Home Social Educatia romaneasca, inapoi in epoca de piatra!

Educatia romaneasca, inapoi in epoca de piatra!

DISTRIBUIŢI

Greva generala demarata ieri de cadrele didactice din intreaga tara se dovedeste a fi – prin amploare, numar de participanti si implicatii – cea mai mare miscare de protest din ultimii 15 ani. Peste 80% din profesori si studenti au incetat cursurile. In cifre, aproximativ 250.000 de cadre didactice au intrat in greva generala, in timp ce numarul studentilor care au adoptat aceeasi forma de protest este de peste 500.000. Practic, toate cele patru federatii sindicale reprezentative din Educatie – Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia -Spiru Haret-, Federatia Educatiei Nationale si Federatia -Alma Mater- din invatamantul universitar -, alaturi de care se afla studentii celor doua mari organizatii sindicale la nivel national, ANOSR si USR, au refuzat sa intre la cursuri, pe termen nelimitat.

Chiar daca Ministerul Educatiei si Cercetarii a incercat sa induca – intr-un fel sau altul – ideea ca greva nu ar fi legala, protestele celor implicati in actul educational au depasit cu mult asteptarile liderilor de sindicat.

-Atata timp cat in Parlamentul Romaniei, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a spus ca el nu poate respecta legea, adica alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, nu inteleg de ce profesorilor li se cere sa respecte legea. Este imoral ca autoritatile sa spuna ca noi incalcam legea prin actiuni de protest prin care nu facem altceva decat sa cerem ceea ce acestea sunt obligate sa dea pentru Educatie-, a afirmat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Oferta guvernamentala nu atinge nici macar minimul stabilit prin Legea invatamantului – de 4% din PIB, cu atat mai putin cele sase procente cu cat se laudasera viitorii guvernanti in campania electorala de acum un an. In suma clara, pentru 2006, Educatiei i s-a oferit, in total, aproximativ 120.000 de miliarde de lei vechi, in timp ce 6% din PIB ar fi reprezentat 190.000 de miliarde. Mircea Miclea, ministrul demisionar al Educatiei, solicitase un procentaj mediu intre ceea ce s-a promis in campanie si ceea ce s-a oferit in aceasta toamna, respectiv 5% din PIB – aproximativ 160.000 miliarde de lei vechi. Dar finantistii guvernului Tariceanu au preferat sa-l faca sa demisioneze decat sa-i faca pe plac.

Totusi, numarul -victimelor colaterale- se ridica la trei milioane de elevi, nevoiti sa piarda zile de scoala in lupta dintre sindicatele din Educatie si guvern in ideea ca scoala romaneasca sa beneficieze de un buget decent, pentru ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, ei sa beneficieze de conditii mai bune de studiu.

Peste 80% din unitatile de invatamant din toate judetele au fost inchise ieri, si se asteapta ca astazi greva generala sa se intinda si la cele care inca nu fusesera afectate de protestele cadrelor didactice.

Aceeasi situatie se profileaza si in invatamantul superior, unde se asteapta sa intre in greva generala de solidaritate si universitatile in care ieri se mai desfasurau activitati didactice.

Amploarea fara precedent a protestelor l-a determinat pe primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, sa-i convoace, astazi, pe liderii federatiilor sindicale la negocieri. Pana atunci, va avea loc o sedinta comuna a birourilor executive ale celor patru federatii reprezentative care se afla in greva.

Insa de ieri exista un nou ministru al educatiei, in persoana lui Mihail Hardau, profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si fost prefect de Cluj. El a declarat ca prima sa prioritate este dezamorsarea conflictului colectiv de munca din educatie.


Mii de cadre didactice din Harghita, Covasna, Arad, Satu Mare, Mures si Brasov au intrat, ieri dimineata, in greva generala, dar au existat si cazuri in care unii profesori i-au chemat pe elevi la scoala pentru a tine ore.

In Bistrita-Nasaud, circa 20% din cadrele didactice nu au intrat in greva generala, a declarat Titu Rauca, liderul judetean al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamant. Potrivit acestuia, pentru greva generala s-au pronuntat 75% din membrii de sindicat si au intrat in greva cu 5% mai multi.

Copiii cu dizabilitati n-au fost neglijati pe timpul protestelor

In judetul Suceava, majoritatea cadrelor didactice s-au aflat, ieri, in greva generala, exceptie facand cadrele din noua scoli generale, precum si din alte doua centre scolare unde invata copii cu dizabilitati.

Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judetean Invatamant -Spiru Haret- Suceava, cel mai mare sindicat din invatamant din judet, a declarat, ieri, ca la scoala din Mitocu Dragomirnei profesorii nu au intrat in greva generala, iar la centrele scolare din Gura Humorului si Suceava, unde invata copii cu dizabilitati, activitatea cantinelor si internatelor scolare s-a desfasurat normal, in conditiile in care elevii provin din mai multe zone ale judetului.

Buzaul, pe primele locuri

In judetul Buzau, in peste 90% din unitatile de invatamant este greva generala pe perioada nedeterminata, a declarat liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Buzau, profesorul Ion Neacsu.

Conform aceleiasi surse, ieri, trei unitati de invatamant – doua din municipiul Buzau si una din localitatea Vintila Voda – nu s-au aflat in greva.

In unitatile de invatamant in care profesorii au aderat la greva au existat copii care au venit la scoala, fie pentru a se asigura ca dascalii lor protesteaza, fie pentru ca nu stiau de actiunea cadrelor didactice, in aceste situatii profesorii fiind nevoiti sa-i supravegheze pana la terminarea programului.

Universitarii, decisi sa mearga pana la capat

In aproape toate centrele universitare s-au declansat miscari de protest, potrivit liderului -Alma Mater-, Razvan Bobulescu.

La Universitatea -1 Decembrie 1918- din Alba Iulia toate cursurile au fost suspendate ieri dimineata, iar studentii s-au adunat pentru cateva minute in curtea institutiei, solidarizandu-se cu greva profesorilor.

Desi au existat cativa profesori care au dorit sa intre la cursuri, studentii au parasit amfiteatrele si salile de curs.

Si Universitatea Tehnica din Petrosani este implicata in greva, la proteste luand parte 210 cadre didactice si peste 4.000 de studenti.

Problemele dascalilor nu tin cont de limba de predare

In Covasna, peste 3.000 de cadre didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant Covasna au declansat greva generala. Ieri dimineata, pe portile institutiilor de invatamant din judetul Covasna a fost lipit cate un afis cu mesajul -Greva generala – Altalanos sztrajk-.

Liderul sindical al FSLI Covasna, Nagy Gabor, a declarat ca in fiecare scoala si gradinita din judet cursurile au fost sistate ieri dimineata si ca doar cativa elevi s-au prezentat la scoala, iar dupa o jumatate de ora de asteptare acestia au mers acasa.

Si sindicalistii din invatamantul preuniversitar brasovean sustin greva generala, peste 80% din cei 8.000 de membri de sindicat din invatamantul preuniversitar participand la proteste, potrivit liderilor sindicali.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.