Conducerea Asociatiei Editurilor cu profil Pedagogic apreciaza drept inadmisibila si deosebit de grava atitudinea ministrului educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, care amana, fara nici o explicatie, emiterea ordinului de aprobare a manualelor de liceu si scoala profesionala pentru anul de invatamant 2001-2002. Daca se mai adauga si precizarea ministrului privind limitarea la numai cinci a variantelor acceptate pentru o materie, editurile pierd sute de mii de dolari. Poate ca nimic nu conteaza daca este vorba de siguranta procesului educational, dar ce vina au editurile pentru inconsecventa celor de care depinde existenta lor?
Ministrul educatiei are o explicatie…
-Consider total neadevarate acuzatiile AEP. Chiar daca trebuia aprobate inca de acum 40 de zile, eu nu am primit raportul Consiliului National de Aprobare a Manualelor decat abia acum o saptamana. Dar am fost foarte ocupati cu admiterea la liceu si de aceea abia acum putem evalua raportul CNAM-, ne-a precizat Ecaterina Andronescu.
Dar, vazuta la modul obiectiv, problema este alta; CNAM este o structura a MEC si ar fi trebuit de mult timp impulsionat in redactarea acestui raport de catre conducerea ministerului. Lucru care nu s-a intamplat insa…
In plus, ministrul educatiei si cercetarii a precizat ca doreste sa-si pastreze promisiunea fata de profesori, si anume ca nu vor aproba mai mult de cinci variante de manual pentru o disciplina. In schimb, pe baza grilei de evaluare, CNAM a aprobat si cate 22 de variante/disciplina de studiu. Teoretic, toate variantele de manual aprobate ar trebui sa primeasca avizul ministrului, dar se poate ajunge din nou in situatia de a buimacii dascalii cu zeci de variante ale aceleiasi materii. Mai mult, Ecaterina Andronescu este de parere ca se incearca -sa i se forteze mana- in cazul acestor manuale.
-O mostra clara de antieconomie de piata-
Ioan Curta, vicepresedintele AEP, considera la randul sau ca ministrul educatiei savarseste un abuz in serviciu, prin aceasta amanare nejustificata a aprobarii: -Fostul ministru al MEN, Andrei Marga, a stabilit atat etapele de aprobare a manualelor de catre CNAM, cat si etapele care trebuie parcurse de edituri. Atat timp cat ordinul lui este in vigoare, nimeni si nimic n-ar trebui sa influenteze numarul de variante de manual de pe piata. Din ceea ce cunoastem noi, in acest an, CNAM a propus trei proiecte de ordin succesive pentru aprobarea manualelor alternative propuse de edituri din AEP, dar nici unul aprobat de catre doamna ministru. Editurile au tinut cont de calendarul prestabilit, la sfarsitul lui mai ele trimitand propunerile de manuale in forma finita – listate la imprimanta, cu imaginile alb-negru. MEC ar fi trebuit sa-si dea avizul pana la sfarsitul lui mai. Si nu printr-o ierarhizare punctuala, ci prin raspunsurile -admis- sau -respins-. Nu-mi dau seama de criteriile dupa care ministrul educatiei si cercetarii hotaraste numarul de vartiante de manual pe materii, din moment ce si-ar dori sa vada pe piata libera doar cinci variante. Criteriile, chiar si daca este vorba de manuale, sunt acelasi din toata economia de piata; pretul si calitatea. Ceea ce vedem in aceasta atitudine a domniei-sale este o mostra clara de antieconomie de piata si de abuz in serviciu, prin nerespectarea unui Ordin al ministerului, care este inca in vigoare-.
In ce priveste promisiunile facute de minister editorilor, acestea au fost prezente inca de la instalarea staff-ului din MEC, dupa cum ne asigura Ioan Curta: -La doua saptamani de la numirea sa in functia de secretar de stat, domnul Vasile Molan ne-a precizat ca – in ciuda faptului ca exista oarecare aversiuni din partea profesorilor fata de numarul mare de manuale alternative – in acest an nu vor exista modificari in sistemul de aprobare al acestor manuale-.
Potrivit vicepresedintelui AEP, la data de 11 iulie 2001, intr-o sedinta la British Council, in fata editorilor straini si autohtoni de manuale alternative, secretarul de stat Vasile Molan promitea ca ordinul ministrului, atat de mult asteptat, – va exista maine -. Dar a trecut o saptamana de atunci, si nimic!
Cooperativa -Munca-n zadar-, in varianta didactica
Practic, tergiversarea nejustificata -arunca peste bord- munca a zeci, sute de oameni, care au lucrat la elaborarea acestor manuale alternative. -Sunt profesori, cercetatori, desenatori, machetatori, care au lucrat luni de zile la conceperea acestor manuale. Nu le putem spune acestora ca, in momentul de fata, munca lor a fost in zadar-, spune Ioan Curta.
Dar nu numai ei sunt in cauza; absolut toti cei implicati in procesul tiparirii manualelor – ca sunt muncitori forestieri, tipografi sau distribuitori – stau cu inima la gura asteptand… o semnatura ministeriala.