„Carne de pui contaminată cu insecticid. În Olt, după ouăle cu insecticid, inspectorii sanitari au descoperit că şi carnea găinilor de la ferma din Scorniceşti era contaminate”, „Concentraţia de fipronil din carne depăşeşte de 60 de ori limita admisă. Magazinele ne mint că ne vând brânză, dar ne dau grăsimi hydrogenate”, „Guvernul a emis ALERTĂ alimentară: mai multe tipuri de brânzeturi şi caşcaval, găsite în neregulă”- sunt doar câteva dintre titlurile oficiale din ultima vreme, care au neliniştit românii.
Partidul Ecologist Român se declară profund îngrijorat în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare din comerţ. Fără îndoială, există studii care arată că efectul unor produse elementare pe care cetăţenii României le consumă, duc la obezitate sau la diferite tipuri de boli ca diabet, cancer, boli cardiovasculare etc. De exemplu, principala cauză a obezităţii este alimentaţia dezechilibrată din punct de vedere nutriţional. La rândul lor, nutriţioniştii opinează şi avertizează că pe piaţă există mii de produse alimentare care au în compoziţie chimicale (aproximativ 300 de aditivi, recunoscuţi pe plan global sub numele de Euri) ce le dau aspectul atrăgător şi, în acelaşi timp, le fac gustoase, să reziste timp îndelungat pe rafturile magazinelor, dar mai ales, totul se găseşte la un preţ atractiv.
Alături de protejarea mediului, considerăm că agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă şansa la un trai mai bun pentru toţi românii. PER susţine modernizarea agriculturii pentru a- i permite să asigure hrană necesară întregii populaţii.
Considerăm că România îşi poate hrăni oamenii şi fără „ajutorul” excesiv şi dăunător al chimiei. Deşi la noi în ţară ocupă doar 1% din piaţa alimentelor, noi, ecologiştii, recomandăm produsele bio (carne, produse lactate, fructe, legume) ca cea mai bună soluţie pentru a sta departe de efectele Eurilor.
Astfel, PER solicită alianţei de guvernare PSD-ALDE să facă modificările legislative/ normative necesare care să reducă substanţele chimice folosite la îmbunătăţirea calităţii organoleptice a alimentelor şi a produselor din categoriile enumerate mai sus, chiar dacă acest fapt va duce la scurtarea termenului de valabilitate, iar forma şi culoarea acestora nu vor mai fi la fel de atrăgătoare.
Bianca Vasile
Vicepreşedinte PER