  ministrul Educației Daniel Funeriu a pus degetul pe rană și a declarat că acest proiect legislativ „este rezultatul unei cârdășii a conducerilor de facultăți transformate în fabrici de bani“. Solicitat să comenteze pe fond acest proiect, Funeriu a subliniat că: „Este o inițiativă năstrușnică, iresponsabilă, care evident nu va avea succes. Dar o astfel de inițiativă ar înseamna că transformăm universitățile în centre de educație remedială, aceasta nu este misiunea universităților. Suntem într-un proces de recredibilizare a învățământului superior românesc fără precedent. Modul în care învățământul superior românesc începe să fie perceput de partenerii noștri din Uniunea Europeană este unul cu totul și cu totul diferit decât percepția care exista până acum. În acest context, este un demers, care dacă ar reuși, ar fi de natură să decredibilizeze într-un mod fără precendent învățământul superior românesc“.  
Încercând să ascundă faptul că de pe urma acestui proiect vor beneficia în primul rând universitățile particulare care au rămas cu zeci de mii de locuri neocupate, Ecaterina Andronescu a vorbit desigur despre interesul primordial al elevului, precizând că  „ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o sută de mii de absolvenți care nu au promovat o soluție. Nu îi poți lăsa în stradă și nici nu rezolvi nimic dacă vor îngroșa numărul șomerilor. În primul rând, dacă vor recupera pe parcursul anului pregătitor, atunci își vor putea continua studiile universitare“.  Convinsă că masa elevilor care au picat examenul de bacalaureat poate fi manipulată și politic, Ecaterina Andronescu a invocat din nou  „rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011“ care „au adus în situația de debusolare circa 100.000 de absolvenți de liceu“. Că elevii n-au învățat sau că profesorii nu și-au făcut treaba pentru care sunt plătiți, nu e important pentru fostul ministru al educației care are o singură problemă: războiul cu succesorul ei, Daniel Funeriu. 

Pe scurt,  câteva dintre aberații proiectului depus de Andronescu &co

*Absolvenții învățământului liceal cu diplomă de absolvire și media de absolvire cel puțin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul să urmeze în universități, în condițiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licență, organizate legal în universitate, și programei de bacalaureat. 
*Senatul universitar stabilește condițiile de înscriere și de finanțare a studiilor în anul pregătitor.
*Absolvenții anului pregătitor care promovează și examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totală sau parțială a studiilor efectuate în anul I al programului de licență și pot continua studiile, în condițiile stabilite de senatul universității.

Banii vorbesc

Ca orice proiect de lege care se respectă și cel depus de Ecaterina Andronescu se referă la finanțare. îStatul susține financiar absolvenții de liceu care se încadrează în prevederile aliniatului 1 – adică „Absolvenții învățământului liceal cu diplomă de absolvire și media de absolvire cel puțin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul să urmeze în universități, în condițiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licență, organizate legal în universitate, și programei de bacalaureat – cu o finanțare corespunzătoare, cel puțin la nivelul ajutorului de șomaj.“, se arată în proiectul depus la Parlament.  Deci,  cu alte cuvinte,  fostul ministru cere ca noi toți să-i plătim pe tinerii care nu au luat bac-ul, măcar cu banii pe care statul i-ar suporta pentru șomaj, dar de data acesta banii ar intra direct în buzunarele profesorilor de la facultățile particulare. Facultăți particulare specializate în ultimii ani în scoaterea pe bandă rulantă a unor generații întregi care au ajuns tot șomeri, dar cu diplomă universitară.

Impresia artistică

Expunerea de motive este semnată, așa cum am mai arătat,  de social-democrații Ecaterina Andronescu, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ din Senat, Cristian Dumitrescu – președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților și Titus Corlațean, senator PSD. În expunere, aceștia arată că „rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011 au adus în situația de debusolare circa 100.000 de absolvenți de liceu“. Pentru a-și ascunde greșelile din timpul mandatului de ministru,  Ecaterina Andronescu susține că: „modul în care au fost abordate subiectele, lipsa pregătirii corespunzătoare a cadrului general al examinării au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de mulți dintre elevii cotați cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu. În absența unor măsuri de inserție pe piața muncii va crește îngrijorător de mult riscul unor derapaje de la o evoluție personală și în cariera profesională normală. Ca urmare, inițiatorii acestui act normativ consideră de datoria Parlamentului să intervină cu măsuri care să-i sprijine pe cei capabili și interesați de formarea lor profesională“. Grija doamnei Andronescu pentru tânăra generație este mișcătoare, dar falsă, deoarece dacă ar fi dorit cu adevărat să ridice nivelul învățământului românesc, fostul ministru  nu ar fi fost complice la pseudoeducația elevilor care se practică la toate nivelurile .  

Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.