Home Social Educatia intra pe linia de plutire. Profesorii – nu!

Educatia intra pe linia de plutire. Profesorii – nu!

DISTRIBUIŢI

Acordul semnat de guvern si de sindicatele din Educatie este benefic pentru invatamant, dar nemultumitor pentru cadrele didactice.

Prin acest document, guvernul se angajeaza sa asigure in 2006 finantarea proiectelor si investitiilor din domeniul educatiei prin resurse suplimentare de 1,1% din Produsul Intern Brut – echivalent a 34.498 miliarde de lei vechi -, peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incat cheltuielile pentru invatamant sa reprezinte 5% din PIB. In schimb, salariile profesorilor vor creste doar cu 8% in 2006, procentaj deloc favorabil in conditiile scumpirilor anuntate de guvernanti. In plus, inca nu au fost identificate sursele din care ar putea veni acesti bani si care ar face ca bugetul Educatiei sa ajunga la aproximativ 156.000 de miliarde.

In cursul zilei de astazi, liderii celor patru mari federatii sindicale din Educatie asteapta raspunsul cadrelor didactice din teritoriu, pentru a sti daca greva generala va continua. Ei considera ca nu si-au dus la bun sfarsit misiunea, deoarece cresterea salariala obtinuta a fost sub solicitarile lor. -Totusi, noi am fost mandatati sa negociem salariile profesorilor, iar acordul nu prevede ceva multumitor in acest sens**, a afirmat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea. -Din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a obtinut, ca majorare salariala, este mult sub asteptari – sunt total nemultumit. Colegii vor spune in teritoriu ce se intampla. Maine (astazi – n.r.) insa va fi sigur greva generala. Deocamdata, vreau sa va spun ca si banii care s-au obtinut sunt putin ipotetici, intrucat ei nu vor fi inclusi in buget; proiectul din parlament va iesi tot cu 3,79%. In cursul anului viitor, proiectele respective vor fi finantate cu bani suplimentari fata de actualul buget, astfel incat sa se poata ajunge la 5% din PIB-, a fost de parere presedintele federatiei -Spiru Haret-, Gheorghe Isvoranu. Aceeasi nemultumire au aratat-o si liderii FEN si Alma Mater, Catalin Croitoru si Razvan Bobulescu.

Reactiile cadrelor didactice la citirea acordului au fost diferite. Unii au spus ca sunt multumiti, altii – bine ca au scapat de greva, iar altii au fost total nemultumiti. Exista pericolul ca acestia din urma sa doreasca prelungirea grevei, in timp ce altii au decis deja sa suspende protestele.

Studentii, in schimb, sunt hotarati sa se intoarca la cursuri, ei obtinand un raspuns pozitiv la marea majoritate a solicitarilor.

Sindicalistii au apreciat pozitiv interventia presedintelui Traian Basescu, spunand ca este pentru prima data cand un sef al statului vine la guvern si discuta cu sindicatele.

Greva generala din Educatie va continua cel putin pana maine la pranz, cand birourile reunite ale celor patru federatii sindicale se vor intalni intr-o sedinta extraordinara, pentru a decide daca semneaza acordul cu guvernul, in functie de raspunsurile primite de la organizatiile teritoriale.

Liderii de sindicat au apreciat in mod deosebit gestul presedintelui Basescu, prezent sambata seara la ultima runda de negocieri.

Astazi, liderii organizatiilor locale vor discuta cu sindicalistii din scoli, astfel ca la reuniunea de marti a liderilor federatiilor sa fie cunoscut punctul de vedere al tuturor membrilor.

Indemnul presedintelui adresat premierului Tariceanu vizeaza alocarea unui fond suplimentar de 1,1% pentru investitii, bani de care scoala avea mare nevoie.

Liderul Federatiei -Alma Mater-, Razvan Bobulescu, a dispus ca, pe langa acord, pe site-ul federatiei sa fie pusa si o scurta scrisoare din partea conducerii organizatiei. Liderul sindical a adaugat ca, la punctul trei din acord, privind recalcularea unor drepturi salariale din 2001-2004, calculate gresit, cadrele didactice ar urma sa primeasca in medie 12 milioane de lei de persoana. El a apreciat ca acesti bani ar trebui sa fie alocati numai sindicalistilor.

Bobulescu a fost multumit de banii alocati pentru infrastructura si a remarcat ca, pentru prima data, la indemnul presedintelui Basescu, federatiile sindicale si negociatorii se vor intalni, in iunie, pentru a evalua derularea acordului. -Este pentru prima data cand vom avea controlul respectarii sau nu a intelegerii dintre parti-, a mai spus presedintele federatiei universitarilor.

-Reactiile cadrelor didactice la citirea acordului au fost diferite. Unii au spus ca sunt multumiti, altii – bine ca au scapat de greva, iar altii au fost total nemultumiti-, a mai spus Bobulescu.

Salariile, un punct mult prea sensibil

Totusi, cele mai multe nemultumiri ale profesorilor vizeaza componenta salariala a acordului. De aceea liderii sindicali n-au putut estima ieri care va fi decizia finala a organizatiilor teritoriale.

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, a declarat ca decizia privind continuarea sau suspendarea grevei generale trebuie sa fie unanima si ca, daca este cazul, se va negocia pana se va ajunge la un punct de vedere majoritar.

Potrivit acordului, profesorii vor beneficia, la 1 ianuarie 2006, de o majorare salariala de 5% – reprezentand un plus al veniturilor de 530.000 lei vechi -, urmand ca la 1 septembrie 2006 sa beneficieze de o alta majorare de 3%, reprezentand inca 330.000 lei vechi.

Totodata, guvernul s-a angajat sa plateasca profesorilor diferentele de sume calculate gresit la salarii in intervalul octombrie 2001 – octombrie 2004, masura care, la momentul respectiv, a determinat o parte din cadrele didactice sa se adreseze instantei.

Valoarea medie estimata a sumelor datorate pentru perioada octombrie 2001 – octombrie 2004 este apreciata in prezent la circa 1.000 – 1.500 miliarde lei vechi pe an.

Profesorii, dezbinati de conflictul de munca

Liderul Sindicatului Judetean Invatamant -Spiru Haret- Suceava, Constantin Cernica, a declarat, duminica, ca foarte multe scoli au decis sa suspende greva, cadrele didactice optand pentru reluarea cursurilor.

Cernica a spus ca suspendarea grevei permite ca pentru orice problema punctuala sa poata fi redeschis conflictul de munca. El a spus ca li s-au comunicat liderilor locali si cadrelor didactice sucevene rezultatele negocierii federatiilor sindicale din invatamant cu guvernul. -Am discutat cu liderii din scoli si majoritatea au transmis ca profesorii doresc sa suspende greva-, a spus Cernica.

Sindicatul Judetean Invatamant -Spiru Haret- Suceava numara, in prezent, aproximativ 8.200 de membri la nivelul judetului Suceava. La randul sau, liderul Sindicatului Liber si Independent -Bucovina- al cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din zona Radauti, Gheorghe Sorodoc, a declarat ca in aceasta zona cadrele didactice care vor sa reia activitatea sunt mai multe decat cele care doresc continuarea grevei.

Sorodoc a spus ca, in aceste conditii, greva va fi suspendata si in zona Radauti. Sindicatul Liber si Independent -Bucovina- al cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din zona Radauti are 2.363 de membri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.