Home Social Edilii nu s-au incaierat pentru bugetul Bucurestilor

Edilii nu s-au incaierat pentru bugetul Bucurestilor

DISTRIBUIŢI

Consilierii generali ai Capitalei s-au intrunit ieri pentru a vota Proiectul de Hotarare privind repartizarea pe bugetele componente a veniturilor si cheltuielilor bugetului local al Municipiului Bucuresti pe anul 2001.

Desi termenul-limita pentru predarea bugetului a fost la 26 mai a.c., lupta pentru suprematia in Bucuresti dintre PD si PSD a intarziat nepermis de mult punerea in ordine a banilor municipalitatii. Totalul bugetului pe anul 2001 este de 11.045,21 miliarde de lei, aproape dublu decat cel realizat anul trecut. Ultimele doua saptamani au fost marcate de un fapt inedit pentru bucuresteni. Urmarind o transparenta totala, primarul general al Capitalei, Traian Basescu a propus dezbaterea publica a proiectului de buget pentru anul in curs. Din pacate, sugestiile cetatenilor nu au fost la inaltimea asteptarilor. In loc sa vina cu solutii concrete si punctuale, locuitorii Capitalei s-au rezumat la problemele lor personale, dezbaterea publica devenind practic un cor de nemultumiti care isi clamau durerile.

De parca toate cele nu erau suficiente, primariile de sector contraataca dur batand cu pumnul in masa municipalitatii, stimulati fiind si de noua Lege a Administratiei Publice care le confera mai multa putere.

Din tot acest scandal, singurii care sufera sunt cetatenii Capitalei, care, de ce sa nu recunoastem, asteptau aprobarea bugetului ca pe -sfintele moaste-.

Contrar asteptarilor, avand in vedere ultimele dispute fulminante din Consiliul General, sedinta de ieri s-a desfasurat intr-un consens demn de Marea Adunare Nationala. In prezenta prefectului Capitalei, Mihai Florin Luican, si a primarului general al Capitalei, Traian Basescu, consilierii municipali au votat bugetul intr-un consens remarcabil. Cu o singura abtinere si nici un vot impotriva, bugetul a devenit operational. Astfel, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat ca din semestrul II al anului 2001, incepand cu obligatiile aferente lunii iulie, trec din finantarea bugetului municipal in finantarea primariilor de sectoare cheltuielile pentru serviciul de salubritate si cheltuielile pentru finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar. In acest fel, dupa lupte grele, primariile de sector au repurtat o victorie insemnata in fata municipalitatii. Modul in care s-a desfasurat votul de ieri a demonstrat insa ca jocurile au fost facute undeva peste capul consilierilor, mai marii PD si PSD, uitand pentru moment rivalitatea, au batut palma.

Viceprimarul general al Capitalei, Ioan Radu, a propus ca incepand de anul viitor sa se faca un buget multianual. -Acest tip de buget este operational la administratia locala din orasele occidentale. O adaptare a acestuia si la noi va face ca pe viitor sa evitam ca bugetul local sa fie votat la jumatatea anului. Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a declarat, pentru prima oara, de la tribuna consiliului, de unde in mod normal vorbesc doar consilierii, ca modul in care a fost votat proiectul de buget este -doar un inceput-, exprimandu-si convingerea ca, pe masura ce populatia va intelege importanta dezbaterii, se vor realiza -bugete mai bune-. -De aceasta data, modificarile bugetului municipalitatii sunt expresia a ceea ce cetatenii au inteles sa propuna. Este un pas spre democratie, banii publici trebuie apropiati de cetatean-, a declarat Basescu.

Consilierii municipali intentioneaza sa solicite prefecturii Capitalei obtinerea avizului in regim de urgenta, astfel incat proiectul de buget sa poata intra in vigoare chiar din aceasta saptamana.

Castigul cel mai mare revine primariilor de sector care, in ultimul timp, ajunsesera la fundul sacului. Votarea bugetului a reprezentat si o descentralizare care da primariilor de sector puteri sporite.

Astfel, suma de 27,230 miliarde de lei din Taxa pe Valoarea Adaugata, repartizata Municipiului Bucuresti prin Legea bugetului de stat, pentru finantarea cheltuielilor creselor, trece in sarcina bugetului local.

Mai mult, 1.580 miliarde de lei alocate Municipiului Bucuresti prin Legea bugetului de stat din Taxa pe Valoarea Adaugata pentru finantarea cheltuielilor de invatamant preuniversitar de stat se repartizeaza astfel: 1.212 miliarde la bugetul CGMB si aproximativ 368 miliarde de lei la bugetele sectoarelor.Consilierii municipali intentioneaza sa solicite prefecturii Capitalei obtinerea avizului in regim de urgenta, astfel incat proiectul de buget sa poata intra in vigoare chiar din aceasta saptamana.

Castigul cel mai mare revine primariilor de sector care, in ultimul timp, ajunsesera la fundul sacului. Votarea bugetului a reprezentat si o descentralizare care da primariilor de sector puteri sporite.

Astfel, suma de 27,230 miliarde de lei din Taxa pe Valoarea Adaugata, repartizata Municipiului Bucuresti prin Legea bugetului de stat, pentru finantarea cheltuielilor creselor, trece in sarcina bugetului local.

Mai mult, 1.580 miliarde de lei alocate Municipiului Bucuresti prin Legea bugetului de stat din Taxa pe Valoarea Adaugata pentru finantarea cheltuielilor de invatamant preuniversitar de stat se repartizeaza astfel: 1.212 miliarde la bugetul CGMB si aproximativ 368 miliarde de lei la bugetele sectoarelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.